Ουκρανία: Το μήνυμα της Ρωσίας και οι σχέσεις της με τη Δύση

Κόσμος
Ουκρανία: Το μήνυμα της Ρωσίας και οι σχέσεις της με τη Δύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντηρείται το ψυχροπολεμικό σκηνικό για το Ουκρανικό - Δεν έχει πειστεί για πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας η Ευρώπη

Το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας γύρω από το Ουκρανικό με τις φήμες για επικείμενη ρωσική εισβολή συνεχίζεται με απειλές και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν. Η Ρωσία συνεχίζει τη συγκέντρωση στρατευμάτων, έχοντας ανακοινώσει εκτεταμένες ασκήσεις, ενώ ΝΑΤΟ και ΗΠΑ συντηρούν το κλίμα, βάζοντας σε αναμονή μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και στέλνοντας βοήθεια στην Ουκρανία.

Χθες Τρίτη 25 Ιανουαρίου, εξάλλου, προσγειώθηκε στο Κίεβο ένα αμερικανικό αεροσκάφος, που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, το τρίτο φορτίο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας για τη στήριξη της Ουκρανίας, η οποία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ευρώπη δείχνει να κρατά αποστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν δεν πρόσφερε αποδείξεις που να δικαιολογούν τον φόβο μιας άμεσης ρωσικής εισβολής, ούτε την εκκένωση των δυτικών πρεσβειών στο Κίεβο, κίνηση στην οποία προχωρούν οι ΗΠΑ.

Σε αυτό το φόντο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο Βερολίνο, προκειμένου να συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τους ηγέτες των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης να έχουν στην ατζέντα τους το περιεχόμενο μιας ενιαίας απάντησης στην πρόταση της Μόσχας για μια «νέα τάξη ασφαλείας» στην Ευρώπη. Πάντως, οι Αμερικανοί σπεύδουν να διαψεύσουν τις διαφωνίες, σημειώνοντας ότι δεν έχουν «καμιά διαφορά» με τους Ευρωπαίους στο θέμα των πρωτοφανών κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ούτε στο θέμα του επείγοντος χαρακτήρα της απειλής.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας έσπευσε να καθησυχάσει τον πληθυσμό, δηλώνοντας ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να ετοιμάζουν «βαλίτσες εκτάκτου ανάγκης», καλώντας τους να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην πανικοβάλλονται. Ο ίδιος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει δημιουργήσει ούτε μία δύναμη κρούσης, γεγονός που θα υποδήλωνε την πιθανότητα μιας επίθεσης.

Μήνυμα Ρωσίας – «Σφήνα» και το φυσικό αέριο

Το «παιχνίδι» γίνεται όλο και πιο σκληρό, αγγίζοντας ολοένα και πιο ευαίσθητα θέματα, όπως το ενεργειακό. Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Η απάντηση από τη Μόσχα δεν άργησε να έρθει. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ διαμήνυσε στους δυτικούς ότι οι χώρες της Ευρώπης δε θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το SWIFT.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News