Ουκρανία: Πέντε χώρες απομακρύνουν μέλη οικογενειών των διπλωματών τους από την χώρα

Κόσμος
Ουκρανία: Πέντε χώρες απομακρύνουν μέλη οικογενειών των διπλωματών τους από την χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εν λόγω κράτη επικαλούνται το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής ως βασικό λόγο των απομακρύνσεων των οικογενειών

Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρέσβείες τους στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους

Αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε για την απόφαση του να απομακρύνει προσωρινά από την Ουκρανία μέλη των οικογενειών των διπλωματών τους, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, αποφασίσαμε να αποσύρουμε προσωρινά τα παιδιά του προσωπικού της καναδικής πρεσβείας κάτω των 18 ετών και τα μέλη των οικογενειών που τα συνοδεύουν», αναφέρει το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ότι «η ασφάλεια των Καναδών, των δικών μας υπαλλήλων και των οικογενειών τους στις καναδικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα». Παράλληλα επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία του Καναδά στην Ουκρανία «θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει παρόμοια ανακοίνωση την Κυριακή μέσω της οποίας καλούσε τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή.

Το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών της συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών υπαλλήλων.

Το Ukrinform επικαλούμενο τον ειδησεογραφικό ιστότοπο NOS, μεταδίδει ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα δήλωσε ότι «οι υπάλληλοι της ολλανδικής πρεσβείας στην Ουκρανία και οι οικογένειές τους μπορούν να επιστρέψουν στην Ολλανδία εάν το επιθυμούν»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News