Κόσμος

Ουκρανία: Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

«Οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος», ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με το ΝΑΤΟ να δίνει το στίγμα της πιθανής αντίδρασής του, να μην αποκλείει την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, και την Ιρλανδία να προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να καλωσορίσει τις επερχόμενες μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας κοντά στις ακτές της, τη στιγμή που οι ανησυχίες για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αυξάνονται μέρα τη μέρα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ απαιτεί δεσμεύσεις εκ μέρους του ΝΑΤΟ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, αλλά και ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά του από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις δεν αποτελούν καν αντικείμενο συζήτησης, επικαλούμενο την πολιτική των «ανοικτών θυρών».

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, ενώ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες της Δύσης δεν είναι παρά μια πρόφαση για τις προκλήσεις του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ διέταξαν τις οικογένειες των διπλωματών τους και προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, κίνηση την οποία δεν ακολουθεί η Ε.Ε., όπως ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Απαντώντας στις κινήσεις αυτές, η Μόσχα κατηγορεί Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ για «υστερία», σημειώνοντας ότι «επιτείνουν» τις εντάσεις με την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Αργά χθες Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναπτύξει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη ως απάντηση στις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ διατηρεί περίπου 4.000 στρατιώτες σε πολυεθνικά τάγματα στην Εσθονία, στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Πολωνία, που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και μονάδες πληροφοριών και επιτήρησης. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν έως και 5.000 στρατιώτες στις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, λόγω του κινδύνου μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι ΗΠΑ είναι σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους τους όσον αφορά αυτή τη μετακίνηση των στρατευμάτων, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει «κατάλληλα» εάν η Ουάσινγκτον ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Για την Ουκρανική κρίση - Επαφές Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμενόταν να μιλήσει αργά χθες Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και τη συγκέντρωση ρωσικών μονάδων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν θα είχε επαφές μέσω βιντεοκλήσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ανακοίνωση ΝΑΤΟ: «Οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση θα είχε υψηλό κόστος»

«Οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος». Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, το ΝΑΤΟ, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας και με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η συνεχιζόμενη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια.

Συμμετείχαν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που εκπροσωπεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της ενότητας αυτή την κρίσιμη στιγμή και κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος. Ο ΓΓ του Συμφώνου Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε τη συνεπή διπλή προσέγγιση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας: ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με διάλογο. Χαιρέτισε τις πρόσθετες αμυντικές αναπτύξεις από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης του ΝΑΤΟ και να ενισχυθεί η συλλογική άμυνα και η αποτροπή εν όψει της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία του συνεχούς διαλόγου με τη Ρωσία. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε σειρά περαιτέρω συναντήσεων για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια