Κολομβία: Πέντε δολοφονίες σε 48 ώρες - Πανομοιότυπες συνθήκες στα εγκλήματα

Κόσμος
Κολομβία: Πέντε δολοφονίες σε 48 ώρες - Πανομοιότυπες συνθήκες στα εγκλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο άνθρωποι εκτελέστηκαν χθες Κυριακή, άλλοι τρεις δολοφονήθηκαν το Σάββατο σε διάφορες κοινότητες του νομού Αράουκα, που συνορεύει με τη Βενεζουέλα

Πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε δυο μέρες σε περιοχή της βορειοανατολικής Κολομβίας που έχει μετατραπεί από την αρχή της χρονιάς σε θέατρο αιματηρής αναμέτρησης μεταξύ δύο ένοπλων οργανώσεων, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην τοπική αστυνομία.

Δύο άνθρωποι εκτελέστηκαν χθες Κυριακή, άλλοι τρεις δολοφονήθηκαν το Σάββατο σε διάφορες κοινότητες του νομού Αράουκα, που συνορεύει με τη Βενεζουέλα.

Οι συνθήκες ήταν κάθε φορά πανομοιότυπες: το θύμα γινόταν στόχος οπλοφόρων πάνω σε μοτοσικλέτες, που διέφυγαν χωρίς να συλληφθούν σε καμία από τις πέντε περιπτώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο στην περιοχή, ένα πρόσωπο δολοφονήθηκε χθες τα ξημερώματα από πυρά σε συνοικία στην πόλη Αράουκα, την ομώνυμη πρωτεύουσα του νομού. Αργότερα το πρωί, ένας άνδρας δολοφονήθηκε υπό όμοιες συνθήκες στην Αραουκίτα, γειτονική πόλη, στο κέντρο της.

Την προηγουμένη, σε δύο χωριστές επιθέσεις, δύο άνθρωποι εκτελέστηκαν στην πόλη Σαραβένα.

Το πέμπτο θύμα δολοφονήθηκε την ίδια ημέρα σε αγροτική περιοχή, πάνω στον δρόμο που συνδέει τις κοινότητες Εσμεράλδα και Φορτούλ.

Από την αρχή του 2022, η Αράουκα αποτελεί θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Στα επεισόδια έχουν σκοτωθεί κάπου 40 άνθρωποι. Μια θεαματική βομβιστική ενέργεια, με τη χρήση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά, έβαλε στο στόχαστρο την Τετάρτη την έδρα τοπικών ενώσεων στην πόλη Σαραβένα. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Κάτω από την επιφάνεια της φαινομενικής ομαλότητας, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά τεταμένη το σαββατοκύριακο στην περιοχή, παραδοσιακό προπύργιο των ανταρτών, όπου πολλοί κάτοικοι παραδέχθηκαν πως ζουν «μέσα στο φόβο» νέων βίαιων επεισοδίων ή ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News