Γαλλία: Υπέρ του απευθείας διαλόγου της ΕΕ με τη Ρωσία τάσσεται το Παρίσι

Κόσμος
Γαλλία: Υπέρ του απευθείας διαλόγου της ΕΕ με τη Ρωσία τάσσεται το Παρίσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη ζητήσει, από την Τετάρτη, να υπάρξει διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας «για τη νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη»

 Η Γαλλία τάσσεται υπέρ του απευθείας διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Χρειάζεται «ως Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε (…) προτάσεις, έναν οργανωμένο, τακτικό διάλογο με τη Ρωσία, παραμένοντας σταθεροί» είπε σε συνέντευξη που έδωσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Κλεμάν Μπον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προκρίνει τον διάλογο με τις ΗΠΑ επειδή «αυτό θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και της σύγκρουσης των υπερδυνάμεων» ενώ του επιτρέπει, ενδεχομένως, να διχάζει τους Ευρωπαίους.

 «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε ενωμένοι ως Δυτικοί, να είμαστε παρόντες ως Ευρωπαίοι. Κάνει άραγε αρκετά πράγματα η ΕΕ; Πιθανότατα όχι, σήμερα», εκτίμησε.

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη ζητήσει, από την Τετάρτη, να υπάρξει διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας «για τη νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη», προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ που φοβούνται ένα ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

 «Ο διχασμός θα ήταν το ωραιότερο δώρο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στη Ρωσία», σχολίασε σήμερα ο Κλεμάν Μπον. Υπενθύμισε ότι επί του παρόντος Παρίσι και Βερολίνο προσπαθούν να «επανενεργοποιήσουν» τον μεσολαβητικό τους ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας». Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο υφυπουργός έκανε λόγο για «πρωτοβουλίες» και μια νέα επαφή των προέδρων Μακρόν και Πούτιν «εντός των επόμενων ημερών».

 Ο Κλεμάν Μπον έκρινε εξάλλου ότι είναι «παράλογο» να μιλάει κανείς για τον «αχό από τις ρωσικές αρβύλες» στην Ουκρανία ενώ η διπλωματική οδός δεν έχει εξαντληθεί. «Τις κινήσεις των μονάδων, των αρμάτων, των φορτηγών, τις βλέπουμε (…) Από εκεί, μέχρι να πούμε τι θέλει ακριβώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τι θέλει η Ρωσία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κανείς δεν το γνωρίζει επακριβώς», τόνισε.

φωτογραφία intime

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News