Κόσμος

Μπουρκίνα Φάσο: Έκρυθμη κατάσταση με βίαιες διαδηλώσεις και πυροβολισμούς σε στρατόπεδα

Ο πρόεδρος της χώρας, Ροκ Κριστιάν Καμπορέ, κατηγορείται από πολλούς πολίτες για «ανικανότητα» να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, με τους πολίτες να προχωρούν σε διαδηλώσεις σήμερα, πυρπολώντας την έδρα του κυβερνώντος κόμματος

Έκρυθμη κατάσταση εξακολουθεί να επικρατεί στην Μπουρκίνα Φάσο, με πυροβολισμούς σε στρατόπεδα και διαδηλωτές να πυρπολούν το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, στρατιωτικοί εκφράζουν δυσαρεστημένοι με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ζητώντας με νεότερο μήνυμά τους, την αντικατάσταση αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, διαδηλωτές που στηρίζουν τους στρατιωτικούς, οι οποίοι στασίασαν σε πολλά στρατόπεδα της Μπουρκίνα Φάσο, πυρπόλησαν, σήμερα, την έδρα του κυβερνώντος κόμματος στην Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε το ισόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζεται το «Λαϊκό Κίνημα για την Πρόοδο» (MPP). Η πρόσοψη του κτιρίου υπέστη επίσης ζημιές από τους διαδηλωτές, οι οποίοι σκορπίστηκαν, όταν αστυνομικοί άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα εναντίον τους.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, οι στρατιωτικοί που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σε πολλά στρατόπεδα στην Μπουρκίνα Φάσο, ζήτησαν την «αντικατάσταση» των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και να τους παρασχεθούν «επαρκή μέσα» για να αντιμετωπίσουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, που εξαπολύουν επιθέσεις στη χώρα, σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλουμε μέσα κατάλληλα για τη μάχη» κατά των τζιχαντιστών και «αποτελεσματικές δυνάμεις», καθώς επίσης και την «αντικατάσταση» των πλέον υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αναφέρεται σε αυτό το ηχογραφημένο μήνυμα που στάλθηκε ανώνυμα από το στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζάνα της Ουαγκαντούγκου. Νωρίτερα, επί πολλές ώρες, ακούγονταν πυρά από αυτό το στρατόπεδο και από διάφορα άλλα σε όλη τη χώρα.

Ο στρατιωτικός που μιλάει στο μήνυμα ζητάει, επίσης, να εκπαιδευτεί το προσωπικό, για να αντιμετωπίζει με επάρκεια την απειλή των τζιχαντιστών και να συγκροτηθούν «μόνιμες» στρατιωτικές μονάδες, που «θα σταλούν στο μέτωπο». Μιλάει, εξάλλου, για αύξηση των πριμ που παίρνουν οι στρατιωτικοί και ζητάει να χορηγείται βοήθεια στους τραυματίες από τις επιθέσεις και τις μάχες με τους τζιχαντιστές, καθώς και στις οικογένειες των νεκρών.

Στο μήνυμα δεν γίνεται καθόλου λόγος για παραίτηση του προέδρου Ροκ Κριστιάν Καμπορέ, που κατηγορείται από πολλούς πολίτες για «ανικανότητα» να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές.

Ταυτόχρονα, σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε κάποια στρατόπεδα της χώρας, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός είχε καταλάβει την εξουσία.

«Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο στρατός έχει καταλάβει την εξουσία, σήμερα. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν πυροβολισμοί σε κάποια στρατόπεδα, διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές και καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αλκασούμ Μαϊγκά, σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια