Μεγάλη Βρετανία: Προειδοποιεί τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις

Κόσμος
Μεγάλη Βρετανία: Προειδοποιεί τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» προειδοποιώντας για κυρώσεις

Σοβαρές οικονομικές κυρώσεις θα αντιμετωπίσει η Ρωσία, αν εγκαταστήσει ένα καθεστώς «μαριονέτα» στην Ουκρανία, διαμήνυσε, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο: «Θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις, αν η Ρωσία κάνει αυτή την κίνηση να προσπαθήσει να εισβάλει, αλλά και να εγκαταστήσει ένα καθεστώς μαριονέτα» στην Ουκρανία.

Χθες (Σάββατο 22 2022), η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας διατηρούν δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία», συνέχιζε το κείμενο.

«Δεν θα ανεχθούμε το Κρεμλίνο να συνωμοτήσει για να εγκαταστήσει φιλορωσική ηγεσία στην Ουκρανία», τόνισε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας στο Twitter.

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, «ο ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος», όμως δεν είναι ο μόνος: «Οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας» διατηρούν «δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς».

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργό από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικό πρωθυπουργό), τον Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), τον Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και τον Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργό από το 2010 ως το 2014).

«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε το Φόρεϊν Όφις.

O 45χρονος Μουράγεφ είναι ένας φιλορώσος πολιτικός που αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στη Δύση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Razumkov Centre που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 6,3%.

«Μου φτιάξατε το βράδυ. Το Φόρειν Όφις μοιάζει να έχει μπερδευτεί», σχολίασε ο Μουράγεφ μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Observer.

«Δεν είναι πολύ λογικό. Μου έχει απαγορευθεί η είσοδος στη Ρωσία και επιπλέον χρήματα από την επιχείρηση του πατέρα μου εκεί έχουν κατασχεθεί», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News