«Μπρα ντε φτερ» στη Γενεύη – Τι είπαν Λαβρόφ και Μπλίνκεν για την ουκρανική κρίση

Κόσμος
«Μπρα ντε φτερ» στη Γενεύη – Τι είπαν Λαβρόφ και Μπλίνκεν για την ουκρανική κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γραπτά θα απαντήσει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα

«Δεσμευόμαστε στη διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής». Με τα λόγια αυτά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έδωσε το στίγμα των «ειλικρινών και ουσιαστικών», όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα απαντήσει σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από τη Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στη Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στη συνέχεια θα σχεδιαστεί νέα συνάντηση με τη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διπλωματική διαδικασία. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα από την Ουάσινγκτον σχετικά με το άνοιγμα του ΝΑΤΟ, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών θα βελτιωθούν όσον αφορά την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Reuters. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Λαβρόφ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία. Σημειώνεται ωστόσο ότι νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαιτήσει να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στη δομή που είχε το 1997, την εποχή που δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ «η Βουλγαρία και η Ρουμανία», όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News