ΗΠΑ-Ιαπωνία: Οι αρχηγοί των δύο κρατών υπέρ μια βαθύτερης συμμαχίας

Κόσμος
ΗΠΑ-Ιαπωνία: Οι αρχηγοί των δύο κρατών υπέρ μια βαθύτερης συμμαχίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κισίντα αποφάσισαν ένα μέλλον με στενότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα συμφώνησαν σήμερα, στη βιντεοδιάσκεψη που είχαν, να αντικρούσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας στην Ασία και τον Ειρηνικό αλλά και να συνεργαστούν στενά απέναντι στις απειλές της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εδώ και έναν χρόνο, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μπάιντεν επιδιώκει να αποκαταστήσει τη σχέση των ΗΠΑ με την Ιαπωνία, ανάγοντάς την σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

«Ήταν τιμή μου που συνάντησα τον πρωθυπουργό Κισίντα για να εμβαθύνουμε τη συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, που συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη και την ασφάλεια στον Ινδοειρηνικό και σε όλον τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό επί μια ώρα και 20 λεπτά.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι «να απωθήσουν τις προσπάθειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να αλλάξει το στάτους κβο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας» ενώ εξέφρασαν επίσης «ανησυχία» για τις μεθόδους που ακολουθεί το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ και την επαρχία Σιντζιάνγκ.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Φούμιο Κισίντα υποσχέθηκαν επίσης ότι θα συνεργαστούν στενά «για να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανία», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Επίσης, καταδίκασαν τις πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, η οποία άφησε χθες να εννοηθεί ότι μπορεί να ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που ανησυχεί σφόδρα και τις δύο χώρες.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επίσης ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, οι οικονομικές συμμαχίες στην περιοχή του Ειρηνικού και η ηφαιστειακή έκρηξη στα νησιά Τόνγκα.

Ο προκάτοχος του Φούμιο Κισίντα, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έγινε δεκτός από τον Μπάιντεν αφού ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News