Μπάιντεν: Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει

Κόσμος
Μπάιντεν: Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι στη διάρκεια του 2022 θα φεύγει πιο συχνά από τον Λευκό Οίκο για να συνομιλεί τακτικότερα με τους Αμερικανούς

Την αγανάκτηση των Αμερικανών κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του αναγνώρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στον σωστό δρόμο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού και του πληθωρισμού.

Στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για το πρώτο έτος της προεδρίας του ο Μπάιντεν τόνισε ότι “η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει”, αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα στο θέμα των διαγνωστικών τεστ της covid-19, όμως τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο, επικαλούμενος τη μείωση του ποσοστού ανεργίας και την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Όταν ρωτήθηκε αν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχέθηκε περισσότερα από όσα θα μπορούσε να υλοποιήσει, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν κάθετος: “Δεν υποσχέθηκα πολλά”.

Παράλληλα ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι στη διάρκεια του 2022 θα φεύγει πιο συχνά από τον Λευκό Οίκο για να συνομιλεί τακτικότερα με τους Αμερικανούς. “Θα βγαίνω συχνότερα από αυτό το μέρος. Δεν είχα την ευκαιρία να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια και να τους αφήσω να εκτιμήσουν ποιος είμαι”.

Προκλήσεις και πρόοδοι

“Μπορείτε να μου αναφέρεται έναν άλλο πρόεδρο που να έχει πετύχει τόσα όσα εγώ μέσα σε ένα χρόνο;”, κάλεσε τους δημοσιογράφους. “Αν σας ακούσει κανείς, θα πιστέψει ότι δεν έγινε τίποτα”.

Μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου 2020, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, είχαν “μια χρονιά προκλήσεων αλλά επίσης και τεράστιων προόδων”.

Υπογράμμισε ότι το 75% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι πλέον πλήρως ανοσοποιημένων κατά της covid-19, έναντι του 1% όταν ανέλαβε την προεδρία. Ο Δημοκρατικός εξήρε επίσης “τη δημιουργία αριθμού ρεκόρ θέσεων εργασίας” και “την ανάπτυξη ρεκόρ”.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να διασώσει “μεγάλα κομμάτια” του τεράστιου νομοσχεδίου του για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ύψους 1,75 τρισεκ. δολαρίων, το οποίο δεν κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο λόγω των διαφωνιών κάποιων Δημοκρατικών.

Εκλογική μεταρρύθμιση

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μπάιντεν η Γερουσία απέρριψε μια μεγάλη εκλογική μεταρρύθμιση που προωθούσε με στόχο να προστατευθεί το δικαίωμα ψήφου των μειονοτήτων.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι “δεν έχω εξαντλήσει όλες τις επιλογές” για να προστατευθεί η πρόσβαση των Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων στις εκλογές.

Εξάλλου στη συνέντευξη Τύπου ο Δημοκρατικός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να υπονομεύσουν την νομιμότητα των ενδιάμεσων εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο.

“Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα καταφέρουμε ή όχι να πείσουμε τον αμερικανικό λαό ότι κάποια από αυτά γίνονται προκειμένου να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών”, επεσήμανε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στις νομοθεσίες που έχουν υιοθετήσει ρεπουμπλικανικές πολιτείες με στόχο να περιορίσουν την πρόσβαση των μειονοτήτων στην εκλογική διαδικασία.

“Το ενδεχόμενο να είναι παράνομες (οι ενδιάμεσες εκλογές) είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις”, τόνισε.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υποτίμησε την επιθυμία των Ρεπουμπλικανών να τον εμποδίσουν να περάσει σημαντικές νομοθεσίες, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση χειρότερη σε σχέση με αυτή την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ “το έχει ξεκαθαρίσει. Θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τον Μπάιντεν να πετύχει”, υπογράμμισε.

Εξάλλου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Gallup δείχνει ότι η δημοτικότητα του Μπάιντεν έχει πέσει στο 40% από 57% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως δήλωσε ότι “δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις”, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις έρευνες που δείχνουν ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη κάποιων από τους ψηφοφόρου που τον ψήφισαν στις εκλογές του 2020.

Για πρώτη φορά μάλιστα Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες ότι θα προκρίνει ξανά τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις, προκειμένου να είναι στο πλάι του στο ψηφοδέλτιο όταν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, στις προεδρικές εκλογές του 2024.

“Μικρή εισβολή” και αντιδράσεις

Ωστόσο μια φράση του Μπάιντεν για την Ουκρανία ήταν αυτή που προκάλεσε τα περισσότερα σχόλια και αντιδράσεις.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έκανε λόγο για μια ενδεχόμενη “μικρή” εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα, στην οποία περίπτωση οι χώρες του ΝΑΤΟ υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με τον ίδιο, να διχαστούν αναφορικά με την κατάλληλη αντίδραση.

“Αν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας, αυτό θα αποτελέσει μια νέα εισβολή, η οποία θα προκαλέσει την άμεση, αυστηρή και συλλογική απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων μας”, υπογράμμισε αργότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο επέκριναν τον Μπάιντεν ότι σχεδιάζει να επιτρέψει στη Μόσχα μια επίθεση στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι πολύ εντυπωσιακή.

“Οποιαδήποτε εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία θα πρέπει να θεωρηθεί σοβαρή εισβολή διότι θα αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που αγαπούν την ελευθερία”, σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μπάιντεν σχολίασε ότι μια τρίτη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν “εξακολουθεί να είναι μια πιθανότητα”.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία Facebook

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News