Ουκρανία: Σε μαραθώνιο Γερμανία και ΗΠΑ, «βλέποντας» ορατό τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής

Κόσμος
Ουκρανία: Σε μαραθώνιο Γερμανία και ΗΠΑ, «βλέποντας» ορατό τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ

Κορυφώνεται το διπλωματικό πόκερ γύρω από την Ουκρανία, με τη Γερμανία να τίθεται επικεφαλής ενός μαραθωνίου και την αμερικανική πλευρά να κινητοποιείται όλο και πιο έντονα. Όπως έκανε γνωστό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ουκρανία για να εκφράσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο, στη σκιά των φόβων για εισβολή της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντήσει σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στο Κίεβο τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον ουκρανικό φάκελο, πάντα σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για «τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρά οικονομικά κόστη στη Ρωσία».

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία επανέλαβε την «ακλόνητη» δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί της υποτιθέμενης «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία, αλλά να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να παρουσιάσει η Ουάσινγκτον «εγγράφως» τις απαντήσεις της στις προτάσεις που έκανε η Μόσχα για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Είχε προηγηθεί την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, η επίσκεψη- «βάφτισμα του πυρός» για τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Ουκρανία και χθες Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις δηλώσεις της υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να μην εκλάβει κανείς σαν απειλή τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στη σύνορα με την Ουκρανία, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια εάν δεν υπάρχουν κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί από όλες τις πλευρές», ενώ παράλληλα υποστήριξε πως το Βερολίνο χρειάζεται μια Ρωσία που θα είναι «αξιόπιστη». Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News