Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Έφτασε μέχρι την Σητεία το κρουστικό κύμα

Κρήτη
Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Έφτασε μέχρι την Σητεία το κρουστικό κύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του meteo.gr κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης - Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου, η πίεση ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του meteo.gr  κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους Σ. Ντάφη και Κ. Λαγουβάρδο, παρατηρήθηκε ότι στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου η πίεση ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου. Παράδειγμα γραφήματος από τον σταθμό στη Σητεία. 

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλους τους σταθμούς της χώρας.

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Αγωνία για τους κατοίκους – Διακόπηκαν οι επικοινωνίες

Χώρες του Ειρηνικού και ανθρωπιστικές οργανώσεις πασχίζουν να αποκαταστήσουν δίαυλους επικοινωνίας με την Τόνγκα, σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου, μετά από το τσουνάμι που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη ηφαιστείου, από την οποία διακόπηκαν οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις, εγείροντας ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη μικρή νησιωτική χώρα.

https://twitter.com/ChaudharyParvez/status/1482232994429808642

Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο αρχιπέλαγος της Τόνγκα εξερράγη χθες Σάββατο 15 Ιανουαρίου, προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι και εντολές εκκένωσης στις παράκτιες περιοχές της Τόνγκα καθώς και σε άλλα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, όπου εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν παλιρροϊκά κύματα να πέφτουν πάνω σε οικήματα στις ακτές.

Οι γραμμές τηλεφωνίας και ίντερνετ ήταν «νεκρές» στις 18:40 (τοπική ώρα) του Σαββάτου, αφήνοντας τους περίπου 105.000 κατοίκους της Τόνγκα ουσιαστικά απομονωμένους, αφού κάθε μορφή επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αδύνατη.

«Οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στα νησιά Τόνγκα είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε νωρίτερα η Τζασίντα Αρντέρν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, χώρα η οποία απέχει περίπου 2.400 χιλιόμετρα. Συμπλήρωσε ότι τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για να καθορίσουν τι χρειάζεται και πώς η Νέα Ζηλανδία μπορεί να βοηθήσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας δεν υπάρχουν για την ώρα αναφορές για θύματα, υπογραμμίζοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι περιορισμένες.

Παράλληλα το γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ICFRC) στα Φίτζι ανέφερε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν έχει ενημέρωση για καταστροφές ή θύματα.

Πολίτες της μικρής νησιωτικής χώρας, οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, οργάνωσαν προσευχές για την ασφάλεια των οικογενειών τους στην Τόνγκα.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει εκραγεί επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η έκρηξη του Σαββάτου ήταν τόσο ισχυρή που ακόμη και κάτοικοι των μακρινών Φίτζι και της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν ότι την άκουσαν.

Δορυφορικές εικόνες απαθανάτισαν την έκρηξη του ηφαιστείου που έστειλε σύννεφα καπνού σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ουρανός πάνω από τα νησιά Τόνγκα σκοτείνιασε από την ηφαιστειακή τέφρα.

https://twitter.com/WLNXNews/status/1482256647586254848

Η έκρηξη του ηφαιστείου πυροδότησε μία σειρά προειδοποιήσεων για τσουνάμι σε διάφορα σημεία του Ειρηνικού Ωκεανού, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία.

Σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζει μετά το τσουνάμι

Αδύνατη είναι η επικοινωνία με πολλές περιοχές της Τόνγκα, της νησιωτικής χώρας του νότιου Ειρηνικού που επλήγη από τσουνάμι, με τις τηλεφωνικές γραμμές και τις διαδικτυακές συνδέσεις να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ συγγενείς των κατοίκων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά της περιοχής καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορές για θύματα.

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρου και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα καθώς και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού, ενώ εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλα κύματα να πλήττουν παράκτιες κατοικίες.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο διακόπηκαν περίπου στις 6.40 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατη η επικοινωνία με τους 105.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

Έως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους στην Τόνγκα αν και ακόμα η επικοινωνία είναι περιορισμένη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί με παράκτιες περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

«Η Νουκουαλόφα είναι καλυμμένη από πυκνά σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας – πέρα από αυτό, οι συνθήκες είναι ήρεμες», δήλωσε η Άρντερν. «Δεν έχουμε λάβει ακόμα ενημέρωση από άλλες παράκτιες περιοχές», δήλωσε.

Στη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στην Τόνγκα. Σε κάποιες εκκλησίες στο Όκλαντ και άλλες πόλεις, οι πιστοί προσευχήθηκαν για την ασφάλεια των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την Άρντερν, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε κάποιες περιοχές των νησιών και σταδιακά αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι τα κινητά τηλέφωνα.

Έως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για ζημιές, σύμφωνα με την πρωθυπουργό. Ωστόσο, η Άρνερντ δήλωσε πως η ύπατη αρμοστεία της Νέας Ζηλανδίας στη Νουκουαλόφα είπε πως το τσουνάμι είχε προκαλέσει ζημιές σε πλοία, καταστήματα και άλλες υποδομές.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αυστραλίας δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν ακόμα συγκριμένες εκτιμήσεις αλλά πως η Αυστραλία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Τόνγκα εάν της ζητηθεί.

Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η τελευταία αυτή έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία είπαν ότι την άκουσαν.

«Ολόκληρο το σπίτι μου έτρεμε», δήλωσε η Σάνια Ρουγκιέρο, σύμβουλος σε θέματα επικοινωνιών στη Σούβα, την πρωτεύσασα των Φίτζι, σε απόσταση περίπου 750 χιλιομέτρων από την Τόνγκα.

«Οι πόρτες και τα παράθυρά μου έτρεμαν πολύ. Και στο δικό μου σπίτι δεν ήταν τόσο άσχημα όπως σε άλλα. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους», δήλωσε η Ρουγκιέρο. Σύμφωνα με την ίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις από το ηφαίστειο. Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στη Σούβα, ενώ η Fiji Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις της λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας. «Είναι η χειρότερη καταστροφή για την Τόνγκα στα χρονικά και η αποκατάσταση θα χρειαστεί χρόνια», δήλωσε η Ρουγκιέρο.

Ιαπωνία: Οι αρχές κάλεσαν χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες

Οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ιαπωνία να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου, καθώς κύματα ύψους άνω του 1 μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK, ύστερα από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα που είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Η οδηγία για εκκένωση αφορούσε περίπου 230.000 ανθρώπους σε οκτώ περιφέρειες λόγω του κινδύνου για τσουνάμι, σύμφωνα με το NHK. Η προειδοποίηση περιελάμβανε περιοχές που είχαν πληγεί από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.

Δέκα σκάφη ανατράπηκαν στην επαρχία Κότσι στη νήσο Σικόκου της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με το NHK, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε 27 πτήσεις σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

https://twitter.com/IntelDoge/status/1482236050445680644

Η «κόκκινη» προειδοποίηση για τσουνάμι --η δεύτερη υψηλότερη στην κλίμακα που ισχύει στην Ιαπωνία-- για την επαρχία Ιουάτε της βόρειας Ιαπωνίας ήρθη αργά το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το NHK, ενώ η «κίτρινη» προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ήρθη στις 14:00 (τοπική ώρα, 07.00 ώρα Ελλάδας).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία twitter)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News