Ρωσία: «Μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις της με τη Δύση

Ελλάδα
Ρωσία: «Μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις της με τη Δύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ολοένα και πιο «μαύρα» γίνονται τα «σύννεφα» που πλανώνται πάνω από την Ευρώπη, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας και Δύσης σε Γενεύη και Βρυξέλλες. Και το ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν θα ξεσπάσει τελικά η καταιγίδα και τι μορφή θα έχει αυτή.

Την απάντηση την έχει μόνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος, όπως δήλωσε χθες Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μπορεί να λάβει μια απόφαση μόλις η Ρωσία πάρει μια απάντηση σημείο προς σημείο στις προτάσεις της, καθώς και αντιπροτάσεις από τη Δύση. Το σκηνικό όπως διαμορφώθηκε αυτή την εβδομάδα δεν επιτρέπει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.

Μετά από τρεις διαδοχικούς γύρους συνομιλιών της ρωσικής αντιπροσωπίας με αυτές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των χωρών του ΟΑΣΕ, που είχαν στο επίκεντρό τους την κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας, όλες οι πλευρές κάνουν λόγο για αδιέξοδο, αν και δηλώνουν πως δεν εγκαταλείπουν τη διπλωματία. Οι δηλώσεις τόσο από την πλευρά Δυτικών αξιωματούχων όσο και των Ρώσων είναι χαρακτηριστικές. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έδωσε το στίγμα προειδοποιώντας πως «τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας εκτίμησε πως η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν πόλεμο την ώρα που η Ρωσία διαμηνύει πως επιθυμεί την ειρήνη, αλλά όχι με κάθε κόστος.

Μέτρα και αντίμετρα

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν τις επιλογές τους σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, η Ουάσινγκτον προετοιμάζει πακέτο με κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ο Λευκός Οίκος δηλώνει πως θα δημοσιοποιήσει άμεσα πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να εφεύρει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει επιθετικές κινήσεις. Τέλος, η Μόσχα δεν αποκλείει μια πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων σε Κούβα και Βενεζουέλα ως αντίποινα.

Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να περιμένει για πάντα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να απαντήσουν στις απαιτήσεις της για την ασφάλεια και πως θέλει μια λεπτομερή γραπτή απάντηση σε κάθε ρωσική πρόταση.

Η κυβερνοεπίθεση

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ανακοίνωσαν ότι δεν είχε διαπιστωθεί τουλάχιστον ως αργά χθες καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων έπειτα από τη μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετούς κυβερνητικούς ιστότοπους στην Ουκρανία, κυρίως το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο ασφαλείας και άμυνας. Αν και οι περισσότεροι «βλέπουν» τη Ρωσία πίσω από τον «ηλεκτρονικό πόλεμο», δεν την κατονομάζουν. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η Ρωσία έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία.

Σεργκέι Λαβρόφ: «Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατες αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης, ο Λαβρόφ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δε θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων - η Ελλάδα καταρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, κατά την πρόσφατη «πολύ καλή» τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, «ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και, ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News