Ρωσία: Αγεφύρωτο το χάσμα με τη Δύση – Κίνδυνος σύγκρουσης με Ουκρανία

Κόσμος
Ρωσία: Αγεφύρωτο το χάσμα με τη Δύση – Κίνδυνος σύγκρουσης με Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μόσχα επιμένει στην παραμονή των στρατιωτών της στα σύνορα, με την Ουκρανία και προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για τη μη περαιτέρω διεύρυνσή του σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωσία

Αντί για χαραμάδες ελπίδας, οι συναντήσεις στη Γενεύη και στις Βρυξέλλες κατέδειξαν το χάσμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Η Μόσχα επιμένει στην παραμονή των στρατιωτών της στα σύνορα με την Ουκρανία και προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για τη μη περαιτέρω διεύρυνσή του σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωσία, με τη Δύση να αρχίζει πια να σκέφτεται τα χειρότερα σενάρια. Είναι ενδεικτική η εκτίμηση του Αμερικανού αντιπροσώπου στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ, ο οποίος μετά τις συνομιλίες με τους Ρώσους στη Βιέννη δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα.

Είχε προηγηθεί μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, προχθές Τετάρτη, η δήλωση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως «ο κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι υπαρκτός». Και χθες ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, έσπευδε να τον επιβεβαιώσει, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα δεχτούν σφαίρες επιρροής ή περιορισμούς στα δικαιώματα των εθνών να επιλέγουν τις δικές τους συμμαχίες, αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Ρωσίας να σταματήσει η συμμαχία του ΝΑΤΟ την επέκτασή της προς Ανατολάς.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, πρέσβης Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι η Ρωσία θα δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια, εάν δε λάβει «εποικοδομητική απάντηση» από τη Δύση στα αιτήματά της για την ασφάλεια. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «θα μπορούσε να προκύψει μια κρίση στην ήπειρο με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με ακόμα πιο δραματικούς τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου, ο οποίος προειδοποίησε την Ευρώπη ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη εδώ και 30 χρόνια. Ο “χορός” των δηλώσεων από πλευράς Ρώσων αξιωματούχων δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια στην αισιοδοξία. Όπως ξεκαθάρισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό, μετά το πέρας των συνομιλιών Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ενέχει απαράδεκτους κινδύνους, τους οποίους η Μόσχα θα αντιμετωπίσει, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κατανοήσει πως οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η προσθήκη περισσότερων μελών στη Συμμαχία υπερτερούν των πιθανών πλεονεκτημάτων, όπως και ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία θα ήταν δυνατή.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «το 1997 τις πόρτες του ΝΑΤΟ χτυπούσε μόνο μία χώρα, που έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία, η Πολωνία», ενώ «σήμερα στο ΝΑΤΟ μπήκαν πολλά κράτη, τα εδάφη των οποίων χρησιμοποιούνται με προφανή τρόπο για την επέκταση της ισχύος προς την κατεύθυνση της Ρωσίας από διάφορες γεωγραφικές κατευθύνσεις και σε στρατηγικό βάθος». Και όπως επισήμανε, «αυτό επιδεινώνει σοβαρά την ασφάλειά μας και δημιουργεί για την ίδια (τη Ρωσία) απαράδεκτους κινδύνους τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε».

«Απαράδεκτα» τα αιτήματα των ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη ούτε καν να συζητήσει τα «απαράδεκτα» αιτήματα των ΗΠΑ «να επιστρέψουν στους στρατώνες τους» τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στο έδαφός τους. Επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «νευρικό κλονισμό» το νομοσχέδιο που παρουσίασαν προχθές Αμερικανοί γερουσιαστές, και το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που επιτεθεί στη Ουκρανία.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News