Ισραήλ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο που στρατολογούσε γυναίκες – κατάσκοπους

Κόσμος
Ισραήλ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο που στρατολογούσε γυναίκες – κατάσκοπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κράτος του Ισραήλ είναι σε μόνιμη εκστρατεία κατά του Ιράν. Είναι σαφές: παρατηρούμε αδιάκοπες προσπάθειες και απόπειρες των Φρουρών της Επανάστασης να στρατολογήσουν Ισραηλινούς πολίτες», σχολίασε ο πρωθυπουργός

Εξάρθρωσε ένα «ιρανικό κατασκοπευτικό δίκτυο» το Ισραήλ, που στρατολογούσε Ισραηλινές μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και τους ανέθετε διάφορες αποστολές, όπως για παράδειγμα να αποκτούν πρόσβαση σε στρατιωτικά έγγραφα.

Σε ανακοίνωσή της η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, αναφέρει ότι πολλές Ισραηλινές, η ταυτότητα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε, στρατολογήθηκαν μέσω του Facebook από έναν Ιρανό πράκτορα, τον «Ραμπότ Ναμντάρ». Ο τελευταίος εμφανιζόταν ως Εβραίος που ζούσε στο Ιράν.

«Μολονότι οι γυναίκες υποψιάζονταν ότι ο εν λόγω άνδρας ήταν μέλος των ιρανικών υπηρεσιών, ορισμένες συνέχισαν τις επαφές μαζί του, αποδεχόμενες αποστολές έναντι χρηματικών ποσών», πρόσθεσε η Σιν Μπετ.

Μετά τη στρατολόγηση στο Facebook η επικοινωνία συνεχιζόταν συνήθως με κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω του WhatsApp.

Η μία από τις ύποπτες, μια γυναίκα 40 ετών από το Χολόν, ήταν σε επαφή με τον «Ραμπόντ» εδώ και χρόνια και είχε ολοκληρώσει πολλές αποστολές για εκείνον. Μεταξύ άλλων, είχε τραβήξει φωτογραφίες της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ. Ο «Ραμπόντ» της είχε ζητήσει επίσης να πείσει τον γιο της, προτού να ξεκινήσει εκείνος τη στρατιωτική θητεία του, να ενταχθεί στην υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών ώστε μέσω αυτού να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα.

Από μια άλλη γυναίκα, μια 57χρονη από το Μπέιτ Σεμές, κοντά στην Ιερουσαλήμ, είχε επίσης ζητήσει να πιέσει τον γιο της να ενταχθεί στην υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών. Για να εκτελέσει διάφορες αποστολές της είχε δώσει το ποσό των 5.000 δολαρίων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Μεταξύ αυτών των αποστολών ήταν και η ίδρυση, στην πόλη της, μιας οργάνωσης Εβραίων του Ιράν, για τους οποίους στη συνέχεια έδινε πληροφορίες. Της ανέθεσε επίσης να τραβήξει φωτογραφίες δημόσιων κτιρίων και να προσεγγίσει μια βουλευτίνα.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι σε μόνιμη εκστρατεία κατά του Ιράν. Είναι σαφές: παρατηρούμε αδιάκοπες προσπάθειες και απόπειρες των Φρουρών της Επανάστασης να στρατολογήσουν Ισραηλινούς πολίτες», σχολίασε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, καλώντας τους Ισραηλινούς να είναι «σε εγρήγορση» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News