Κόσμος

Στα 3 τρισ. δολάρια εκτιμάται πλέον η αξία των startups στην Ευρώπη

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες το 2021 προσέλκυσαν 121 δισ. δολάρια, ποσό τριπλάσιο από το αντίστοιχο του 2020

Ταχύτερα από ποτέ δημιουργεί αποδόσεις για τους επενδυτές το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα, με τα στοιχεία αναφορικά με τα μεγέθη του οικοσυστήματος να αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές start ups αυξάνονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από ποτέ στο παρελθόν, όπως κατ’ αναλογία και τα μεγέθη των κεφαλαίων που αυτές προσελκύουν.

Η πορεία των νεοφυών εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου το 2021 ήταν εκρηκτική και -υπό την επιφύλαξη της εξέλιξης της πανδημίας- αναμένεται να εγγράψει νέα ρεκόρ το 2022. Μόνο το 2021 οι ευρωπαϊκές startups «σήκωσαν» 121 δισ.δολ., ποσό τριπλάσιο έναντι των μόλις 41 δισ.δολ. το 2020 και δεκαπλάσιο έναντι του αντίστοιχου το 2015.

Όπως εξηγεί σε κείμενο του το sepe.gr, η συνολική αξία των νεοφυών εταιρειών στην Ευρώπη, εισηγμένων και μη, για πρώτη φορά το 2021 ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσει η αξία του οικοσυστήματος στο $1 τρισ. τον Δεκέμβριο του 2018.

Ωστόσο, έκτοτε η πορεία υπήρξε πραγματικά εκρηκτική. Μάλιστα, 1 τρισ. δολάρια προστέθηκε μόνο τους 8 πρώτους μήνες το 2021. «Αυτό που μας λένε οι αριθμοί είναι πως ο ευρωπαϊκός κλάδος υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί αποδόσεις για τους επενδυτές πιο γρήγορα από ποτέ» αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση “State of European Tech Report” της Atomico.

Νέοι μονόκεροι

Άλλο στοιχείο ενδεικτικό της δυναμικής του οικοσυστήματος είναι ο ρυθμός δημιουργίας νέων startups με αξία άνω του 1 δισ. δολάρια., των λεγόμενων «μονόκερων» (unicorns). Στην Ευρώπη μέσα σε έναν μόλις χρόνο «γεννήθηκαν» 98 «μονόκεροι» ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό στους 321 από 223 στα τέλη του 2020.

Πρακτικά, η Ευρώπη παράγει «μονόκερους» με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ στο παρελθόν με τη Μεγάλη Βρετανία να παραμένει η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα στην παραγωγή unicorns, καθώς φιλοξενεί 100 εταιρείες αυτού του προφίλ.

Το 2021 δημιουργήθηκαν unicorns σε 28 διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Η Λετονία και η Κύπρος αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτήν τη λίστα. Αλλά και το «κοπάδι» των decacorns -των startups με αξία άνω των $10 δισ.- διπλασιάστηκε σε μέγεθος το 2021: 26 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πλέον αυτό τον τίτλο.

Χρηματοδοτήσεις

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και άκρως ενθαρρυντικό για το οικοσύστημα εύρημα της έκθεσης της Atomico είναι ότι η χρηματοδότηση startups πρώιμου σταδίου στην Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε ισότιμη βάση με αυτή των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις απορροφούν το 33% του συνόλου των κεφαλαίων, που επενδύονται παγκοσμίως, σε κύκλους χρηματοδότησης έως 5 εκατ. δολ., σε σύγκριση με το 35% για τις ΗΠΑ.

«Η χρηματοδότηση στα πρώιμα στάδια του κύκλου ζωής μιας νεοφυούς εταιρείας αποτελεί βασικό δείκτη μελλοντικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου αυτή η διαπίστωση αποτελεί προάγγελο θετικών εξελίξεων για το οικοσύστημα» αναφέρει η σχετική ανάλυση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια