ΗΠΑ-Ρωσία: Σε ψυχροπολεμικό σκηνικό η πρώτη επαφή

Κόσμος
ΗΠΑ-Ρωσία: Σε ψυχροπολεμικό σκηνικό η πρώτη επαφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός διαπραγματευτής της Ρωσίας στις διαβουλεύσεις στη Γενεύη, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δεν αντάλλαξαν ούτε καν χειραψία μπροστά στις κάμερες

Σε παγωμένο κλίμα ξεκίνησε o μαραθώνιος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Γενεύη, με την αυλαία να γίνεται με την επτάωρη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο αντιπροσωπιών για θέματα ασφαλείας. Στη σκιά του Ουκρανικού, της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα και της ψυχροπολεμικής ρητορικής, οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά φειδωλές. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι εκατέρωθεν δηλώσεις τόσο τις προηγούμενες μέρες όσο και χθες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός διαπραγματευτής της Ρωσίας στις αμερικανορωσικές διαβουλεύσεις στη Γενεύη, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να «απωθήσει» τη Ρωσία σε δευτερεύοντες ρόλους στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική και πρέπει να επιστρέψει στα όρια του 1997.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα ήταν αφελές να αναμένεται πρόοδος όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει η Μόσχα, «αν κρίνουμε από τη δημόσια θέση των Δυτικών εταίρων», ενώ η Ρωσία θεωρεί ότι «η Δύση πρέπει, σε μονομερή βάση, να εγκαταλείψει την επέκταση του ΝΑΤΟ και να εξαλείψει τη στρατιωτική υποδομή που έχει δημιουργηθεί». Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ φέρεται να προειδοποιεί τη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας καλώντας την να αφήσει την πολεμική εξωτερική πολιτική της και να συνεργαστεί με τη Δύση για την εξεύρεση λύσης, αλλιώς θα αντιμετωπίσει μια συμμαχία που είναι προετοιμασμένη ακόμη και για σύγκρουση.

Σύμφωνα με τους “Financial Times”, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένο για «μία νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη» εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίτσινα, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Αμέσως μετά δήλωσε ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. «Εργαζόμαστε σκληρά για μια ειρηνική επίλυση.

Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αν η Ρωσία επιλέξει να χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ, τη σύγκρουση, αντί για τη συνεργασία. Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε ενωμένοι και ότι θα υπάρχει σοβαρό πολιτικό και οικονομικό κόστος αν χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ κατά της Ουκρανίας (...). Είναι δυνατό να βρούμε μαζί έναν δρόμο, έναν πολιτικό δρόμο προς τα εμπρός και επίσης να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Πρέπει να ελπίζουμε και να δουλέψουμε σκληρά για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News