india
Φωτογραφία αρχείου

Ινδία- Κορωνοϊός: 1 εκατ. άνθρωποι θα συγκεντρωθούν σε θρησκευτική γιορτή ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Κόσμος
Ινδία- Κορωνοϊός: 1 εκατ. άνθρωποι θα συγκεντρωθούν σε θρησκευτική γιορτή ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια αντίστοιχη θρησκευτική γιορτή πέρυσι στη βόρεια Ινδία εξαπλώθηκε το στέλεχος Δέλτα, μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πιστοί ινδουιστές αναμένεται να συγκεντρωθούν στις όχθες του ποταμού Γάγγη την Παρασκευή και το Σάββατο για να βουτήξουν στο ποτάμι αυτό της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 168.063 κρούσματα του SARS-CoV-2, εικοσαπλάσιος αριθμός σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Οι περισσότεροι που νοσούν παραμένουν στα σπίτια τους κι έτσι προς το παρόν δεν παρατηρείται πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και ούτε οι χαώδεις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στα νοσοκομεία στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος της επιδημίας, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Πολλά κρατίδια έχουν επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ στο Νέο Δελχί έχει επιβληθεί lockdown τα Σαββατοκύριακα, έχουν κλείσει γραφεία, εστιατόρια και μπαρ σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού.

Όμως δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές έχουν φτάσει στο σημείο όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια θρησκευτική τελετουργία στις όχθες του Γάγγη, σε ένα νησί στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στο οποίο καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων covid-19 μετά από το κρατίδιο Μαχαράστρα.

“Το πλήθος ενδέχεται να φτάσει τις 800.000 με ένα εκατομμύριο. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα covid”, δήλωσε ο Μπάνκιμ Τσάντρα Χάζρα, υπουργός της Δυτικής Βεγγάλης αρμόδιος για τη διοργάνωση της γιορτής Gangasagar Mela.

“Έχουμε επίσης φροντίσει το αγιασμένο νερό να πέφτει από drones ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός (…), αλλά οι σάντχου (ινδουιστές ιεροί άνδρες) είναι αποφασισμένοι να βουτήξουν (στον Γάγγη). Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε”, πρόσθεσε.

Σε μια αντίστοιχη θρησκευτική γιορτή πέρυσι στη βόρεια Ινδία εξαπλώθηκε το στέλεχος Δέλτα, μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων.

Κάθε χρόνο στις 14 Ιανουαρίου, τη σημαντική ημέρα Makar Sankranti για τους ινδουιστές, προσκυνητές επισκέπτονται το χωριό Γκανγκασαγκάρ για να βουτήξουν στο σημείο όπου ο ποταμός Γάγγης εκβάλει στον κόλπο της Βεγγάλης.

Γιατροί έχουν προσφύγει στο ανώτερο δικαστήριο του κρατιδίου σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την απόφαση με την οποία επετράπη η διεξαγωγή της γιορτής φέτος, ανησυχώντας ότι θα αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης.

Συνολικά στην Ινδία έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 35,88 εκατομμύρια κρούσματα covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Εξάλλου με 483.936 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, η υποήπειρος του 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Στο απόγειο της επιδημίας, πέρυσι τον Μάιο, καταγράφονταν στην Ινδία καθημερινά περισσότερα από 400.000 νέα κρούσματα και 4.000 θάνατοι.

Αναμνηστικές δόσεις

Στο μεταξύ ξεκίνησε χθες Δευτέρα στην Ινδία η εκστρατεία για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για τους ηλικιωμένους, όσους έχουν συννοσηρότητες και τους υγειονομικούς.

Οι έφηβοι άνω των 15 ετών έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι υγειονομικοί ανησυχούν για την άνοδο των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Εξάλλου και το γειτονικό Νεπάλ είναι αντιμέτωπο με νέα άνοδο των κρουσμάτων και έκλεισε τα σχολεία του ως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι αρχές εξετάζουν να περιορίσουν τις συναθροίσεις σε 25 άτομα.

Ο Νεπαλέζος πρωθυπουργός Σερ Μπαχάντους Ντέουμπα, 75 ετών, έχει τεθεί σε απομόνωση καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προσβληθεί από την covid.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News