Κόσμος

Κορωνοϊός: Πώς ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη στην σκιά της Μετάλλαξης «Όμικρον»

Όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι η απόφασή τους για επαναλειτουργία των σχολείων εμπεριέχει ρίσκο και επιχειρούν να το περιορίσουν με περιοριστικά μέτρα, άλλες με αυστηρότερα κι άλλες με λιγότερο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

Επιστρέφουν στα θρανία από σήμερα οι μαθητές στην χώρα μας, με γονείς και εκπαιδευτικούς να εκφράζουν προβληματισμούς και απορίες εν μέσω της έξαρσης της μετάλλαξης «Όμικρον».

Όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι η απόφασή τους για επαναλειτουργία των σχολείων εμπεριέχει ρίσκο και επιχειρούν να το περιορίσουν με περιοριστικά μέτρα, άλλες με αυστηρότερα κι άλλες με λιγότερο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες χώρες τονίζουν πως τα «σχολεία κλείνουν τελευταία και ανοίγουν πρώτα».

Γερμανία: Με όπλα τα τεστ και τις μάσκες επαναλειτουργούν τα σχολεία

Με βασικά όπλα την καθιέρωση της «εβδομάδας ασφαλείας», αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, λειτουργούν με φυσική παρουσία τα σχολεία στη Γερμανία, όπου όμως οι κανόνες διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης από κάθε τοπική κυβέρνηση.

Ειδικά στην ανάγκη χρήσης της προστατευτικής μάσκας αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν αύξηση των εισαγωγών παιδιών με την παραλλαγή Όμικρον στα νοσοκομεία. «Η μάσκα μπορεί να προστατεύσει επαρκώς», τόνισε ο υπουργός.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία σε επτά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ενώ σήμερα ανοίγουν στα υπόλοιπα εννέα. Στα περισσότερα εφαρμόζεται ο κανόνας των ημερήσιων γρήγορων τεστ, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα επιστροφής από τις διακοπές. Σε κάποια κρατίδια πάντως, όπως στο Βερολίνο και στην Θουριγγία, τα τεστ είναι προαιρετικά.

Ενδεικτικά, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου τα σχολεία επαναλειτουργούν από σήμερα με φυσική παρουσία, οι 2,5 εκατομμύρια μαθητές του κρατιδίου – συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμένων και ιαθέντων – θα πρέπει την πρώτη μέρα να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Δημοτικού θα υποβάλλονται σε δύο τεστ ανά εβδομάδα και οι μεγαλύτεροι σε τρία, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Όσοι από τους δασκάλους δεν είναι εμβολιασμένοι ή ιαθέντες, θα πρέπει να προσκομίζουν καθημερινά αρνητικό τεστ.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η τοπική κυβέρνηση επιβάλλει καθημερινά τεστ για την πρώτη εβδομάδα, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση μόνο για όσους έχουν λάβει ήδη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 ή ιαθέντες οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον πρώτη δόση εμβολίου. Τα τεστ παρέχονται από κάθε σχολείο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το Δημοτικό, ενώ στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό μάσκες πρέπει να φορούν οι εκπαιδευτικοί. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει προμηθεύσει το προσωπικό των σχολείων με 2,5 εκατομμύρια μάσκες τύπου FFP-2.

Σε πολλά σχολεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης και άλλων περιοχών εφαρμόζεται ακόμη η πρακτική των «Pooltest», όπου τα παιδιά υποβάλλονται σε ομαδικά μοριακά τεστ, τα οποία αναλύονται ως ένα, χωρίς να γίνεται γνωστό ποιος μαθητής είναι θετικός ή αρνητικός. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα, οι μαθητές ελέγχονται εκ νέου, ο καθένας ξεχωριστά, με δωρεάν PCR τεστ.

Ενόψει της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» στα σχολεία στο κρατίδιο δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία, θα αποφασίζουν τα ίδια εάν θα διακόψουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Οι εκδρομές έχουν ανασταλεί έως τουλάχιστον την 31η Μαρτίου.

Στην Κάτω Σαξονία, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ σήμερα το πρωί, προτού μπουν στο σχολείο, ενώ τα τεστ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. Τα τεστ παρέχει το σχολείο σε μαθητές και δασκάλους. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα τύπου FFP-2, την οποία πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα, για τους μαθητές του Δημοτικού αρκούσε η υφασμάτινη μάσκα. Τα σχολεία θα διαθέτουν πάντως απόθεμα, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ανάγκες.

Στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του κρατιδίου δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ, αν και συνεχίζεται η διάθεση τριών τεστ την εβδομάδα για κάθε παιδί.

Στο Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο, τα σχολεία άνοιξαν την 3η Ιανουαρίου, με υποχρέωση για πέντε τεστ την εβδομάδα, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές στο σχολείο. Η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου έδωσε πάντως το δικαίωμα στα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μείνουν σπίτι μέχρι την 19η Ιανουαρίου.

Με υποχρεωτικά τεστ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων – ξεκινούν σήμερα μαθήματα και στη Βαυαρία. Στο εξής, εάν ένας μαθητής δεν προσκομίζει στο σχολείο τρία αρνητικά τεστ την εβδομάδα, δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο σχολείο. Μέχρι τώρα αυτά τα τεστ ήταν προαιρετικά. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, υποχρεωτικά γίνονται πλέον τα τεστ και για όσα έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Σε πολλά σχολεία εφαρμόζεται επίσης το σύστημα των «Pooltest».

Αυστρία: Φυσική παρουσία και αυξημένα τεστ στην επιστροφή στα θρανία

Με φυσική παρουσία και αυστηρότερα μέτρα προστασίας λειτουργούν τα σχολεία από σήμερα σε όλη την Αυστρία, η οποία πλήττεται και αυτή από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Το διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται «φάση ασφαλείας», με αυξημένα τεστ και κανόνες για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Η κυβέρνηση είχε τις προηγούμενες ημέρες απευθύνει έκκληση στους γονείς να φροντίσουν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι των παιδιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, ενώ σταδιακά, έως την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.

Εάν διαπιστωθούν δύο κρούσματα, ολόκληρη η τάξη εφαρμόζει αυτομάτως την τηλεκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση θετικού τεστ, το παιδί μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς πιστοποιητικό γιατρού, αλλά πρέπει να ελέγχεται ημερησίως για πέντε ημέρες.

Εάν εντός τριών ημερών διαπιστωθεί δεύτερο κρούσμα στην τάξη, ολόκληρο το τμήμα συνεχίζει με τηλεκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά άνω των 11 ετών που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 δεν υποχρεούνται πλέον σε απομόνωση εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το ίδιο θα ισχύει και εάν κατά την επαφή όλοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Στην πράξη, σε καραντίνα θα τίθεται μόνο το ίδιο το διαπιστωμένο κρούσμα, το οποίο θα αποδεσμεύεται έπειτα από πέντε ημέρες, με προϋπόθεση αρνητικό τεστ PCR, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, μια τάξη θα μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως, χωρίς ωστόσο όλοι οι μαθητές της να βρίσκονται σε καραντίνα.

 • Ολλανδία: Προαιρετική η μάσκα, τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.
 • Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα. Διακοπή μαθημάτων, αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.
 • Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Αν υπάρχουν δύο κρούσματα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα. Από το τρίτο κρούσμα σε καραντίνα όλη η τάξη.
 • Ισπανία: Από το τρίτο κρούσμα της τάξης οι αρχές κάθε περιφέρειας αποφασίζουν τι μέτρα λαμβάνονται.
 • Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα. Μόνο οι θετικοί στον ιό μαθητές πρέπει να απομονωθούν. Οι υπόλοιποι επιστρέφουν στην τάξη μετά από αρνητικό τεστ. Οι τοπικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν το κλείσιμο τάξεων αν υπάρχουν πολλά κρούσματα.
 • Βουλγαρία: Δύο τεστ για κάθε μαθητή την εβδομάδα, τηλεκπαίδευση για όποιον αρνείται το τεστ. Όσοι έχουν “πράσινο πάσο” (εμβολιασμός ή ανάρρωση) δεν χρειάζονται τεστ.
 • Βρετανία: Κλείσιμο τάξεων προβλέπεται μόνο ως έσχατο μέσο αποτροπής της διασποράς όταν έχουν αποτύχει όλα τα άλλα. Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη στην Αγγλία, προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.
 • Πορτογαλία: Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά από αύριο. Οι μαθητές δεν χρειάζεται να απομονωθούν ακόμη και αν υπάρξει κρούσμα στην τάξη, αν δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με διαγνωσμένο κρούσμα.
 • Ρουμανία: Από το πρώτο κρούσμα κάθε τάξη αρχίζει τηλεκπαίδευση που τελειώνει σε μια εβδομάδα, αν όλα τα παιδιά έχουν αρνητικό τεστ. Αν κλείσουν οι μισές τάξεις, κλείνει όλο το σχολείο.
 • Κροατία: Οι γιατροί κάθε σχολείου αποφασίζουν αν πρέπει να μεταβεί σε τηλεκπαίδευση. Γενικός κανόνας τα σχολεία να λειτουργούν ακόμη και με τους μισούς μαθητές στην τάξη.
 • Πολωνία: Δεν υπάρχουν επίσημα μέτρα, επαφίεται σε κάθε διευθυντή σχολείου η αποτροπή της διασποράς του ιού. έγινε μια εβδομάδα τηλεκπαίδευσης πριν τις διακοπές και μια μετά την πρωτοχρονιά. Ο υπουργός Παιδείας θέλει τα σχολεία ανοιχτά, ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά.
 • Σλοβακία: Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι μαθητές της τάξης δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από covid.
 • Σλοβενία: Τρία τεστ την εβδομάδα, τα προμηθεύουν οι γονείς, γίνονται όμως στην τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μαθητή ή καθηγητή ολόκληρη η τάξη σε καραντίνα για δέκα ημέρες, θα μειωθεί στις επτά την επόμενη εβδομάδα.
 • Τσεχία: Καραντίνα ανά τάξη από το πρώτο κρούσμα. Δύο τεστ την εβδομάδα, θα μειωθούν σε ένα από τις 17 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια