Γενεύη: Κατέφθασαν οι Ρώσοι αντιπρόσωποι - ΥΠ.ΕΞ. Η.Π.Α.: Δεν αναμένουμε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες

Κόσμος
Γενεύη: Κατέφθασαν οι Ρώσοι αντιπρόσωποι - ΥΠ.ΕΞ. Η.Π.Α.: Δεν αναμένουμε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ελβετική πόλη κατέφθασαν οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας, ενόψει των συνομιλιών με τις Η.Π.Α., αναφορικά με την Ουκρανία. Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος εν μέσω των συνομιλιών

Στη Γενεύη κατέφθασαν, σήμερα, αντιπρόσωποι της Ρωσίας, λίγο πριν από τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με φόντο την κρίση στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Άντγονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι δεν περιμένει πολλά από τις επικείμενες συνομιλίες. Παράλληλα, ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση του Καζακστάν, που άνοιξε «απροειδοποίητα πυρ εναντίον των ταραχοποιών».

Αναλυτικότερα, στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο εικονίζεται ένα αεροπλάνο της αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της ελβετικής πόλης. Η πρώτη συνάντηση έχει, ήδη, σχεδιαστεί για απόψε. Ωστόσο οι κεντρικές συνομιλίες είναι προγραμματισμένες για αύριο, Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από τη ρωσική πλευρά, επικεφαλής των συνομιλιών θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ. Ο τελευταίος κατέστησε, ήδη, σαφές σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti πως «δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση» και πως «δεν θα πάμε εκεί με απλωμένο χέρι, αλλά με ένα σαφώς διατυπωμένο στόχο, που πρέπει να επιτευχθεί με τους όρους που έχουμε διατυπώσει».

Στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον μία διαδήλωση, ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Οι οργανωτές της διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Κίεβο κάλεσαν τη Δύση να πει «όχι» στο τελεσίγραφο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έγραψε στον ιστότοπό της ουκρανική εφημερίδα.

Στο μεταξύ, ο κ. Μπλίνκεν, δήλωσε, σήμερα, ότι δεν αναμένει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για την ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, όμως εξέφρασε την ελπίδα, ότι θα υπάρξουν τομείς, στους οποίους οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν.

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο την ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχει μια οδός διαλόγου και διπλωματίας, για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένες από αυτές τις διενέξεις και να αποφύγουμε την αντιπαράθεση.

Η άλλη οδός είναι αυτή της αντιπαράθεσης και των μαζικών συνεπειών για τη Ρωσία, αν ανανεώσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε στο σημείο να δούμε, ποια οδό είναι έτοιμος να πάρει ο πρόεδρος Πούτιν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν, συμπληρώνοντας ότι, οποιαδήποτε κίνηση για την επίλυση των ζητημάτων, θα πρέπει να γίνει σε αμοιβαία βάση.

Σε προηγούμενη πρόσφατη συνέντευξή του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει, επίσης, πως η Ουάσινγκτον ζητάει διευκρινίσεις από τους αξιωματούχους του Καζακστάν, σχετικά με το γιατί χρειάστηκαν να καλέσουν δυνάμεις ασφαλείας υπό τη Ρωσία, για να αντιμετωπίσουν την εσωτερική αναταραχή, ενώ κατήγγειλε τη διαταγή για πυρά χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών, που εξέδωσε η κυβέρνηση του Καζακστάν.

«Η διαταγή να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση, στο βαθμό που υφίσταται, είναι λάθος και θα πρέπει να ακυρωθεί», ανέφερε ο Μπλίνκεν.

(Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News