Μακρόν: Θέλω πολύ να στριμώξω τους ανεμβολίαστους, να τους δυσκολέψω την ζωή

Κόσμος
Μακρόν: Θέλω πολύ να στριμώξω τους ανεμβολίαστους, να τους δυσκολέψω την ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι εριστικές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, για τους ανεμβολίαστους λέγοντας ότι θέλει «να τους στριμώξει, να τους δυσκολέψει την ζωή», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι τις εννοεί «απολύτως», επικρίνοντας μάλιστα ορισμένους από αυτούς ότι κάνουν «την ελευθερία τους, που γίνεται ανευθυνότητα, σλόγκαν» και προσθέτοντας ότι είναι δική του ευθύνη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ορμητική διασπορά της νέας παραλλαγής Ομικρον.

«Μπορούμε να αγανακτούμε με σχήματα λόγου της καθομιλουμένης και τα οποία εννοώ απολύτως», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και πρόσθεσε: «Εγώ αγανακτώ με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η πραγματική ρωγμή στην χώρα βρίσκεται εκεί, όταν ορισμένοι κάνουν την ελευθερία τους, που γίνεται ανευθυνότητα, σλόγκαν».

«Και δεν μπορώ να αφήσω να ανθούν στη χώρα μας συζητήσεις του είδους "ας μην τους περιθάλψουμε λόγω των επιλογών τους". Οχι. Και το δηλώνω ξεκάθαρα», είπε αναφερόμενος στην συζήτηση στην εφημερίδα Le Parisien, όπου απαντούσε σε δύο νοσηλευτές οργισμένους με τους ανεμβολίαστους.

Συνοψίζοντας είπε ότι «η στρατηγική του είναι απλή: εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός» και τόνισε ότι η επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους είναι ευρωπαϊκή τάση.

«Το λέω με μεγάλη αποφασιστικότητα και έμφαση: οφείλουμε να το κάνουμε για το σύνολο των συμπατριωτών μας που κάνουν την προσπάθεια και εμβολιάζονται και οι οποίοι, εξαιτίας της ανευθυνότητας ορισμένων άλλων που ορισμένες φορές αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή, μολύνονται».

«Και οφείλουμε επίσης να το κάνουμε για τους συμπατριώτες μας οι οποίοι κάποιες φορές παραδίδονται σε σκοταδιστικές απόψεις, σε απόψεις του φόβου: δεν προστατεύονται οι ίδιοι ενώ η επιστήμη, η έρευνα και η ευρωπαϊκή τεχνολογική και παραγωγική υπεροχή τούς του επιτρέπουν», πρόσθεσε.

«Αποτελεί ευθύνη μου να σημάνω λίγο συναγερμό, αυτό έκανα αυτήν την εβδομάδα, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα», κατέληξε.

Εις επίρρωσιν των δηλώσεων του προέδρου της Γαλλίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι εργαλείο για την προστασία των εμβολιασμένων...αυτή η συζήτηση για την υπευθυνότητα και την ελευθερία είναι πολύ σημαντική στην κοινωνία μας κατά την διάρκεια μιας πανδημίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την Τρίτη: «Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους στριμώξω, να τους δυσκολέψω την ζωή. Και θα συνεχίσω μέχρι τέλους. Αυτή είναι η στρατηγική». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν πολιτική θύελλα την ώρα που η Γαλλική Εθνοσυνέλευση συζητούσε το νομοσχέδιο μετατροπής του υγειονομικού πιστοποιητικού σε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παρά την δριμύτητα των συζητήσεων, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε την νύκτα της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με περισσότερο από το 90% των ενηλίκων της χώρας να έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19. Με το εμβολιαστικό πάσο η κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους περίπου 5 εκατομμύρια ανεμβολίαστους Γάλλους άνω των 12 ετών. Κατά μέσο όρο επτά ημερών καταγράφονται 200.000 ημερήσια κρούσματα της Covid-19, επίπεδο ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Ομικρον.

Οι επίμαχες δηλώσεις

"Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική”. Αυτή η δήλωση του Γάλλου προέδρου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλίου την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιβάλλει τη χρήση ενός εμβολιαστικού πάσου με στόχο την αντιμετώπιση της covid-19.

"Δεν θα τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι. Και άρα πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο …”, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του αυτές αμέσως προκάλεσαν αντιδράσεις στην Εθνοσυνέλευση και ανάγκασαν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να αναστείλει τις εργασίες του σώματος τα μεσάνυκτα εξαιτίας του χάους που προκλήθηκε. Οι βουλευτές ωστόσο συνέχισαν μετά από λίγο με ηρεμία τις συζητήσεις τους για το εμβολιαστικό πάσο.

"Καμία υγειονομική κρίση δεν δικαιολογεί αυτή τη φρασεολογία”, σχολίασε ο Μπρουνό Ρεταγιό, επικεφαλής στη Γερουσία των Les Republicains (δεξιά).

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του κόμματος "Ανυπότακτη Γαλλία” (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν- Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε "σοκαριστικές” τις δηλώσεις Μακρόν. "Ο πρόεδρος κατανοεί τι λέει; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ‘την πειθώ αντί τον εξαναγκασμό’. Και εκείνος; ‘Να τσαντίσουμε περισσότερο’. Σοκαριστικό”, σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Για τη Μαρίν Λεπέν επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος "Εθνικός Συναγερμός”, "ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να μιλά με αυτό τον τρόπο. Ο εγγυητής της ενότητας του έθνους επιμένει να διχάζει και δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει τους ανεμβολίαστους πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Εμβολιαστικό πάσο

Οι συζητήσεις στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο για το εμβολιαστικό πάσο, έναν από τους πυλώνες της υγειονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μακρόν, ανεστάλησαν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη, την ώρα που η υιοθέτησή του έμοιαζε δεδομένη καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών το στηρίζει.

Χθες, αφού ξεκίνησαν και πάλι οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο, οι βουλευτές συμφώνησαν να αυξήσουν στα 16 έτη, από 12 που αναφερόταν αρχικά στο σχέδιο της κυβέρνησης, την ηλικία μετά την οποία απαιτείται κάποιος να διαθέτει εμβολιαστικό πάσο. Οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και σήμερα.

Καθώς η επιδημία covid-19 βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση στη Γαλλία η κυβέρνηση είχε στόχο το νομοσχέδιο αυτό να υιοθετηθεί οριστικά στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ υπερασπίστηκε ένα νομοσχέδιο "απολύτως απαραίτητο", την ώρα που τη Δευτέρα περισσότεροι από 19.600 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Εξάλλου χθες ανακοινώθηκαν περισσότερα από 270.000 νέα κρούσματα για το προηγούμενο 24ωρο, αριθμός ρεκόρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News