Μετάλλαξη Όμικρον: Κάθε μέρα νέα ρεκόρ κρουσμάτων στην Ευρώπη

Κόσμος
Μετάλλαξη Όμικρον: Κάθε μέρα νέα ρεκόρ κρουσμάτων στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ σε αριθμούς κρουσμάτων καταγράφουν καθημερινά η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ η Ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή των μαθητών και φοιτητών στα θρανία

Καθημερινά είναι πλέον τα ρεκόρ που «σπάνε» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επελαύνει η μετάλλαξη «Όμικρον». Στη Γαλλία, μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν σχεδόν 300.000 νέα κρούσματα Covid-19, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 230.000 σε μία ημέρα, που είχε σημειωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα ρεκόρ έσπαγε στη Βρετανία, όπου καταγράφηκαν 218.724 κρούσματα κορωνοϊού και 48 νεκροί. Την τελευταία εβδομάδα έχουν αναφερθεί στη χώρα 1,2 εκατομμύρια κρούσματα, με αποτέλεσμα σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες και υπηρεσίες των Δήμων να υπολειτουργούν και την κυβέρνηση να σκέφτεται ως λύση ακόμα και τη συνδρομή του στρατού.

Η πλέον άμεση ανάγκη που αναμένεται να καλύψει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων είναι σε οδηγούς ασθενοφόρων, αλλά είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε πολλούς άλλους τομείς, με την οδήγηση απορριμματοφόρων να είναι επίσης μια ισχυρή πιθανότητα.

Στη Γαλλία έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία με περισσότερες από 2.000 εισαγωγές σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Santé publique France. Ο αριθμός των μολύνσεων προκαλεί ίλιγγο, με τον Γάλλο υπουργό Υγείας να επιμένει στην προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικός έναντι των σοβαρών μορφών της COVID-19. Νέο ημερήσιο ρεκόρ κατέγραψε και η Σουηδία, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γουστάβος ΙΣΤ' και η βασίλισσα Σίλβια διαγνώστηκαν με Covid-19. Και οι δύο, όπως ανέφεραν τα ανάκτορα, είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση, έχουν ήπια συμπτώματα και αισθάνονται καλά δεδομένων των συνθηκών.

Και στην Ισπανία - Μετά φόβου επιστροφή στα σχολεία

Παρά την εκτίναξη, πάντως, των δεικτών, τα σχολεία ανοίγουν στη μία μετά την άλλη χώρα, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με ενισχυμένα μέτρα. Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι μαθητές και οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια για διά ζώσης διδασκαλία, όταν λήξουν οι διακοπές του τέλους της χρονιάς στις 10 Ιανουαρίου, τερματίζοντας τις εικασίες ότι τα κρούσματα ρεκόρ της Covid-19 μπορεί να οδηγούσαν σε εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Αξιωματούχοι από τις 17 ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες καθορίζουν τη δική τους υγειονομική πολιτική, ψήφισαν άπαντες χθες υπέρ της επιστροφής στις τάξεις, σε μια σπάνια επίδειξη ομοφωνίας σε μια χώρα όπου καταγράφονται έντονες πολιτικές διαφορές. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και τα σχολεία πρέπει να εγγυώνται τον κατάλληλο εξαερισμό, ενώ οι περιφερειακές διοικήσεις θα εργαστούν για να καλύψουν οποιεσδήποτε απουσίες διδασκόντων εξαιτίας μόλυνσης, όπως πρόσθεσε η υπουργός.

Σημειώνεται ότι και στην Ισπανία καταγράφηκε νέο ρεκόρ, με το εθνικό ποσοστό μόλυνσης, όπως μετρήθηκε τις 14 τελευταίες ημέρες, να σημειώνει δεκαπλάσια αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται, όμως παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από ένα χρόνο. Περισσότεροι από 90% των Ισπανών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, ενώ μόλις λίγο λιγότερα από το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση τους από τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε η Ισπανία άρχισε να εμβολιάζει αυτή την ηλικιακή ομάδα.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News