Μετάλλαξη Όμικρον: Μετά φόβου η επιστροφή στα θρανία

Κόσμος
Μετάλλαξη Όμικρον: Μετά φόβου η επιστροφή στα θρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις επιφυλάξεις και την σαρωτική πορεία της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, επιστρέφουν σιγά-σιγά οι μαθητές στα σχολεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Παρά την αλματώδη πορεία της «Όμικρον», η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ανοίξουν τα σχολεία έστω και με καθυστέρηση. Στις ΗΠΑ, πολλά σχολεία αποφάσισαν να καθυστερήσουν την επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων για λίγες ημέρες, προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν τεστ για Covid-19, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα.

Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον όλο το προσωπικό και οι 51.000 μαθητές των δημόσιων σχολείων θα πρέπει να ανεβάσουν αρνητικό τεστ Covid-19 στον ιστότοπο της περιφέρειας προτού επιστρέψουν στις τάξεις αύριο Τετάρτη 5 Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματα που υποβάλλονται πριν από σήμερα Τρίτη 4 Ιανουαρίου  δε θα γίνονται δεκτά, προειδοποίησαν οι Αρχές. Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν τεστ στα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους ή να χρησιμοποιούν αυτά που διαθέτουν ήδη. Αντίστοιχες προσπάθειες για εκτεταμένα τεστ καταβάλλονται στην Καλιφόρνια, με τις Αρχές της πολιτείας να έχουν δεσμευτεί ότι θα προσφέρουν δωρεάν τεστ για το σπίτι στο σύνολο των 6 εκατομμυρίων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε δημόσια σχολεία.

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ντράγκι δείχνει αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα θρανία, μεταξύ 7 και 10 του μηνός. Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, όμως, περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα τη Νάπολη, ζήτησε «να αποφασιστεί μια αναβολή τουλάχιστον είκοσι ημερών, ώστε να μειωθούν, στο μεταξύ, τα κρούσματα και να προχωρήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών». Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, και από τα επιδημιολογικά στοιχεία των δύο επόμενων ημερών. Ο υφυπουργός Υγείας Αντρέα Κόστα, από τη μεριά του, προέβλεψε ότι «στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης θα μπορέσει να αποφασιστεί η βαθμιαία επέκταση του σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων».

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον Ιταλό υφυπουργό Υγείας, «θα πεισθεί μέρος των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί να λάβει την πρώτη δόση των σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού».

Στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, που έχει τεθεί σε αυστηρό lockdown εδώ και δύο εβδομάδες, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 10 Ιανουαρίου, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 παραμένει υψηλός, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση. Παράλληλα επισήμανε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία έχουν μειωθεί σημαντικά αφότου ξεκίνησε το lockdown, τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα, τα σχολεία είχαν κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες για τις χειμερινές διακοπές.

Στη Γαλλία

Τέλος, στη Γαλλία οι μαθητές αναμενόταν να επιστρέψουν χθες Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, στα σχολεία τους, παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον», μεταξύ του κινδύνου μόλυνσης από Covid-19, της αναστολής λειτουργίας τμημάτων λόγω κρουσμάτων και των ενδεχόμενων πολλών απουσιών καθηγητών. Παράλληλα, οι βουλευτές αρχίζουν να εξετάζουν το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό πάσο για όλους τους Γάλλους άνω των 12 ετών, με το σχέδιο νόμου να φαίνεται βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί, παρά την αντίδραση κάποιων κομμάτων.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News