Όλα όσα έγιναν την χρονιά που πέρασε - Τί αναμένουμε το 2022 (εικόνες)

Κόσμος
Όλα όσα έγιναν την χρονιά που πέρασε - Τί αναμένουμε το 2022 (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πολλά ερωτηματικά, που περιστρέφονται κυρίως γύρω από την πανδημία, και με πολλές κρίσεις εν εξελίξει ή εν τη γενέσει τους, κληρονομιά και από την προηγούμενη χρονιά, ξεκινάει το 2022

Το 2021 ήταν η δεύτερη χρονιά της πανδημίας και το 2022 παραλαμβάνει τη σκυτάλη από διαφορετική αφετηρία, μιας που η ανθρωπότητα έχει πλέον ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια της, τα εμβόλια, αλλά με άγνωστα πολλά ακόμα σημεία της περίπλοκης εξίσωσης. Και αυτή δεν είναι η μόνη μελανή κηλίδα στο βιογραφικό τόσο του 2021 όσο και της χρονιάς διαδόχου της, καθώς πολλές κρίσεις σε όλα τα μέτωπα μένει να φανεί ποια εξέλιξη θα έχουν.

Η δοκιμασία στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, με φόντο πρώτιστα την Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, που αποτελεί τον μόνιμο εδώ και χρόνια «πονοκέφαλο» της Ευρώπης, οι πάμπολλες περιφερειακές κρίσεις και το μέλλον της Ευρώπης αποτελούν μερικά μόνο από τα ερωτηματικά. Η Γηραιά αναζητά τον βηματισμό της στη νέα εποχή που ξεκινάει από τη Γερμανία με την αποχώρηση της Μέρκελ και τη διακυβέρνηση της χώρας από τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελευθέρων, τον γνωστό και ως «Φωτεινό σηματοδότη» από τα χρώματα των κομμάτων που τον απαρτίζουν, υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Τα πρώτα δείγματα γραφής αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως το Παρίσι. Και αυτό όχι μόνο για το αυτονόητο, την πορεία του περίφημου γαλλο-γερμανικού άξονα, αλλά και υπό το πρίσμα της ανάληψης της εξαμηνιαίας προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία και τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, που δε θα είναι στα σίγουρα περίπατος για τον Εμανουέλ Μακρόν. Μια νέα νίκη θα του επιτρέψει να ισχυροποιήσει τη θέση του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο ίδιος έχει σηκώσει «στις πλάτες του» το μεγάλο στοίχημα της αμυντικής ανεξαρτησίας της Γηραιάς Ηπείρου.

Κρίσιμες όμως εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη της χρονιάς και στις ΗΠΑ, οι λεγόμενες «ενδιάμεσες», για την ανανέωση των σωμάτων του Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς να ελπίζουν ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής. Εκλογές θα διεξαχθούν επίσης στη Νότια Κορέα τον Μάρτιο, προεδρικές, όπως και στις Φιλιππίνες τον Μάιο και στη Βραζιλία τον Οκτώβριο, ενώ στην Κίνα το Κομμουνιστικό Κόμμα στο συνέδριό του αναμένεται να δώσει τρίτη θητεία στον Σι Τζινπίνγκ.

Τέλος, βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στη Σουηδία.

Το 2021 σήμανε ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πείθοντας ακόμα και τους πιο δύσπιστους, και το 2022 μένει να φανεί αν θα είναι τόσο επικίνδυνο όσο ο προκάτοχός του. Η COP26, η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή της Γλασκόβης με τα πενιχρά αποτελέσματα, θα διαδεχθεί από την COP27, που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο και μένει να φανεί τι κι αν θα προκύψει από αυτήν.

Ευτυχώς υπάρχουν και τα αισιόδοξα, που έχουν να κάνουν με σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα μέσω φιλόδοξων αποστολών που έχουν προγραμματιστεί για το 2022. Ανάμεσά τους και η ολοκλήρωση του Κινεζικού Διαστημικού Σταθμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News