Η επιστολή που έγραψε ιστορία - «Και όμως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης»

Κόσμος
Η επιστολή που έγραψε ιστορία - «Και όμως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συγκινητική ιστορία ενός κοριτσιού που το 1897 έστειλε ένα γράμμα σε μια εφημερίδα ζητώντας να μάθει αν υπάρχει ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών, λαμβάνοντας μια εξίσου θρυλική απάντηση

Ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών, μικρών και μεγάλων, δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη. Και ένα από τα άγχη των γονιών είναι να διατηρήσουν για τους μικρότερους ζωντανό τον θρύλο και την πίστη στον Άγιο που φέρνει τα δώρα.

Αυτή την απορία, αν πραγματικά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, στην πραγματικότητα ο Άγιος Νικόλαος που έχει αυτόν τον ρόλο στη Δύση, είχε στα 1897 και η 8χρονη κόρη ενός βοηθού ιατροδικαστή του Μανχάταν, η Βιρτζίνια Ο’ Χάνλον, η οποία ρώτησε τον πατέρα της, Φίλιπ. Και αυτός, μη ξέροντας προφανώς τι να της απαντήσει, την παρέπεμψε στους... ειδικούς, προτρέποντάς τη να στείλει ένα γράμμα στην πιο διάσημη εφημερίδα της εποχής, τη “The Sun” της Νέας Υόρκης. Το σκεπτικό του ήταν αποστομωτικό: «Αν το δεις γραμμένο στη “Sun”, έτσι θα είναι», και το επιχείρημα αφοπλιστικό. Έτσι, το κορίτσι συμφώνησε με την πρόταση, κάθισε στο τραπέζι, έγραψε την επιστολή και την έστειλε στην εφημερίδα.

Αυτό που ακολούθησε έμεινε στην ιστορία και διαιώνισε και το όνομα της Βιρτζίνια, αλλά και αυτό του Φράνσις Φάρσελους Τσερτς, ενός από τους συντάκτες του εντύπου, ο οποίος απάντησε στην επιστολή μετατρέποντας μια απλή ερώτηση σε ένα φιλοσοφικό ζήτημα. Η Βιρτζίνια μέσα από την ηχώ του χρόνου, με την απλότητα ενός 8χρονου παιδιού, αναρωτιόταν: «Αγαπητέ εκδότη, είμαι 8 χρόνων. Κάποιοι από τους μικρούς μου φίλους λένε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ο μπαμπάς μου λέει “αν το δεις γραμμένο στη Sun, έτσι θα είναι”. Σας παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια, υπάρχει Άγιος Βασίλης; Βιρτζίνια Ο’ Χάνλον, 115 West Ninenty-Fifth Street».

Και ο Φράνσις Φάρσελους Τσερτς τής απάντησε σε ένα κείμενο, το οποίο αναδημοσιευόταν κάθε χρόνο από εκείνη τη χρονιά ως και το 1949, οπότε η εφημερίδα σταμάτησε να εκδίδεται, αποτελώντας σύμβολο της παιδικής αθωότητας και του πνεύματος των Χριστουγέννων.

«Κάνουν λάθος»

«Βιρτζίνια, οι μικροί σου φίλοι κάνουν λάθος. Έχουν επηρεαστεί από τον σκεπτικισμό μιας εποχής σκεπτικισμού. Δεν πιστεύουν παρά μόνο σε ό,τι βλέπουν. Θεωρούν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μικρό μυαλό τους. Όλα τα μυαλά, Βιρτζίνια, είτε είναι ανδρών, είτε παιδιών, είναι μικρά. Όμως, σε αυτό το τεράστιο σύμπαν, ο άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ένα έντομο, ένα μυρμήγκι, όσον αφορά την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται όλη τη γνώση και την αλήθεια που υπάρχει στον απέραντο κόσμο γύρω του. Ναι, Βιρτζίνια, ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός. Υπάρχει, με την ίδια βεβαιότητα που υπάρχουν η αγάπη, η αφοσίωση, η γενναιοδωρία και καθετί που χαρίζει στη ζωή μας ομορφιά και ευτυχία. Αλίμονο! Πόσο μουντός θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε ο Άγιος Βασίλης! Θα ήταν τόσο μουντός όσο αν δεν υπήρχαν και οι Βιρτζίνιες. Δε θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, δε θα υπήρχε η ποίηση, η φαντασία, που κάνουν υποφερτή την ύπαρξή μας. Δε θα εισπράτταμε χαρά παρά μόνο μέσω των αισθήσεων και της όρασης. Το αιώνιο φως, με το οποίο η παιδικότητα γεμίζει τον κόσμο, θα έσβηνε.

Δεν πιστεύεις στον Αϊ Βασίλη; Μπορείς επίσης να μην πιστεύεις στις νεράιδες. Μπορείς να πείσεις τον μπαμπά σου να προσλάβει ανθρώπους να παρακολουθούν όλες τις καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων για να πιάσουν τον Αϊ Βασίλη, αλλά ακόμη και αν δεν τον έβλεπαν να κατεβαίνει, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανένας δε βλέπει τον Αϊ Βασίλη, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ο Αϊ Βασίλης. Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι, ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν. Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα ξέφωτα; Φυσικά και όχι, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα τα θαύματα του κόσμου που είναι αόρατα.

Μπορείς να χωρίσεις τα τμήματα μιας παιδικής κουδουνίστρας και να δεις τι είναι αυτό που προκαλεί τον θόρυβο μέσα της, αλλά υπάρχει ένα πέπλο που καλύπτει τον αόρατο κόσμο, το οποίο ούτε ο δυνατότερος άνθρωπος, ούτε από κοινού η δύναμη των δυνατότερων ανθρώπων που έχουν ζήσει δε θα μπορούσαν να το απομακρύνουν. Μόνο η πίστη, η ποίηση, η αγάπη και η φαντασία μπορούν να τραβήξουν αυτήν την κουρτίνα, ώστε να δουν και να περιγράψουν τη μαγική ομορφιά και το μεγαλείο που βρίσκεται πίσω της.

Άραγε, είναι όλα πραγματικά; Αχ, Βιρτζίνια, σ’ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτα πραγματικό και μόνιμο. Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης; Δόξα τω Θεώ! Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και θα ζει για πάντα. Μετά από χιλιάδες χρόνια, όχι μετά από δέκα φορές, δέκα χιλιάδες χρόνια από τώρα, Βιρτζίνια, θα συνεχίσει να δίνει χαρά στις καρδιές των μικρών παιδιών...».

Παγκόσμια αίσθηση

Το εκπληκτικό αυτό κείμενο δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1897, προκαλώντας αίσθηση αρχικά στη Νέα Υόρκη και αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας πασίγνωστο το όνομα του Φράνσις Φάρσελους Τσερτς, ενός πολεμικού ανταποκριτή του αμερικανικού εμφυλίου. Το κείμενο, γνωστό ως “Yes, Virginia, there is a Santa Claus”, παραμένει από τα κορυφαία και ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα και αναπαραγμένα στην αγγλική γλώσσα, παγκοσμίως.

Το κορίτσι που έγραψε ιστορία

Ποια ήταν η Λόρα Βιρτζίνια Ο' Χάνλον Ντάγκλας

Η Βιρτζίνια, το πλήρες όνομα της οποίας ήταν Λόρα Βιρτζίνια Ο' Χάνλον Ντάγκλας, γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1889 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Παντρεύτηκε τον Έντουαρτ Ντάγκλας το 1910 και απέκτησε μαζί του μια κόρη, τη Λόρα. Πήραν διαζύγιο το 1930. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Νέα Υόρκη και συνταξιοδοτήθηκε το 1959. Πέθανε στις 13 Μαΐου 1971 σε ηλικία 81 ετών. Η ιστορία του θρυλικού πια γράμματος και της απάντησης του Τσερτς πέρασε αρκετές φορές στην τέχνη σε διάφορες μορφές της, συνεχίζοντας ακόμα και σήμερα να εμπνέει. Αποτελώντας ίσως τον καλύτερο ορισμό του πνεύματος των Χριστουγέννων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News