Τα πρόσωπα που άφησαν το «στίγμα» τους το 2021

Κόσμος
Τα πρόσωπα που άφησαν το «στίγμα» τους το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα της χρονιάς 2021, ο ρόλος τους σε κομβικής σημασίας γεγονότα και οι «περγαμηνές» τους για το 2022

Μονοπώλησαν για καιρό την επικαιρότητα. Ήταν οι άνθρωποι που με τις επιλογές, τις δηλώσεις, τις πράξεις και την πολιτική τους βρέθηκαν στην κορυφή, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, της διεθνούς σκηνής. Εκείνοι που στα σίγουρα θα θυμόμαστε για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην Ευρώπη και τον κόσμο μέσα στη χρονιά που φεύγει, κερδίζοντας λίγη από τη... δόξα των προσώπων του 2021.

Άνθρωποι σε κομβικά πόστα, και όχι μόνο πολιτικά, καθόρισαν με τη στάση τους πολλές στιγμές της ζωής μας μέσα σε αυτή τη χρονιά που φεύγει. Αναμφίβολα, η προσωπικότητα που αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα της στη χρονιά και την ιστορία είναι η Άγκελα Μέρκελ, που αποχώρησε μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Όλαφ Σολτς. Το κενό που αφήνει επιχειρεί πλέον να καλύψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί ακόμα να βρει τον βηματισμό του με πολλά μετέωρα βήματα.

Χρονιά του κορωνοϊού και το 2021, με πολλά από τα πρόσωπα να έχουν κινηθεί στους ρυθμούς της πανδημίας, αλλά και προσωπικότητες εκτός πολιτικής να μπαίνουν στη λίστα λόγω ακριβώς της κατάστασης. Ανάμεσά τους ο Άντονι Φάουτσι από τις ΗΠΑ και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Όλαφ Σολτς - Καγκελάριος της Γερμανίας

Στα 63 του χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, ο Όλαφ Σολτς, εξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας, επικεφαλής του συνασπισμού «Φωτεινός σηματοδότης» των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων. Ο Σολτς, που εύστοχα έχει περιγραφεί ως... «Μέρκελ του SPD», οδηγώντας το κόμμα του, τους σοσιαλδημοκράτες - το οποίο δεν τον ήθελε καν για αρχηγό - σε μια από τις θεαματικότερες νεκραναστάσεις στην πολιτική ιστορία της χώρας, σηκώνει τα μανίκια και πιάνει δουλειά έχοντας ως χρέος να αποδείξει ότι είναι άξιος διάδοχος της καγκελαρίου των κρίσεων, όπως έχει χαρακτηριστεί η Άγκελα Μέρκελ.

Τζο Μπάιντεν - Αμερικανός πρόεδρος

Κατάφερε να ρίξει τους τίτλους τέλους στην προεδρία Τραμπ, να ανέβει τα σκαλιά του Λευκού Οίκου με υψηλές προσδοκίες, όμως στην πορεία άρχισαν τα δύσκολα, που καταπόντισαν τη δημοτικότητά του. Οι χειρισμοί του στην αφγανική κρίση, με τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα μετά τη σαρωτική επέλαση των Ταλιμπάν, στοίχισαν ακριβά στον Μπάιντεν, ενώ η κρίση με τη Γαλλία με αφορμή την περίφημη υπόθεση των υποβρυχίων, αντί να γεφυρώσει το χάσμα με την Ευρώπη που είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του, προκάλεσε νέα σύννεφα καχυποψίας.

Μαγκνταλένα Άντερσον - Πρωθυπουργός Σουηδίας

Έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, παραιτήθηκε επτά ώρες μετά, και ύστερα από επτά ημέρες ανέλαβε ξανά τα ηνία του κράτους. Ο λόγος για την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία εξελέγη εκ νέου πρωθυπουργός της Σουηδίας τον Δεκέμβριο. Η πρώην υπουργός Οικονομικών, πρώτη (ξανά μέσα σε λίγες μέρες) γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, «διαπλέει» ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα αποτελείται μόνο από το κόμμα της. Η Άντερσον είχε κερδίσει μια παρόμοια ψηφοφορία μία εβδομάδα πριν, αλλά παραδέχτηκε την ήττα της μερικές ώρες αργότερα, όταν ένας μικρότερος εταίρος στον συνασπισμό εγκατάλειψε την κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Μπόρις Τζόνσον - Βρετανός πρωθυπουργός

Φυσικά και δεν έδωσε τα “Ελγίνεια” στην Ελλάδα παρά το ελληνικό αίτημα που του μετέφερε εκ νέου ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν τον επισκέφτηκε στο Λονδίνο. Φυσικά και πέρασε από μύρια όσα κύματα και αυτή τη χρονιά, και έγινε απανωτά πρωτοσέλιδα. Φυσικά και επικρίθηκε για την πολιτική του ειδικά όσον αφορά στην πανδημία. Ωστόσο κατάφερε ξανά να επιβιώσει, παρά τις τρικλοποδιές και στο κόμμα του. Και έγινε στα τέλη της χρονιάς ξανά πατέρας για έβδομη φορά, καθώς η σύζυγός του, Κάρι, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Το πρώτο παιδί του ζεύγους, ο Γουίλφρεντ, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2020. Εκτός από τα δύο παιδιά με την 33χρονη Κάρι, ο Μπόρις Τζόνσον έχει τουλάχιστον άλλα πέντε από προηγούμενους γάμους και σχέσεις του.

Βίκτορ Όρμπαν - Πρωθυπουργός Ουγγαρίας

Για μια ακόμα χρονιά ο κύριος εκπρόσωπος της σκληρής σχολής της Ευρώπης, λαϊκιστικής και εθνικιστής, έφερε στα όριά τους τις σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Βρυξελλών, αλλά και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Μέχρι και το τέλος της χρονιάς επέμενε στις θέσεις του, κάτι που αναμφίβολα θα πράξει και το 2022, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που προμηνύονται αμφίρροπες και θα διεξαχθούν το επόμενο έτος. Από τις τελευταίες του σκληρές δηλώσεις ήταν λίγο πριν την εκπνοή του 2021, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουγγαρία δε θα αλλάξει τους αμφιλεγόμενους νόμους της για τη μετανάστευση, παρά την απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Ο Βίκτορ Ορμπάν, εντείνοντας την εθνικιστική εκστρατεία του, προϊδέασε πως η μετανάστευση και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, δύο θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη, καθώς το δεξιό κυβερνών κόμμα Fidesz ετοιμάζεται για τις πρώτες αμφίρροπες εκλογές έπειτα από τρεις συντριπτικές νίκες από το 2010.

Όπως θυμόμαστε, η διένεξη για τα δημοκρατικά πρότυπα οδήγησε σε «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. για την Ουγγαρία, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Ορμπάν να επανεκλεγεί, καθώς η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Άντονι Φαούτσι - Κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος

Ο άνθρωπος- «κλειδί» για την πανδημία όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, βρέθηκε και το 2021 στις επάλξεις της μεγάλης μάχης της ανθρωπότητας απέναντι στον κορωνοϊό. Με σημαντικό έργο στην αντιμετώπιση του AIDS, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ είχε στα χέρια του το «τιμόνι» της αντιμετώπισης της κατάστασης και της διατήρησης της... λογικής στα πολύ δύσκολα τις ώρες που η κατάσταση έμοιαζε να ξεφεύγει εκτός ελέγχου με τα απανωτά ρεκόρ. Και αυτές οι φορές, όπως θυμόμαστε όλοι μας, μόνο λίγες που δεν ήταν...

Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς - Γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ψύχραιμος, μετρημένος, σοβαρός, ο Αιθίοπας γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρέμεινε και το 2021 (και μάλλον θα βρεθεί και στη λίστα του 2022) στη λίστα των προσώπων που απασχόλησαν το μέγιστον την ανθρωπότητα. Αν μη τι άλλο, γιατί από τα χείλη του κρέμονταν όλοι, περιμένοντας να λάβουν μια επίσημη άποψη για το τι συμβαίνει με τα μεταλλαγμένα στελέχη της χρονιάς, αρχικά τη «Δέλτα» και στο τέλος του ’21 την «Όμικρον». Ο Τέντρος ήταν η ψύχραιμη φωνή σε πολλές υπερβολές και ένας από εκείνους που προσπάθησαν, χωρίς και πάλι επιτυχία, να γεφυρωθεί το χάσμα των πλούσιων με τις φτωχές χώρες και στους εμβολιασμούς.

Εμανουέλ Μακρόν - Γάλλος πρόεδρος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος που κλήθηκε στη σκιά της Μέρκελ να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα εγχείρημα δύσκολο, με τον ίδιο να εστιάζει σε δύο κομβικά σημεία για τη Γηραιά Ήπειρο άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, την κοινή αμυντική και κοινή εξωτερική πολιτική. Η επισφράγιση της συμφωνίας με την Ελλάδα, η υπόθεση των υποβρυχίων, που κατέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να απογαλακτιστεί επιτέλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το κενό που αφήνει πίσω της η Άγκελα Μέρκελ δημιούργησαν ένα τοπίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευνοϊκό για τις φιλοδοξίες του. Η ανάληψη από τη Γαλλία της εξαμηνιαίας προεδρίας της Ε.Ε. στις αρχές της χρονιάς προϊδεάζει για σημαντικές πρωτοβουλίες από τον Μακρόν, με έναν όμως μεγάλο αστερίσκο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις προεδρικές εκλογές της χρονιάς, που θα αποτελέσουν για τον ίδιο μια πολύ μεγάλη δοκιμασία.

Βλαντιμίρ Πούτιν - Ρώσος πρόεδρος

Και το 2021 ο Ρώσος πρόεδρος απέδειξε πόσο ισχυρός παίχτης είναι στη διεθνή διπλωματία. Έφερε ξανά τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ στο χείλος ενός νέου ψυχρού πολέμου με αφορμή την Ουκρανία, κατηγορήθηκε ότι ενορχήστρωσε τη μεταναστευτική κρίση κινώντας τα νήματα του Λευκορώσου προέδρου Λουκασένκο και ανεβοκατέβασε τον διακόπτη πολλές φορές από το κόκκινο έως το κίτρινο... Όχι όμως και στο πράσινο, μέσα σε αυτή τουλάχιστον τη χρονιά. Παράλληλα, δέχτηκε τις επικρίσεις Ευρώπης και ΗΠΑ για την αυταρχική πολιτική του και τις ελευθερίες για τις οποίες κόπτεται ο δυτικός κόσμος κυρίως με φόντο τον τρόπο που επιχείρησε να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και ο Πούτιν, όπως φυσικά και ο Μπάιντεν, αλλά και οι δυτικές κυβερνήσεις, με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην Κίνα, που ξεδιπλώνει την πολιτική της σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Νίκος Ανδρουλάκης - Πρόεδρος ΚΙΝΑΛ

Ο καινούργιος ένοικος της Χαριλάου Τρικούπη, ο Κρητικός Νίκος Ανδρουλάκης, αναδείχτηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στον β’ γύρο, με μια συμμετοχή πολλά υποσχόμενη, νέος επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Εξίσου υποσχόμενη είναι και η πορεία, καθώς, όπως δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, ο νέος πρόεδρος του κόμματος αυξάνει σημαντικά την πρόθεση ψήφου, υποσχόμενος «αποτελεσματική αντιπολίτευση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News