Ευρώπη: «Τσουνάμι» κρουσμάτων κορονοϊού, εξαιτίας της Όμικρον

Κόσμος
Ευρώπη: «Τσουνάμι» κρουσμάτων κορονοϊού, εξαιτίας της Όμικρον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοριστικά μέτρα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το κύμα της πανδημίας

Στην εκπνοή του χρόνου η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς η παραλλαγή Όμικρον - με ηπιότερα συμπτώματα και χωρίς προς το παρόν να ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας - είναι υπερμεταδοτική σαρώνοντας τα πάντα.

Στα 284.930.096 ανέρχονται τα περιστατικά κορωνοϊού διεθνώς και στα 5.438.915 οι θάνατοι, με βάση την τελευταία καταμέτρηση του Worldometers. Yπολογίζεται ότι 252.445.224 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί. Από τα ενεργά περιστατικά δηλαδή 27.045.957, τα 26.956.498 (99,7%) περιστατικά παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία και 89.459 (0,3%) έχουν σοβαρά ή κρίσιμα συμπτώματα.

Στις ΗΠΑ τα περιστατικά σκαρφάλωσαν στα 54.656,866 και στις 844.272 οι θάνατοι, στην Ινδία υπολογίζεται ότι 34.822.040 άνθρωποι μολύνθηκαν και 480.860 έχασαν τη ζωή τους. Στη Βραζιλία η καταμέτρηση δείχνει 22.263.834 κρούσματα και 618.870 θανάτους και στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται 12.559.926 περιστατικά και 148.089 θάνατοι. Η Ρωσία μετρά ως τώρα 10.458.271 μολύνσεις και 307.022 θανάτους.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 42.770 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 7.109.182, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 383 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 111.602 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Η χρήση μάσκας ξαναγίνεται υποχρεωτική στους δρόμους του Παρισιού από την Παρασκευή, ώστε να αντιμετωπιστεί το «τσουνάμι» της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων στη Γαλλία, ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μάσκα θα πρέπει να φορούν στο εξής όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 11 ετών. Εξαιρούνται όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητα, οι δικυκλιστές και όσοι αθλούνται, διευκρίνισε η αστυνομία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες 208.099 νέα κρούσματα της Covid-19, αριθμός που αποτελεί νέο εθνικό και πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Καταγράφηκαν επίσης 184 θάνατοι ενώ αυξήθηκαν κατά 53, στους 3.469, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία 96.291 άνθρωποι.

Η μάσκα θα είναι επίσης υποχρεωτική σε όλους τους χώρους που είναι ανοιχτοί για το κοινό, εκτός από τα δάση της Βουλόνης και του Βενσέν, καθώς και στα αεροδρόμια Σαρλ ντε Γκολ, Μπουρζέ και Ορλί. Η πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων απαγορεύεται για τα πρόσωπα που συνοδεύουν τους ταξιδιώτες.

Από την Παρασκευή η αστυνομία θα προχωρά σε ελέγχους, ιδίως στις πολυσύχναστες περιοχές της πρωτεύουσας. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 135 ευρώ.

Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ θα κλείσουν το Σάββατο και την Κυριακή στις 2 τα ξημερώματα. Απαγορεύεται επίσης ο χορός «σε όλα τα καταστήματα που υποδέχονται κοινό» καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ στον δρόμο.

Τα νάιτκλαμπ έχουν κλείσει από τις 10 Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν κλειστά για άλλες τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο.

Περίπου 9.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα κινητοποιηθούν για να επιβλέψουν την τήρηση των μέτρων το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με Covid-19 στην Αγγλία, μια πρώτη από τις αρχές Μαρτίου, την ώρα που η Βρετανία κατέγραψε περισσότερες από 183.000 επιπλέον μολύνσεις, ένα νέο ρεκόρ που οφείλεται στη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Η χώρα, μία από τις πλέον πληγείσες στην Ευρώπη από την πανδημία, ανακοίνωσε χθες 183.037 κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, όπως και 57 θανάτους, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 148.089, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Στην Αγγλία, 10.462 άνθρωποι νοσηλεύονταν με Covid-19 χθες, ένα πρωτόγνωρο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, που σηματοδοτεί μια αύξηση 48% σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία υγείας NHS England.

Στο Λονδίνο, επίκεντρο του κύματος της Όμικρον, 3.310 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορονοϊό στο νοσοκομείο, ήτοι 63% περισσότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα και ο υψηλότερος αριθμός από τον Φεβρουάριο.

Οι αριθμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν επίσης τα άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά μετά την εισαγωγή τους, ενώ κανένας επικαιροποιημένος αριθμός δεν είναι διαθέσιμος σήμερα σχετικά με τις νοσηλείες στο σύνολο της Βρετανίας.

Μπροστά στο κύμα της παραλλαγής Όμικρον, που είναι πλέον κυρίαρχη, η Βρετανία ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων, η οποία έχει ήδη επιτρέψει τη χορήγηση μιας επιπλέον δόσης στο 57,5% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 12 ετών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ασθενών που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, έως το 90% εξ αυτών, δεν έχει λάβει μια ενισχυτική δόση.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε χθες την ουσιαστική επέκταση της χρήσης του σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου (εκδίδεται μετά από την χορήγηση δυο δόσεων) με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης, αποφάσισε ότι το σούπερ πράσινο πάσο θα είναι απαραίτητο, από τις 10 Ιανουαρίου του 2022, για την πρόσβαση σε ξενοδοχεία, εκθέσεις, ορεινές εγκαταστάσεις και πίστες σκι, πισίνες, δεξιώσεις μετά από βαπτίσεις ή γάμους. Η επέκταση του «πάσου» αφορά και τη χρήση όλων των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και τη δυνατότητα κατανάλωσης φαγητού στα εστιατόρια, σε κλειστούς, όπως και σε ανοικτούς χώρους. Κάτι που σημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, θα πάψει να ισχύει η δυνατότητα πρόσβασης με αρνητικό τεστ, για τους ανεμβολίαστους.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, η κατάργηση της προληπτικής καραντίνας για όσους πολίτες έρχονται σε επαφή με άτομο θετικό στο κορονοϊό, είναι ασυμπτωματικοί και έχουν κάνει τουλάχιστο δυο εμβόλια, εντός των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Για δέκα ημέρες μετά την «ύποπτη επαφή» θα πρέπει να φορούν μάσκα αυξημένης προστασίας. Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα, πέντε μέρες μετά την επαφή θα πρέπει να υποβάλλονται σε γρήγορο ή μοριακό τεστ.

Σε ό,τι αφορά τις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, τέλος, η πληρότητα ορίζεται στο 50% , ενώ για τις κλειστές, μειώνεται στο 35%.

Τις πρώτες ημέρες του νέου έτους είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί νέα ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης του σούπερ πράσινου πάσο.

Η Ιρλανδία συμπεριλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των χωρών που έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ τους ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, καθώς κατέγραψε 16.428 νέες μολύνσεις, την ώρα που άρχισε επίσης να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το τελευταίο ρεκόρ μολύνσεων καταγράφηκε στις 24 Δεκεμβρίου, στα 11.182, με την παραλλαγή Όμικρον να αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, νοσηλεύονται 568 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία, ένας αριθμός υψηλότερος από το χαμηλό δύο μηνών των 378 την 25η Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομεία είχε κορυφωθεί σε πάνω από 2000 τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια του φονικότερου κύματος του κορονοϊού στη χώρα, όταν και 221 ασθενείς είχαν γεμίσει σχεδόν κάθε κλίνη στις ΜΕΘ. Σήμερα, 93 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Όλοι οι τελευταίοι επιδημιολογικοί δείκτες αποτελούν λόγο ανησυχίας. Δεδομένων των πολύ υψηλών επιπέδων διασποράς σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε άτομο θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του εν δυνάμει κρούσμα και να τηρεί αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο αρχίατρος Τόνι Χόλοχαν.

Την επαναλειτουργία των θεάτρων και των κινηματογράφων στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε σήμερα η αρμόδια «Επιτροπή Συντονισμού» (Codeco), μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ανασταλεί το μέτρο για το κλείσιμο των θεάτρων που είχε ανακοινωθεί στις 22 Δεκεμβρίου για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Επιτροπή Συντονισμού του Βελγίου συνεδρίασε χθες επειγόντως, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και ανακοίνωσε ότι επανέρχονται οι κανόνες που ίσχυαν πριν την 22α Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου ξανανοίγουν όλοι οι χώροι του θεάματος, με μέγιστο αριθμό θεατών 200 άτομα, καθισμένα, με μάσκα και με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ. Εκτός από τα θέατρα και τα σινεμά, επιτρέπονται και όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

Η υπουργός εσωτερικών, Ανελίς Βερλίντεν συνέταξε το «διορθωτικό» βασιλικό διάταγμα για να ενσωματώσει αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το διορθωτικό βασιλικό διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Σημειώνεται, ότι όλοι οι δείκτες της πανδημίας στο Βέλγιο καταγράφουν πτωτική τάση για δέκατη ημέρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (Sciensano), μεταξύ 19 και 25 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν στο Βέλγιο κατά μέσο όρο 6.199 νέα κρούσματα ημερησίως, αριθμός μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέες νοσηλείες με Covid-19 ανέρχονται σε 135 ημερησίως (-22%), ενώ 581 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (-18% ). Υπάρχουν τέλος ελαφρώς λιγότερα θανατηφόρα κρούσματα, με περίπου 33 θανάτους (-11%) την ημέρα.

Ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε πως θα χρειαστούν «τουλάχιστον δύο μήνες» μέχρι να λάβει έγκριση εμβόλιο κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNBC, o κ. Φάουτσι εκτίμησε πως η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στις ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Θα έλεγα ότι, δεδομένου του μεγέθους της χώρας μας και των διαφορών μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, είναι πιθανό η κορύφωση να επέλθει έπειτα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο αμερικανός επιδημιολόγος.

Η εισπνεόμενη μορφή του ρωσικού εμβολίου Sputnik κατά της COVID-19 θα είναι διαθέσιμη στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική κατά της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, προσφέροντας όχι μόνο προστασία από τη λοίμωξη αλλά και πρόληψη της εξάπλωσής της, ανακοίνωσε το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, που φέρει το όνομα του ακαδημαϊκού N. Γκαμαλέγια.

Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας χορήγησε άδεια στο Κέντρο Γκαμαλέγια να διεξαγάγει τη 2η φάση κλινικών δοκιμών του εμβολίου με μορφή ρινικού σπρέι. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, τον Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, το νέο εμβόλιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τον εμβολιασμό ρουτίνας, αλλά θα γίνει συμπληρωματικό μέσο, το οποίο θα παρέχει ένα ακόμη εμπόδιο στην επέκταση της μόλυνσης. Κατά τον διακεκριμένο Ρώσο μικροβιολόγο η εισπνεόμενη μορφή του εμβολίου δημιουργεί τοπική ανοσία στο ρινοφάρυγγα και δημιουργεί επιπλέον φραγμό για τον ιό καθώς προσπαθεί να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι προκλινικές δοκιμές της νέας μορφής του εμβολίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οι ως τώρα κλινικές δοκιμές εξελίσσονται χωρίς σοβαρές παρενέργειες για τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti. Στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών συμμετείχαν, τουλάχιστον κατά δηλώσεις τους, γνωστοί πολιτικοί και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ρωσίας, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και η πρόεδρος της Άνω Βουλής, η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Όπως ανακοίνωσε ο ακαδημαϊκός Γκίντσμπουργκ, την 15η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει νέα φάση κλινικών δοκιμών, με την επιλογή ομάδων εθελοντών στους οποίους θα χορηγηθεί ταυτόχρονα. Οι ομάδες θα συμπεριλαμβάνουν εμβολιασμένους και μη, ενώ το δυσκολότερο κατά την εκτίμηση των επιστημόνων είναι να βρεθούν ανεμβολίαστοι που δεν έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον νέο κορονοϊό. Περίπλοκη αποδεικνύεται επίσης κατά τους ειδικούς η δοκιμή της κλίμακας που έχει εκπονηθεί και έχει σκοπό να προσδιορίζει βάσει του επιπέδου αντισωμάτων το επίπεδο επαρκούς προστασίας από τον ιό.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 188 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.290 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, το Μεξικό μετρά 299.132 θανάτους επί συνόλου 3.961.662 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του η πανδημία του νέου κορονοϊού. Στελέχη του υπουργείου Υγείας ωστόσο αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 112 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 9.128 κρούσματα του SARS-CoV-2, όμως τα δεδομένα αυτά δεν είναι πλήρη, καθώς δύο πολιτείες, ανάμεσά τους η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, το Σαν Πάουλου, δεν υπέβαλαν στοιχεία.

Τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον παραμένουν 77 και έχουν καταγραφεί σε επτά βραζιλιάνικες πολιτείες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με 618.817 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, μετά τις ΗΠΑ. Οι μολύνσεις έχουν φθάσει τις 22.263.834· η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Ωστόσο, καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχώρησε, οι αριθμοί των μολύνσεων και των θανάτων έχουν υποχωρήσει θεαματικά τους τελευταίους μήνες από τον Απρίλιο, όταν η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωση.

Η Αργεντινή κατέγραψε χθες Τετάρτη τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτειά της.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 42.032 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

Το προηγούμενο ρεκόρ (41.080 μολύνσεις) είχε σημειωθεί τον Μάιο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, υπέκυψαν ακόμη 26 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

«Καταγράφουμε πολύ υψηλό επίπεδο μετάδοσης (...). Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα και στο ευρύτερο Μπουένος Άιρες, η κατάσταση είναι σοβαρή», τόνισε ο επιδημιολόγος Ροδρίγο Σαλέμι σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αργεντινής.

Η Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά 117.111 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 5.556.239 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας στον κόσμο, όπως και άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής, ιδίως το Περού.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.154 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 268 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Με 480.860 θανάτους επί συνόλου 34,82 εκατ. καταγεγραμμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News