Ανασκόπηση 2021: Οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς – Οι πρεσβευτές της χώρας

Ελλάδα
Ανασκόπηση 2021: Οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς – Οι πρεσβευτές της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι Κρητικοί αθλητές και αθλήτριες διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους

Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του 2021, το βέβαιο είναι ότι και αυτή τη χρονιά τα αθλητικά γεγονότα ήταν περιορισμένα εξαιτίας της πανδημίας! Σίγουρα υπήρξε μεγαλύτερη αθλητική δράση απ’ ό,τι το 2020, όμως ό,τι κι αν έγινε ήταν υπό τη σκιά του φόβου του ιού, περιορισμένης κλίμακας, κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα και κυρίως χωρίς την παρουσία κόσμου στις περισσότερες περιπτώσεις!

Με την ευχή λοιπόν το 2022 να επιστρέψουμε, κατά το δυνατό, στην κανονικότητα, πάμε να θυμηθούμε τις σημαντικότερες αθλητικές επιτυχίες που διαδραματίστηκαν κυρίως στα πλαίσια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, είχαμε εκπροσώπηση από τη Χανιώτισσα κολυμβήτρια Άννα Ντουντουνάκη, αλλά και τον Κριστιάν Γκολομέεβ, που μεγάλωσε στο Ηράκλειο.

Θα ξεκινήσουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που πραγματοποιήθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση και έμειναν στην ιστορία ως “Τόκιο 2020”, ενώ τελέστηκαν 23 Ιουλίου με 8 Αυγούστου του 2021:

ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ (Στίβος): Στα 23 του έφτασε στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού, κερδίζοντας στο Τόκιο το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού στο έκτο του άλμα “πέταξε” στα 8,41 μ. Η ολυμπιακή νίκη ήρθε στη συνέχεια άλλων επιτυχιών σε διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή του 2021 είχε αναδειχθεί και πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό (Τορούν) με 8,35 μ. Στην περίοδο αυτή πήδησε 8,60 μ., που είναι η κορυφαία επίδοση του κόσμου για το 2021. Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε ως κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων για τον στίβο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ (Κωπηλασία): Ήταν αναμφίβολα η μεγάλη αποκάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής, μετά από μια εκπληκτική κούρσα, νίκησε τα φαβορί και στέφθηκε “χρυσός” ολυμπιονίκης στο σκιφ ανδρών, σημειώνοντας μάλιστα και ολυμπιακό ρεκόρ. Είναι το πρώτο ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ (Αργυρόπουλος-Κανακάκης, Βλαχόπουλος, Γαλανίδης, Γενηδουνιάς, Γκιουβέτσης, Δερβίσης, Ζερδεβάς, Καπότσης, Κολόμβος, Μουρίκης, Παπαναστασίου, Σκουμπάκης, Φουντούλης): Οι εμφανίσεις της ομάδας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν εκπληκτικές. Δίκαια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, που είναι η μεγαλύτερη επιτυχία ομαδικού αθλήματος στο “Τόκιο 2020”. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι, πέρα από την εμφάνισή της στο κολυμβητήριο, αυτή η ομάδα εντυπωσίασε και με τα μηνύματα που έστειλε στην κοινωνία. Στην πρόβα τζενεράλε ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο World League της Τιφλίδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ (Ενόργανη Γυμναστική): Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μια σοβαρή εγχείρηση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους και έγινε ο δεύτερος Έλληνας γυμναστής με δύο μετάλλια στους κρίκους. Η συμμετοχή του και μόνο ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα, αφού, λόγω της πανδημίας, ο τελευταίος αγώνας πρόκρισης έγινε μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Επίσης, μέσα στη χρονιά, αναδείχτηκε στη Βασιλεία πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους για 5η φορά στην καριέρα του, ξεπερνώντας σε νίκες ακόμα και τον Ιταλό “θρύλο” Γιούρι Κέκι.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΑΛΗΣ (Στίβος): Ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων πρωταθλητών. Εντυπωσίασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου κατάφερε να πάρει την 4η θέση στο επί κοντώ, με άλμα πάνω από τα 5,80 μ. Επίσης μέσα στη χρονιά αυτή κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U23 (κάτω των 23 ετών).

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΓΚΟΛΟΜΕΕΒ (Κολύμβηση): Κατέλαβε την 5η θέση στα 50 μ. ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων με 21.72, που είναι η καλύτερη θέση Έλληνα κολυμβητή, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Βουδαπέστη) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (Στίβος): Η χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο στο άλμα επί κοντώ, παρά τους τραυματισμούς που είχε πριν από το Τόκιο, όχι μόνο συμμετείχε στους Ολυμπιακούς, αλλά κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση και να διεκδικήσει έως το τελευταίο άλμα ένα μετάλλιο. Τα 4,80 μ. ήταν η καλύτερη επίδοση της χρονιάς.

ΑΝΝΑ ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗ (Κολύμβηση): Η μεγάλη άτυχη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αφού για 6/100 του δευτερολέπτου δεν προκρίθηκε στον τελικό των 100 μ. πεταλούδας κι έμεινε 9η με πανελλήνιο ρεκόρ 57.25. Λίγο πριν από το Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πεταλούδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Α/Γ, που διεξήχθη στη Βουδαπέστη, με 57.37. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο στις γυναίκες. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας (Καζάν) που έγινε τον Οκτώβριο ήταν “ασημένια” στα 100 μ. πεταλούδα και “χάλκινη” στα 50 μ. πεταλούδα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΑ (Τοξοβολία): Με την παρουσία της για 6η φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ισοφάρισε το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν η Άγη Κασούμη (σκοποβολή) και Τάσος Μπουντούρης (ιστιοπλοΐα). Είναι άξια συγχαρητηρίων! Κατέλαβε την 33η θέση.

Παραολυμπιακοί αγώνες: Στο βάθρο ο Τσαπατάκης

Την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του έζησε ο Χανιώτης κολυμβητής Αντώνης Τσαπατάκης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που έγιναν 24 Αυγούστου με 5 Σεπτεμβρίου. Ο πρωταθλητής μας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο SB4 των Παραολυμπιακών Αγώνων με χρόνο 1.40.20, ενώ το ίδιο έκανε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο σπουδαίος παραολυμπιονίκης του ακοντισμού Μανόλης Στεφανουδάκης άγγιξε το βάθρο στο Τόκιο, όπου κατέκτησε τελικά την 4η θέση στην κατηγορία F54 με βολή στα 30,45 μ. Ο Μεσαρίτης πρωταθλητής κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Ευρωπαϊκό της Πολωνίας, με νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Από ’κει και πέρα, σε επίπεδο Παραολυμπιακών ξεχώρισαν:

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ (Μπότσια): Ξανά παραολυμπιονίκης με το ασημένιο μετάλλιο στο μικτό ατομικό BC3 των Παραολυμπιακών και δεύτερο σερί χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σεβίλλης (BC3 ανδρών).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (Στίβος): Ασημένιο μετάλλιο στην κορίνα F32 των Παραολυμπιακών Αγώνων (6ος στη σφαίρα), με νέο ρεκόρ Ευρώπης (το δεύτερο μέσα στο 2021 μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα). Στο Ευρωπαϊκό ήταν “ασημένιος” στη σφαίρα και “χάλκινος” στην κορίνα. Σε ημερίδα της Κρήτης σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στη δισκοβολία F32.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Στίβος): Ασημένιο μετάλλιο στο μήκος Τ20 των Παραολυμπιακών, αλλά και “ασημένιος” στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στην ημερίδα του Ηρακλείου είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (Στίβος): Χάλκινο μετάλλιο στη σφαίρα F20 στο Τόκιο, όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπίντγκοζ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΧΡΗΣΤΟΣ (Άρση Βαρών): Χάλκινο μετάλλιο στα -54 κιλά των Παραολυμπιακών, όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντουμπάι.

ΠΑΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (Ξιφασκία με αμαξίδιο): Χάλκινο μετάλλιο στη σπάθη κατηγορίας Β' του Τόκιο, όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βαρσοβίας.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΧΑΛΕΝΤΖΑΚΗΣ (Κολύμβηση): Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο S8 των Παραολυμπιακών. Στο Ευρωπαϊκό της Μαδέιρα κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100 μ. πεταλούδα S8, τα 100 μ. ελεύθερο S8 και τα 50 μ. ελεύθερο S8.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κολύμβηση): Χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. ύπτιο S4 των Παραολυμπιακών Αγώνων. Νωρίτερα, μέσα στη χρονιά, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

ΜΙΚΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ BC3 (Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Άννα Ντέντα, Αναστασία Πυργιώτη): Κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με απολογισμό τέσσερις νίκες σε έξι αγώνες.

Οι πρεσβευτές της χώρας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη αποτελούν τη βιτρίνα του ελληνικού αθλητισμού, καθώς με την παρουσία και τις επιτυχίες τους στο ΝΒΑ και το τένις, αντίστοιχα, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, στα 26 του χρόνια, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στην πιο απαιτητική μπασκετική λίγκα του πλανήτη, με τους Μιλγουόκι Μπακς. Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) των ΝΒΑ Finals. Στο 6ο παιχνίδι των τελικών, σκόραρε 50 πόντους και έγινε ο έβδομος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που πέτυχε άνω των 50 πόντων. Τον Νοέμβριο, ο Greek Freak έφτασε τις 600 συμμετοχές στο ΝΒΑ, με ιστορικά στατιστικά (21 πόντους με 57,7% 2 π., 28,7% 3 π., 71,7% βολές, 9,2 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ, 1,2 κλεψίματα και 1,3 μπλοκ ανά 32,5 λεπτά συμμετοχής). Αναδείχθηκε MVP στο ΝΒΑ All-Star Game, ενώ συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα αλλά και την κορυφαία αμυντική πεντάδα της τελευταίας σεζόν. Από το GQ αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών, έφτασε στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης τον Ιούνιο και στο Νο3 τον Αύγουστο του 2021. Με τη συμμετοχή του στον τελικό του Roland Garros, έγινε ο πρώτος Έλληνας φιναλίστ Grand Slam και ο νεότερος φιναλίστ Grand Slam (22 ετών). Με την κατάκτηση του τίτλου στο ATP Masters 1000 (Μόντε Κάρλο), έφτασε τους επτά σε ATP Tour. Κατέκτησε το τουρνουά της Λιόν, ενώ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 55 νίκες και 19 ήττες και οικονομικά οφέλη άνω των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της SportsPro, είναι στους 10 πιο εμπορεύσιμους αθλητές του κόσμου.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο διπλό (μαζί με τη Σάκκαρη), προκρίθηκε στην πρώτη οκτάδα.

Η Μαρία Σάκκαρη είναι πλέον μία από τις κορυφαίες τενίστριες του κόσμου. Με την παρουσία της στα ημιτελικά δύο Grand Slam μέσα στη χρονιά και συγκεκριμένα του US Open και του Roland Garros, κατάφερε ν’ ανέβει στο Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης (από το Νο22 τον Νοέμβριο του 2020), για πρώτη φορά στην καριέρα της. Έφτασε στον τελικό του Ostrava Open, ενώ τον Νοέμβριο, στην Γκουανταλαχάρα, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε WTA Finals, όπου συμμετείχαν οι οκτώ κορυφαίες τενίστριες της σεζόν. Μέσα στη χρονιά έχει 38 νίκες και 20 ήττες, που συνοδεύονται από οικονομικές απολαβές άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο Τόκιο έφτασε στο διπλό (με τον Τσιτσιπά) στην οκτάδα.

Αρκετοί οι διακριθέντες Κρητικοί αθλητές και αθλήτριες

Τη δύσκολη χρονιά που ολοκληρώνεται, αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι της Κρήτης που διακρίθηκαν με την παρουσία τους σε διεθνείς διοργανώσεις... Σίγουρα ξεχωρίζει το παραολυμπιακό μετάλλιο του Αντώνη Τσαπατάκη στην κολύμβηση, όπως και η 4η θέση του Μανόλη Στεφανουδάκη στον ακοντισμό (σχετικά βλέπετε στην προηγούμενη σελίδα)! Ωστόσο, η παρουσία και μόνο των εκπροσώπων μας στο μεγάλο αθλητικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού αποτελεί τεράστια επιτυχία, γι’ αυτό και να υπενθυμίσουμε ποιοι άλλοι Κρητικοί-ές βρέθηκαν φέτος στο Τόκιο.

Ο λόγος για τους εξαιρετικούς κολυμβητές Άννα Ντουντουνάκη, Κριστιάν Γκολομέεβ και Απόστολο Παπαστάμο, για την Ηρακλειώτισσα κολυμβήτρια συγχρονισμένης Κρυσταλλένια Γιαλαμά, για τον Χανιώτη πολίστα Δημήτρη Σκουμπάκη, για τους σφυροβόλους του “Ελ. Βενιζέλου” Μιχάλη Αναστασάκη και Χρήστο Φραντζεσκάκη, για την Ηρακλειώτισσα Ειρήνη Βασιλείου, για την πρωταθλήτρια πάλης Μαρία Πρεβολαράκη, αλλά και τον ποδηλάτη Πολυχρόνη Τζωρτζάκη.

Δεν ήταν όμως μόνο οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και άλλες διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες ξεχώρισαν αθλητές-αθλήτριές μας και οι προπονητές τους από διάφορα σπορ. Πάμε να δούμε κάποιους εξ αυτών, χωρίς να μειώνεται η επιτυχία και η προσπάθεια και αρκετών άλλων:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ (Σφυροβολία): Κατετάγη 2ος στη σφύρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U23.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΝΤΟΥΣΑΚΗΣ (Σφυροβολία): Κατέκτησε τη 2η θέση στη σφύρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U20.

ΜΑΡΙΑ ΠΡΕΒΟΛΑΡΑΚΗ (Πάλη): “Ασημένια” πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 53 κιλά (Πολωνία), ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες “Τόκιο 2020”, όπου κατετάγη 11η.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΟΜΠΟ (Συγχρονισμένη): (Αλζιγκούζη, Δεληγιάννη, Φραγκάκη, Γιαλαμά, Καραμέσιου, Καράγγελου, Καριώρη, Μικίσεβιτς, Βασιλοπούλου, Ζουζούνη, Πλατανιώτη, Παπάζογλου) Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΑΝΙΔΩΝ HIGHLIGHT (Συγχρονισμένη): (Αγραφιώτη, Αγγελοπούλου, Φιλέντα, Φράγκου, Καραπαναγιώτου, Μολόζη, Ταμπακάκη, Ταραζά, Ζώταλη, Καράγγελου, Κρομμυδάκη). Πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων στη Μάλτα.

ΤΑΣΟΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ (Τεχνική κολύμβηση): Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. επιφάνεια και το χάλκινο στα 100 μ. επιφάνεια, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Α/Γ.

ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΥΛΟΥΡΑΚΗ (Τεχνική κολύμβηση): Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. υποβρύχιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ (Ακοντισμός ΑμεΑ): Ρεκόρ Ευρώπης στον ακοντισμό F64, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, αλλά και της ημερίδας στο Ηράκλειο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ (Στίβος ΑμεΑ): Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Στίβου της Πολωνίας στην κατηγορία Τ47 στο μήκος με 6,45 μ.

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ - ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ (Σκοποβολή - Μικτό Σκητ): Κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων (Λίμα).

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News