Κορωνοϊός: Το 2021 έφερε τη μετάλλαξη «Δ» και κλείνει με την μετάλλαξη «Όμικρον»

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Το 2021 έφερε τη μετάλλαξη «Δ» και κλείνει με την μετάλλαξη «Όμικρον»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2021 έφερε τη νέα μετάλλαξη “Δέλτα” και η χρονιά κλείνει με μια καινούργια μετάλλαξη, γνωστή ως “μετάλλαξη Όμικρον”

Το νέο έτος ξεκίνησε με τους θετικότερους οιωνούς, καθώς η ελληνική κοινωνία είχε ένα ισχυρό “όπλο” ώστε να αντιμετωπίσει τον αόρατο εχθρό, όπως δημοσιογραφικά προσδιορίστηκε ο κορωνοϊός: το εμβόλιο, το οποίο αρχές του του έτους διανεμήθηκε σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησε σ’ έναν επικοινωνιακό μαραθώνιο, ώστε να πείσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, όπου βουλευτές και στελέχη κομμάτων υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα την αναγκαιότητα του εμβολίου. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση προσπάθησε τους πρώτες μήνες του 2021 να “ξεπαγώσει την εθνική οικονομία” ή αλλιώς να απελευθερώσει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση επέβαλε ένα σκληρό λοκντάουν παρόμοιο μ’ εκείνο του Μαρτίου του 2020, σε μια απόπειρα να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και το μέγεθος της υγειονομικής λαίλαπας που προκάλεσε. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από τον Ιανουάριο το “ξεπάγωμα” της εγχώριας οικονομίας, ενώ σταδιακά άνοιξαν και τα σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το νέο έτος δε σκόρπισε όμως μόνο αισιοδοξία ως προς την καταπολέμηση του ιού. Το νέο έτος έφερε και μια νέα μετάλλαξη, τη “Δέλτα”, και το 2021 θα κλείσει με μια καινούργια μετάλλαξη, γνωστή ως “μετάλλαξη Όμικρον”. Όπως υποστηρίζουν ειδικοί, η συγκεκριμένη μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει το 2022. Την ίδια στιγμή, τέλη του έτους οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν εξασθενήσει, αφού η πίεση στις ΜΕΘ είναι αφόρητη, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο αφιέρωμα τα κρούσματα καθημερινά ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι τριψήφιος.

Η “Νέα Κρήτη” πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στον κορωνοϊό, με σκοπό να θυμηθεί ο Έλληνας πολίτης τι πέρασε η χώρα το 2021 σε επίπεδο κορωνοϊού, αλλά και να αναδείξει και τις προκλήσεις που θα έρθουν το νέο έτος. Η κατανομή των γεγονότων είναι χρονική.

4 Ιανουαρίου

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Κρήτη

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και οι υγειονομικοί ήταν εκείνοι που κλήθηκαν να συμπληρώσουν σχετικό έντυπο, σύμφωνα με το οποίο εκφράζουν τη συναίνεσή τους να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19. Πλέον, ο κρητικός λαός έχει ένα ισχυρό “όπλο”, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, στη “φαρέτρα” του για να αντιμετωπίσει τον αόρατο εχθρό. Η μάχη κατά του κορωνοϊού στην Κρήτη ξεκινάει στις 4 Ιανουαρίου, ακριβώς 4 ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως αρχές του έτους ο κυβερνητικός μηχανισμός κάνει σταδιακά γνωστές τις προθέσεις του για το άνοιγμα της οικονομίας.

18 Ιανουαρίου

Ανοίγει το εμπόριο

Στις 18 Ιανουαρίου επαναλειτούργησε το λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχε κάνει μερικές μέρες πριν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μετά και από τη σχετική θετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, τονίζοντας την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων.

Πέραν του λιανεμπορίου, άνοιξαν και οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και ΚΤΕΟ.

Πέραν του λιανικού εμπορίου, ανοίγει και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με χιλιάδες μαθητές να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες. Μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής επιστρέφουν στο σχολείο, καθώς η επιστημονική κοινότητα είχε συγκλίνει πως τα άτομα νεαρής και παιδικής ηλικίας δεν κινδυνεύουν στον ίδιο βαθμό σε σχέση μ’ έναν υπερήλικα.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και η επιστροφή στα θρανία γίνεται με “νέες” συνήθειες που επέβαλε με τόσο απροσδόκητο τρόπο η πανδημία του κορωνοϊού.

25 Ιανουαρίου

Στο “μάτι” της “Δέλτα”

Για πρώτη φορά γίνεται γνωστή η σημερινή κυρίαρχη μετάλλαξη, γνωστή ως μετάλλαξη “Δέλτα”. Και μάλιστα η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της συγκεκριμένης νέας και άγνωστης μετάλλαξης. Την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να απελευθερώσει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, μια νέα μετάλλαξη κάνει γνωστή την παρουσία της στη χώρα μας. Η μετάλλαξη αυτή είναι η “Δέλτα”. Μάλιστα, από τα 19 ύποπτα για μετάλλαξη του ιού κρούσματα που είχε στείλει το εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ στο ΙΒΕΑΑ, οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα 8 ήταν μεταλλάξεις της “Δέλτα”. Ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ανακοινώσεις, όπου συνολικά στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου υπήρξαν 33 μεταλλάξεις “Δέλτα”. Από τις 33 μεταλλάξεις, οι 8 εντοπίστηκαν στην Κρήτη, σκορπίζοντας δικαιολογημένη ανησυχία.

1 Φεβρουάριου

Άνοιγμα των σχολείων

Ύστερα από ένα διάστημα δυόμισι μηνών, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν. Λίγες εβδομάδες πιο πριν είχε λάβει χώρα και η επιστροφή των μαθητών και μαθητριών στις τάξεις του δημοτικού. Πλέον, οι δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης λειτουργούν διά ζώσης. Για πρώτη φορά μάλιστα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση όρισε, ωστόσο, πως η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες δε θα γίνει με άτακτο και άναρχο τρόπο, αλλά με μια σειρά μέτρων. Έτσι, οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία ήταν: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών κ.ά. Παράλληλα, την ίδια μέρα βρέθηκε στο “κόκκινο” ο νομός Λασιθίου μαζί με τη Χαλκιδική και τη Ζάκυνθο.

13 Μαρτίου

Από “κόκκινο” σε “κόκκινο”

Στο “βαθύ κόκκινο” πέρασε από το πρωί της 13ης Μαρτίου η περιφερειακή ενότητα Χανίων, ενώ στο “κόκκινο” ήταν μέχρι τη δεδομένη στιγμή ο δήμος Ανωγείων. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες και υποστήριξε ότι στην περιφερειακή ενότητα Χανίων πρέπει να λειτουργήσει ένα αυστηρό λοκντάουν. Η διασπορά του κορωνοϊού δεν άφησε πολλά περιθώρια, ενώ ο Δήμος Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση όπου έκανε σαφές ότι θα στέκεται δίπλα στους πολίτες τους, θέτοντας σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλες τις υπηρεσίες του.

3 Μαΐου

Το άνοιγμα της εστίασης

Ύστερα από έξι μήνες “λουκέτου” εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, άνοιξε η εστίαση παίρνοντας το “πράσινο φως” λίγες ημέρες πριν από την Επιτροπή Ειδικών. Ήταν μια χαρμόσυνη είδηση, καθώς πλέον οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή τον χυμό τους σε κάποιο χώρο εστίασης, αφού πρώτα στείλουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6. Όπως συνέβη στο λιανικό εμπόριο, έτσι και στον χώρο της εστίασης υπήρξαν όροι και προϋποθέσεις ανοίγματος.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυστηρούς περιορισμούς για τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες θα λειτουργήσουν χωρίς μουσική και αυστηρά σε υπαίθριους χώρους. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Μαΐου στις 23:00, τα καταστήματα εστίασης έκλειναν στις 22:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν την έναρξη του απαγορευτικού.

5 Μαΐου

“Καμπανάκι” στα νοσοκομεία

Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται το αφιέρωμα, το ΕΣΥ προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην εξουθενωτική πραγματικότητα. Στις 5 Μαΐου για πρώτη φορά χτύπησε “κόκκινο καμπανάκι” για τα νοσοκομεία της Κρήτης. Τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό της Κρήτης αντιμετώπισαν μια αρκετά δύσκολη κατάσταση μέχρι τότε, καθώς ο αριθμός ανέβαινε μέρα με τη μέρα. Εκείνες τις μέρες, τα νοσοκομεία της Κρήτης ανέβαιναν τον δικό τους “Γολγοθά”. Αναλυτικά τα στοιχεία των ατόμων που νοσηλεύτηκαν εκείνη τη μέρα:

* Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονταν 58 ασθενείς, 43 στην Κλινική COVID και 15 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.

* Στο Βενιζέλειο 26 ασθενείς, 20 στη Μονάδα COVID και 6 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.

* Στο Νοσοκομείο Χανίων 38 ασθενείς, 34 στη Μονάδα COVID και 4 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.

* Στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου 25 ασθενείς, 23 στη Μονάδα COVID και 2 στη ΜΕΘ, χωρίς να είναι διασωληνωμένος κανένας από τους δύο.

* Στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου νοσηλευόταν 1 ασθενής στη Μονάδα COVID.

* Στο Νοσοκομείου Ιεράπετρας νοσηλεύονταν 9 ασθενείς, όλοι στη Μονάδα COVID.

Ήταν το πρώτο “καμπανάκι” για τα νοσοκομειακά ιδρύματα της Κρήτης.

15 Μαΐου

Η ώρα της αλήθειας για τον τουρισμό

Άνοιξε η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, στις 15 Μαΐου ακολουθώντας τον τρόπο ανοίγματος άλλων παραγωγικών τομέων της οικονομίας, όπως το λιανικό εμπόριο και η εστίαση.

Αξίζει να αναφερθεί πως σημαντική καινοτομία για το νέο τουριστικό έτος υπήρξε η δημιουργία Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού ως αποδεικτικού ότι ένα άτομο εμβολιάστηκε κατά της νόσου, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει, με κωδικό QR, ώστε να διασφαλιστεί η γνησιότητά του, για το οποίο οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν επί κατευθυντήριων γραμμών. Ο στόχος που είχε θέσει η Κομισιόν είναι να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των ψηφιακών “πράσινων” πιστοποιητικών σε όλη την Ε.Ε. έως τα τέλη Ιουνίου, ώστε να “ξεκλειδώσουν” αξιόπιστα οι μετακινήσεις.

28 Ιουνίου

Λοκντάουν τέλος

Στις 28 Ιουνίου, το λοκντάουν που είχε επιβάλει η κυβέρνηση τερμάτισε. Είναι μια μέρα όπου έπαυσε να ισχύει το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τη λοίμωξη COVID-19.

Επίσης, οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια δεν υποχρεούνται πλέον να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.

Παράλληλα, άλλαξε και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.

6 Αυγούστου

Τοπικό λοκντάουν στα Χανιά

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφηκε στην Κρήτη οδήγησε τελικά στην απόφαση της εφαρμογής του τοπικού λοκντάουν στα Χανιά. Το τοπικό λοκντάουν που εφαρμόστηκε ανά περιοχές που κατέγραψαν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στοίχισε στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Τοπικό λοκντάουν σήμαινε:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

- Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το 24ωρο.

Η απαγόρευση της μουσικής και λειτουργίας νυχτερινών μαγαζιών σε μια άκρως τουριστική περιοχή όπως είναι ο νομός Χανίων θα στοιχίσει σε ιδιοκτήτες μαγαζιών εστίασης και επισιτισμού. Λίγες ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει το Ηράκλειο.

11 Αυγούστου

Πήρε σειρά το... Ηράκλειο

Σε καθεστώς τοπικού λοκντάουντ μπήκε και το Ηράκλειο στις 11 Αυγούστου, ενώ ολόκληρη η γεωγραφική περιοχή της Κρήτης πλέον “κοκκίνισε” εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, που παρουσίασε ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

18 Αυγούστου

Στο “κόκκινο” και το Λασίθι

Μετά τον ν. Χανίων και τον ν. Ηρακλείου, επόμενος νομός της Κρήτης που βρέθηκε σε καθεστώς τοπικού λοκντάουν ήταν ο ν. Ρεθύμνου. Η υγειονομική κρίση σχεδόν ολόκληρο τον Αύγουστο στην Κρήτη ήταν έντονη και ορατή. Στις 18 Αυγούστου, ημέρα ανακοινώσεων, πάρθηκε η απόφαση τα μέτρα να παραταθούν για το Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ για το Ρέθυμνο ξεκινάει μια νέα περίοδος τοπικού λοκντάουν.

30 Σεπτεμβρίου

Υποχρεωτική η τρίτη δόση

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για τον προγραμματισμό ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Πλέον, η διεθνής και ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα εξέδωσε την απόφαση πως είναι υποχρεωτική η τρίτη αναμνηστική δόση με σκοπό τη συγκρότηση ενός τείχους ανοσίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει λοιπόν η ηλεκτρονική πλατφόρμα τόσο για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας (γιατροί και νοσηλευτές), όσο και για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, με σκοπό το κλείσιμο ραντεβού. Η τρίτη αναμνηστική δόση παρέχει μεγαλύτερη προστασία και κάλυψη, όπως εκφράζεται από κυβερνητικά και επιστημονικά χείλη. Την ίδια στιγμή, από τα τέλη Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει σταθερά τετραψήφιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με πολλούς επιστήμονες να εκφέρουν την άποψη πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

12 Οκτωβρίου

Σπεύσατε για ραντεβού

Την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετέβη στο εμβολιαστικό κέντρο “Προμηθέας”. Ο κ. Μητσοτάκης παρακάλεσε τους πολίτες να κάνουν την αναμνηστική δόση, ενώ κάλεσε και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να κλείσουν τα ραντεβού τους.

«Ας ακούσουμε, επιτέλους, τους επιστήμονες. Ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Ας σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε για να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας συνολικά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Το νέο κύμα και η εκτίναξη των κρουσμάτων

Αρχές Νοεμβρίου, ο κορωνοϊός “κάλπαζε”. Οι αυξητικές του τάσεις ήταν μεγάλες και ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβαινε επικίνδυνα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στις 9 Νοεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε συνολικά στους 8.613. Ωστόσο, σε αυτή τη μαύρη κατάσταση διαφάνηκε μια θετική εξέλιξη, που ήταν η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των εμβολίων. Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν μόλις 46. Θα ανέμενε κανένας πως ένας τόσο μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα σήμαινε αναλογικά και την αυξητική τάση σε θανάτους. Ωστόσο, ο εμβολιασμός απέτρεψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει μείνει στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας ως ημέρα του μαύρου και αρνητικού ρεκόρ.

18 Νοεμβρίου

Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα και στις 18 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβαίνει σε διάγγελμα, όπου κάνει σαφείς τις προθέσεις του για “μίνι λοκντάουν” που αφορά τους ανεμβολίαστους. Με το συγκεκριμένο διάγγελμα γνωστοποιείται πως όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δε θα μπορούν να εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Πλέον, ο χώρος της διασκέδασης έκλεισε για τους μη εμβολιασμένους.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυστηρό ύφος υποστήριξε πως η διενέργεια ελέγχων θα συνεχιστεί με εντατικό και συστηματικό τρόπο, ενώ σταδιακά ο ιδιωτικό τομέας Υγείας θα στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

19 Νοεμβρίου

Η επίταξη των γιατρών

Η χώρα διεισδύει σ’ ένα φαύλο κύκλο αυξημένης επιδημιολογικής βαρύτητας και στις 19 Νοεμβρίου, με σύντομες διαδικασίες, η κυβέρνηση αποφάσισε την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ που υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Έτσι κι αλλιώς, τη συγκεκριμένη πρόθεση την είχε ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα ο πρωθυπουργός.

Οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας είναι πολλοί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι επιτάσσει τις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας. Πλέον, ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση του ιού.

29 Νοεμβρίου

Η απειλή της “Όμικρον”

Η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τη μετάλλαξη “Όμικρον”, κάνοντας σαφές πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη υπαγορεύει την άμεση εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Η μετάλλαξη “Όμικρον” ήταν γνωστή εδώ και μερικούς μήνες και τέλη Νοεμβρίου όλη η ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης στο Βέλγιο, κάνει λόγο για μια νέα μετάλλαξη, που προέρχεται από την Μποτσουάνα, την οποία ο ΠΟΥ ονόμασε “ως μετάλλαξη Όμικρον”.

«Έχει αυξηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος αναμένεται μικρό», είπε η κ. Θεοδωρίδου και τόνισε ότι «η εμφάνιση της “Όμικρον” μάς υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών και την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού».

2 Δεκεμβρίου

Το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής “Όμικρον” στην Ελλάδα. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους 60άρηδες.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη. Πρόκειται για Έλληνα που έφτασε στο αεροδρόμιο από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test που βγήκε αρνητικό. Το rapid tests επαναλαμβανόταν κάθε μέρα και έβγαινε αρνητικό μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, που το μοριακό τεστ βγήκε θετικό και εντοπίστηκε η παραλλαγή “Όμικρον”.

5 Δεκεμβρίου

Η πίεση στο ΕΣΥ

Όσο προχωράει ο Δεκέμβριος, το ΕΣΥ δέχεται ασύγκριτα μεγάλη πίεση. Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν 715 διασωληνωμένοι, ενώ μεταξύ άλλων δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ πως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε στα 3.526, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Την ίδια στιγμή, όπως έκαναν λόγο τα αθηναϊκά ρεπορτάζ, πάνω από 100 άτομα που χρειάζονται άμεση και επείγουσα περίθαλψη στις ΜΕΘ μένουν εκτός. Η κατάσταση σφίγγει.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News