Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που εμπεριέχει δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”, που αναφέρει πως η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι 97 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο διολίσθησαν στη φτώχια το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ζώντας με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα!
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για πρώτη φορά σε περίοδο 20 ετών το ποσοστό της φτώχιας αυξήθηκε, αντί να μειωθεί. Ελάχιστη πρόοδο είχαμε έκτοτε. Η προκληθείσα από την COVID-19 φτώχια εξακολουθεί να πλήττει 97 εκατομμύρια ανθρώπους και το 2021, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Πακόσμιας Τράπεζας. Εκτιμούν ωστόσο ότι το 2022 ο αριθμός θα μειωθεί.
Η Καρολίνα Σάντσεζ Παράμο, διευθύντρια Παγκόσμιας Πρακτικής για τη Φτώχια και την Ισότητα στην Παγκόσμια Τράπεζα, παρομοιάζει την πανδημία με μια φυσική καταστροφή, που εξαπλώθηκε ταχύτατα με επίκεντρο την Ανατολική Ασία. «Γνωρίζαμε ότι το τσουνάμι έρχεται», είπε στο CNN. «Το ερώτημα δεν ήταν εάν το οικονομικό σοκ θα φτάσει σε όλες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά το πότε», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, οι δισεκατομμυριούχοι έζησαν πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση στον πλούτο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το World Inequality Lab. Και ενώ οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι χρειάστηκαν μόνο 9 μήνες για να καλύψουν τις όποιες απώλειες είχαν στην έναρξη της πανδημίας, θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερα από 10 χρόνια για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος οι φτωχότεροι του πλανήτη, όπως έδειξε έρευνα της Oxfam.
Οι οικονομικές ανισότητες είναι άμεσα συνδεδεμένες και με τις ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19. Την ώρα που στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι κυβερνήσεις “τρέχουν” για να προωθήσουν την τρίτη ενισχυτική δόση, σε κάποιες χώρες δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ούτε το 10% του πληθυσμού.
Επίσης, σύμφωνα με Έκθεση για την Παγκόσμια Ανισότητα, η οποία αποτελεί προϊόν ενός δικτύου κοινωνικών επιστημόνων, και που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, εκτιμάται ότι οι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν φέτος συνολικά το 3,5% του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών, καταγράφοντας άνοδο από το 2% που κατείχαν όταν άρχισε η πανδημία στις αρχές του 2020...
Τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν ένα φάσμα από υπάρχουσες μελέτες, καθώς οι “λίστες των πλουσίων” και άλλα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση των ανισοτήτων αναφορικά με την υγεία, την κοινωνία, το φύλο και τη φυλή στη διάρκεια της πανδημίας.
Για παράδειγμα, ο ετήσιος παγκόσμιος κατάλογος του “Forbes” με τους δισεκατομμυριούχους περιλαμβάνει 2.755 άτομα που έχουν συνολικό πλούτο 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο από τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν πέρυσι.
“Ζέστανε”... αλλά για πόσο;
Πραγματικά, ήταν η πρώτη μέρα χθες, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα χαμηλών θερμοκρασιών (τουλάχιστον για τα δεδομένα της Κρήτης), που επέστρεψε ο νοτιάς, υποχώρησαν τα βοριαδάκια και ζεστάθηκε λίγο το κοκκαλάκι μας. Αλλά για το πόσο θα κρατήσει αυτή η υποφερτή θερμοκρασία προφανώς και δεν μπορούσε ακόμα να είμαστε σίγουροι. Διότι γίνονται προγνώσεις που θέλουν τον καιρό να ξαναχαλάει τις επόμενες μέρες. Και γίνονται αναφορές για βροχές στη χώρα μας, με σταδιακή επέκταση και στην Κρήτη. Μάλλον θα το νιώσουμε από τα δυτικά; Έτσι φαίνεται...
Σχόλια