Ανασκόπηση 2021: Οι φωτογραφίες της χρονιάς που μας αποχαιρετά

Ελλάδα
Ανασκόπηση 2021: Οι φωτογραφίες της χρονιάς που μας αποχαιρετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πόζες που σημάδεψαν τις 365 ημέρες του 2021 αποτυπώνοντας ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα

Σκαλίζοντας την αποθήκη της μνήμης για τη χρονιά που ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο της και να πάρει τη θέση της στην Ιστορία, επιλέγουμε όπως πάντα τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του έτους.

Τις πόζες που έχουν να μας διηγηθούν ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των 365 ημερών που αποκτούν πια αρχειακό χαρακτήρα. Στιγμές σκληρές, από τη δυσάρεστη όψη της ζωής, μνήμες ξεχωριστές με έντονη την αίσθηση του χιούμορ, στιγμιότυπα που πρέπει να μας προβληματίσουν, εικόνες με τη δική της κάθε μία βαρύτητα και σημειολογία.

Γεγονότα που αφήνουν το στίγμα τους στο 2021 μέσα από τις φωτογραφίες της χρονιάς, αυτές που συνόδεψαν τα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» τούτη τη χρονιά και πρέπει να παραμείνουν στη μνήμη μας.

Δύσκολη η επιλογή, μια που ο φακός απαθανάτισε πολλές και δυνατές στιγμές μέσα στο 2021 από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως δύσκολη η επιλογή των πιο σημαντικών από τα γεγονότα της χρονιάς. Είναι όμως ενδεικτικά των όσων ζήσαμε, όσων διαβάσαμε, όσων μας έβαλαν σε σκέψεις, όλων εκείνων που θα θυμόμαστε για καιρό.

Πυρκαγιές Εύβοιας – Η πόζα της απόγνωσης στα αποκαΐδια

Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη (του πρακτορείου SOOC) από το χωριό Γούβες της βόρειας Εύβοιας προκάλεσε αίσθηση από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε. Αποτυπώνει την απόγνωση μιας κατοίκου, της 81χρονης κυρίας Παναγιώτας, την ώρα που ο πύρινος εφιάλτης πλησιάζει στο χωριό και στο σπίτι της.

Η συγκλονιστική αυτή πόζα, που σφραγίζει το πύρινο καλοκαίρι του 2021 με τις τρομακτικές πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και κυρίως την Εύβοια, έκανε χιλιάδες μάτια να δακρύσουν, πρωταγωνίστησε σε άπειρες σελίδες στο διαδίκτυο και περιλαμβάνεται μεταξύ των 100 κορυφαίων φωτογραφιών για το 2021, σύμφωνα με την κατάταξη του γνωστού περιοδικού “Time”.

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 8 Αυγούστου, δείχνει τη μαυροφορεμένη ηλικιωμένη γυναίκα, την κυρία Παναγιώτα, με το ένα χέρι της στο στήθος και στο άλλο να κρατά μια τσάντα με τα υπάρχοντά της. Το βλέμμα της είναι γεμάτο απόγνωση καθώς οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από το σπίτι της. Σημειώνεται πως την ίδια φωτογραφία είχαν επιλέξει ως κεντρική στο πρωτοσέλιδό τους και άλλες δημοφιλείς και ιστορικές εφημερίδες, όπως η “Guardian”.

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά

Αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική αλλαγή τον Νοέμβριο ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπαίντεν, ο οποίος φαίνεται ότι πήρε έναν υπνάκο ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ομιλίες, με τις κάμερες να αποθανατίζουν το στιγμιότυπο.

Τα γάντια του Σάντερς

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς το είπε και το έκανε: Ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί σε οργάνωση αρωγής για άπορους ηλικιωμένους το ποσό του 1,8 εκατ. δολαρίων το οποίο συγκεντρώθηκε χάρη στην πώληση προϊόντων, με το διάσημο πλέον φωτογραφικό στιγμιότυπο, στο οποίο εικονίζεται μόνος, καθισμένος σε καρέκλα, φορώντας χειρουργική μάσκα, χακί μπουφάν και χοντρά ηλεκτρικά μάλλινα γάντια, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τζο Μπαίντεν τον Ιανουάριο.

Κραυγή αγωνίας από το Τουβαλού

Το πιο αγωνιώδες μήνυμα στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ήταν εκείνο που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών ενός κράτους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Τουβαλού επέλεξε να βιντεοσκοπήσει την ομιλία του προς τους συνέδρους όρθιος μέσα στην θάλασσα, με το νερό μέχρι το γόνατο, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι αν δεν αναστραφεί η πορείας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος στον κεντρικό Ειρηνικό θα καταποντιστεί.

Στο έλεος του πυρός

Για μια ακόμη χρονιά τα πύρινα μέτωπα σάρωσαν την πολιτεία της Καλιφόρνια. Μόνο που το 2021 τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα. Η τρομακτική ξηρασία που έπληξε την πολιτεία σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, οδήγησε ένα σκηνικό δίχως προηγούμενο. Το πιο σοβαρό μέτωπο ήταν αυτό της λεγόμενης Dixie Fire, της δεύτερης μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί πότε στην πολιτεία.

Η χρυσή πομπή των Φαραώ

Δεν είχε προηγούμενο το υπερθέαμα τον Απρίλιο στο Καίρο, όταν με μια ιστορική πομπή από είκοσι δυο άρματα μεταφέρθηκαν οι μούμιες Φαραώ και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου στο καινούργιο σπίτι τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Τα άρματα, που έφεραν χρυσά μοτίβα και τα ονόματα των Φαραώ, ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν τις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας και είχαν διαταχθεί με τη χρονολογική σειρά κατά την οποία βασίλεψαν οι Φαραώ.

Το καλοκαίρι του τρόμου

Το καλοκαίρι η Ινδία γονάτισε από την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοιού. Τον Ιούνιο είχαν εξαφανιστεί από τα νοσοκομεία οι συσκευές οξυγόνου, ενώ τα κρεματόρια είχαν γεμίσει και στήνονταν αυτοσχέδια σε ανοικτούς χώρους.

Σάλος για το «καψώνι» στην Ούρσουλα

Η προσβολή κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που αναγκάστηκε τον Απρίλιο να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ταπιν Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους στην Άγκυρα, προκάλεσε οργή στις Βρυξέλλες και νέους τριγμούς στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης. Το ενδιαφέρον του σκανδάλου Sofagate, είναι ότι ένα μέρος της συζήτησης αφορούσε στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τραγωδία στα ερείπια

Τον Δεκαπενταύγουστο ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Αιτή με 7,2 Ρίχτερ. Ο απολογισμός ήταν τραγικός με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Ελάχιστη και αργοπορημένη η βοήθεια στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο. Για εβδομάδες πολλές από τις χιλιάδες άστεγες οικογένειες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται έξω το βράδυ, παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

(Κεντρική φωτογραφία πρακτορείο SOOC Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Εύβοια)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News