Μετάλλαξη «Όμικρον»: Στη «δίνη» της πανδημίας η Ευρώπη

Κόσμος
Μετάλλαξη «Όμικρον»: Στη «δίνη» της πανδημίας η Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

Νέο ρεκόρ μολύνσεων από την Covid-19 κατέγραψε η Γαλλία, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να πλησιάζει τα 100.000, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την πανδημία την Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί η πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων.

Σήμερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 94.124 νέα κρούσματα ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε σε υψηλό επταμήνου, στους 16.200.

Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 167 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 122.462 από την αρχή της πανδημίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται στα 8,98 εκατομμύρια, γεγονός που κατατάσσει τη Γαλλία στην έβδομη θέση στον κόσμο.

Νωρίτερα χτες, το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει σύσκεψη για την Covid-19 την Δευτέρα, στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει αμέσως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

157 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 22.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 22.214 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.981.281, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 157 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 110.276 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Ιταλία: H χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου επεκτείνεται και στους νέους 16 και 17 ετών - Πάνω από 50.000 τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα επεκταθεί στους νέους ηλικίας 16 και 17 ετών, όπως και στους εφήβους ηλικίας 12 με 15 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφάσισε το ιταλικό υπουργείο Yγείας.

Παράλληλα, ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να αποφασίσει, μέσα στον Ιανουάριο, αν η αναμνηστική δόση μπορεί να χορηγηθεί σε όλους τους εφήβους ηλικίας 12 με 15 ετών.

Σήμερα, στη χώρα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 50.599, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας. Οι θάνατοι είναι 141 και σε σύνολο 929.775 διαγνωστικών τεστ, το 5,4% προέκυψε θετικό.

Λόγω της συνεχούς αύξησης των μολύνσεων, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι απαγόρευσε όλες τις υπαίθριες γιορτές, όπως και εκείνες σε κλειστούς χώρους, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι ιδιοκτήτες ντίσκο, κλαμπ, ξενοδοχείων εξέφρασαν πικρία και απογοήτευση, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια. Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, όμως, απάντησε ότι στη φάση αυτή δεν υπήρχε καμία απολύτως εναλλακτική.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το παραδοσιακό, αποψινό δείπνο της παραμονής και το αυριανό γεύμα των Χριστουγέννων, έξω από πολλά φαρμακεία και την ώρα αυτή στις ιταλικές πόλεις υπάρχουν ουρές πολιτών που προσπαθούν να περιορίσουν την ανησυχία και τον κίνδυνο μόλυνσης, με διαγνωστικά τεστ.

Ιρλανδία: Ρεκόρ 11.182 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες, η παραλλαγή Όμικρον έγινε κυρίαρχη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα

Το υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.182 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, το δίκτυο RTÉ, το 83% των κρουσμάτων πλέον εκτιμάται πως οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον του ιού.

Το πρώτο κρούσμα της Όμικρον καταγράφηκε την 1η Δεκεμβρίου. Προτού συμπληρωθεί ένας μήνας, η πιο μολυσματική παραλλαγή αυτή έχει γίνει η κυρίαρχη.

Για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα που προκαλεί η Όμικρον, η κυβέρνηση επιταχύνει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Όλες οι ηλικιακές ομάδες θα μπορούν να τις λάβουν από τη 10η Ιανουαρίου· παράλληλα, στα παιδιά 5-11 ετών προσφέρεται η πρώτη δόση, ανέφερε προχθές Πέμπτη το Δουβλίνο.

Επί του παρόντος αναμνηστικές δόσεις μπορούν να λάβουν όλοι οι πολίτες άνω των 40 ετών. Ως την Πέμπτη, είχαν χορηγηθεί 1,96 εκατ. ενισχυτικές δόσεις, που καλύπτουν σχεδόν το 40% του πληθυσμού.

Συνολικά, η Ιρλανδία έχει καταγράψει 5.890 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 691.557 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News