Ευρώπη – Κορωνοϊός: «Αναπόφευκτο» το πέμπτο κύμα

Κόσμος
Ευρώπη – Κορωνοϊός: «Αναπόφευκτο» το πέμπτο κύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επελαύνει η νέα μετάλλαξη: Τέταρτη δόση σχεδιάζει μετά το Ισραήλ και η Γερμανία - “Πυρετός” στην Ευρώπη

Μετά το Ισραήλ που έκανε την αρχή, σειρά παίρνει η Γερμανία. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο πως θα χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το νέο κύμα της πανδημίας, λόγω της παραλλαγής “Όμικρον”, είναι πλέον «αναπόφευκτο».

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του ενισχυτικού εμβολιασμού έναντι της μόλυνσης από την “Όμικρον”, εξήγησε ότι η γ' δόση προστατεύει κατά 70-80% από ενδεχόμενη λοίμωξη, ενώ η προστασία από σοβαρή εξέλιξη της νόσου «υπερβαίνει κατά πολύ το 90%». Επιφυλάχθηκε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διάρκεια αυτής της προστασίας, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία.

Στη σκιά της επέλασης της “Όμικρον”, η μία μετά την άλλη οι χώρες σπεύδουν να λάβουν μέτρα για να προλάβουν τα χειρότερα, με την αγωνία στο κατακόρυφο ενόψει των γιορτών. Η Γαλλία κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο περίπου 88.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των νεκρών, με τον υπουργό Υγείας να μην αποκλείει το ενδεχόμενο «να αλλάξουν σύντομα» τα μέτρα που ισχύουν στη χώρα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, πάντως, ελπίζει ότι η εκστρατεία χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου θα συμβάλει στη συγκράτηση του πέμπτου κύματος της πανδημίας.

Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, η οποία συνεχίζει να καταγράφει κάθε μέρα και από ένα νέο αρνητικό ρεκόρ. Αν κα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τη λήψη επιπλέον μέτρων τουλάχιστον μέσα στις γιορτές για την Αγγλία, οι τοπικές κυβερνήσεις που έχουν την αρμοδιότητα για άλλες περιοχές μπαίνουν στον “χορό”. Πρώτη η κυβέρνηση της Σκοτίας, η οποία έδωσε εντολή για το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων από τη Δευτέρα.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εκτόξευση των κρουσμάτων της COVID-19, εισάγοντας την υποχρέωση και πάλι χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Μεταξύ των άλλων μέτρων που αναμένονταν να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι η μείωση της χρονικής ισχύος των υγειονομικών πιστοποιητικών, που δίνουν πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες, από εννέα σε έξι μήνες.

Η δε κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε να κλείσουν τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές στις Βρυξέλλες, ενώ ακυρώνεται και το σόου των πυροτεχνημάτων κατά την αλλαγή του χρόνου.

Σαρωτική η Όμικρον

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς στη Γερμανία

Στο μεταξύ, τα νέα από το “μέτωπο” των Γερμανών επιδημιολόγων δεν είναι καθησυχαστικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, τους οποίους αναφέρει σε ρεπορτάζ του το περιοδικό “Der Spiegel”, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 160.000-240.000 ημερησίως τον Μάρτιο στη χώρα, λόγω της παραλλαγής “Όμικρον”. Οι επιστήμονες, οι οποίοι υπολόγισαν διάφορα μοντέλα και έθεσαν τα αποτελέσματα υπ’ όψιν της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η Καγκελαρία, προβλέπουν ακόμη και 8.000 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές λόγω της COVID-19. Αυτό ωστόσο, διευκρινίζεται, «είναι το χειρότερο σενάριο». Ακόμη όμως και εάν το κύμα της παραλλαγής “Όμικρον” αποδειχτεί τελικά «σχετικά ήπιο» - «η καλύτερη, αλλά μάλλον απίθανη περίπτωση», επισημαίνεται - τα νοσοκομεία θα μπορέσουν «μετά βίας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News