Κόσμος

Χριστούγεννα - Κορωνοϊός: Αγωνία για την μετάλλαξη «Όμικρον»

Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι μολύνσεις από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού σπάνε όλα τα ρεκόρ σε πολλές χώρες παγκοσμίως προκαλώντας έντονο προβληματισμό ενόψει εορτών

Η μετάλλαξη «Όμικρον» του νέου κορωνοϊού καλπάζει σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Παρίσι, «περισσότερα από ένα κρούσμα στα τρία της Covid-19 φαίνεται πως συνδέεται με την εν λόγω παραλλαγή», σύμφωνα με τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σημείωσε ότι η πανδημία κάνει «και πάλι ρεκόρ» στη Γαλλία, με 537 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Στη Δανία η «Όμικρον», σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την πρώτη ανίχνευσή της στη χώρα, είναι πλέον κυρίαρχη, με απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων όπως και στη Βρετανία.

Αντίστοιχη εικόνα σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, με τις Αρχές να προβληματίζονται ενόψει των γιορτών. Όμως και στη Νορβηγία, οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της «Όμικρον» τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα. Η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 85 χώρες και περιοχές και η ταχύτατη εξάπλωσή της γεννάει νέους εφιάλτες.

Στη λίστα των χωρών που λαμβάνουν μέτρα μπήκε από χθες και η Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ανακοινώνει μέτρα μίνι lockdown προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωσή της. Έτσι από τις 28 Δεκεμβρίου θα υπάρχουν περιορισμοί στις συναθροίσεις. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το πολύ 10 άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό θα επιτρέπεται να παρευρεθούν σε ιδιωτική συγκέντρωση. Στα άτομα δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Τα νέα μέτρα ισχύουν τόσο για εορτασμούς σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Είχαν προηγηθεί οι Αρχές της Πορτογαλίας που αποφάσισαν να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, και συνέστησαν στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της Covid-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Η «Όμικρον» καλπάζει και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παραλλαγή έχει γίνει πλέον η κυρίαρχη και σε αυτή τη χώρα, καθώς αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων που καταγράφηκαν την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα των αμερικανικών υγειονομικών Αρχών.

Η «Όμικρον» είναι τόσο μολυσματική, που ξεπέρασε την παραλλαγή «Δέλτα» μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες και αντιπροσωπεύει πλέον ως και το 96,3% των κρουσμάτων σε τρεις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Όρεγκον, την Ουάσινγκτον και το Αϊντάχο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, την κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια