Ανασκόπηση 2021: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Μέση Ανατολή

Κόσμος
Ανασκόπηση 2021: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Μέση Ανατολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση στο Ισραήλ, τον Λίβανο και το Ιράκ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν πολύ δύσκολη και το 2021. Τον Μάιο, η ένταση για την αμφιλεγόμενη έξωση Παλαιστινιακών οικογενειών στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προς όφελος Εβραίων εποίκων πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις για 11 μέρες. Πάνω από 230 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και 65 παιδιά και 1900 τραυματίστηκαν. Από την πλευρά των Ισραηλινών, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 343 τραυματίστηκαν.

Ρουκέτες της Χαμάς από την Γάζα χτύπησαν τα εδάφη του Ισραήλ, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της οργάνωσης για την απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα και από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα. Το Ισραήλ απάντησε με φονικές αεροπορικές επιθέσεις στην Γάζα.

Οι συγκρούσεις αυτές έχουν μακρά ιστορία. Επιδεινώθηκαν από τις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, που οδήγησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και 4 αραβικών χωρών. Η συμφωνία ενίσχυσε τους Ισραηλινούς αλλά απομόνωσε τους Παλαιστινίους, αυξάνοντας την αστάθεια στην περιοχή.

Χάρη στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, επετεύχθη τελικά μια εύθραυστη ανακωχή στις 21 Μαΐου. Η κυβέρνηση Νετανάχιου την επικύρωσε ομόφωνα. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι θα τη σεβαστούν. Και οι δύο πλευρές τη θεώρησαν ως δική τους νίκη.

Ο γειτονικός Λίβανος βιώνει επίσης τεράστια κρίση. Είναι μια χώρα βαθιά διαιρεμένη, με αιματοβαμμένο παρελθόν και παρόν. Στο παρελθόν, η χώρα θεωρούνταν η Ελβετία της Μέσης Ανατολής. Σήμερα είναι στο χείλος της χρεωκοπίας.

Το επίκεντρο της βίας αυτή τη φορά ήταν η περιοχή Ταγιούν, ένα χιλιόμετρα μακριά από τα δικαστήρια. Χεζμπολάχ και Σιίτες του κινήματος Αμάλ διαδήλωσαν στις 14 Οκτωβρίου, κατά την έρευνας που γίνεται για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020. Άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας 6 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 30. Η Χεζμπολάχ και το κίνημα Αμάλ κατηγόρησαν τους Χριστιανούς Μαρωνίτες για την επίθεση. Στρατιωτικές δυνάμεις και τανκς βγήκαν στους δρόμους για να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Η κατάσταση αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία, μετά από 13 μήνες πολιτικού αδιεξόδου. Ο Λίβανος αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας.

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε ζημιές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην κακή οικονομική κατάσταση προστίθενται επίσης η πολυετής διαφθορά, η πανδημία, οι εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας και η τεράστια φτώχεια που ταλανίζει τον Λίβανο.Στο γειτονικό Ιράκ, η πρώτη επίσκεψη Πάπα, έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας και ειρήνης. Μέσα σε 3 μόλις μέρες, ο Πάπας Φραγκίσκος διήνυσε 1650 χλμ. Συνάντησε τις θρησκευτικές αρχές της χώρας και επισκέφτηκε μέρη που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η πιο σημαντική στιγμή αυτής της ιστορικής επίσκεψης ήταν η συνάντηση με τον Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών. Δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία και είχε ιδιαίτερη θρησκευτική και όχι μόνο σημασία.

Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές ήταν η επίσκεψη του Πάπα στα ερείπια μιας εκκλησίας στη Μοσούλη, όπου προσευχήθηκε για τα θύματα του πολέμου. Οι Χριστιανοί στο Ιράκ έχουν αποδεκατιστεί μετά τις πολυετείς συγκρούσεις και είναι πλέον 300.000 σε σχέση με το 1,5 εκατομμύρια που ήταν πριν την εισβολή των Αμερικανών το 2003.

Πριν φύγει από τη χώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μια λειτουργία στο στάδιο του Ερμπίλ, της πρωτεύουσας του Βόρειου Κουρδιστάν, μιας από τις πιο παλιές πόλεις στον κόσμο. Ο Πάπας ολοκλήρωσε την λειτουργία, ευχόμενος ειρήνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News