Κόσμος

Εμβολιασμός - Moderna: Κατά 37 φορές αυξάνει τα εξουδετερωτικά αντισώματα η τρίτη δόση

Η Moderna γνωστοποίησε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου της είναι πλήρως αποτελεσματική απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Moderna, η ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 προστατεύει από την ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον, όπως φάνηκε στα εργαστηριακά τεστ.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση ανέφερε ότι η τρέχουσα εκδοχή του εμβολίου θα συνεχίσει να είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας» της Moderna κατά της Όμικρον.

Η εταιρεία εξήγησε πως η απόφασή της να επικεντρώσει στο τρέχον εμβόλιο, mRNA-1273, καθοδηγήθηκε εν μέρει από το πόσο γρήγορα μεταδίδεται η εν λόγω παραλλαγή. Παρά την αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου, η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός νέου για την προστασία ειδικά κατά της Όμικρον, το οποίο ελπίζει ότι στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα έχει φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

«Αυτό που έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 1273», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δρ. Πολ Μπάρτον, ο αρχίατρος της Moderna. «Είναι πολύ αποτελεσματικό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Πιστεύω ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο και αυτούς τους χειμερινούς μήνες, όταν θα δούμε τη μεγαλύτερη πίεση από την Όμικρον».

Η Moderna τόνισε πως δύο δόσεις του εμβολίου της δημιουργούν χαμηλά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον, όμως μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων αυξάνει 37 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής. Μια υψηλότερη ενισχυτική δόση 100 μικρογραμμαρίων του ίδιου εμβολίου αυξάνει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα των αντισωμάτων – πάνω από 80 φορές περισσότερο από τα επίπεδα πριν από την ενισχυτική δόση.

Τα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομότιμους επιστήμονες, προέρχονται από τον έλεγχο αίματος ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάνει το εμβόλιο εναντίον ενός ψευδοϊού που σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει με την παραλλαγή Όμικρον. Είναι παρόμοια με τα τελευταία δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον κορυφαίο Αμερικανό λοιμωξιολόγο Άντονι Φάουτσι.

Ο Μπάρτον σημείωσε πως έγκειται στην κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν αν θέλουν να αυξήσουν το επίπεδο της προστασίας σ’ αυτό που μπορεί να προσφέρει μια δόση 100 μικρογραμμαρίων.

Η εταιρεία ανέφερε πως η δόση των 100 μικρογραμμαρίων είναι γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή από όσους την λαμβάνουν, αν και υπάρχει μια τάση προς ελαφρά πιο συχνές παρενέργειες.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την ενισχυτική δόση των 50 μικρογραμμαρίων του εμβολίου της Moderna τον Οκτώβριο. Οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna είναι από 100 μικρογραμμάρια.

Με πληροφορίες από Reuters

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια