ΗΠΑ: Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του Ασάνζ

Κόσμος
ΗΠΑ: Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του Ασάνζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δημοσιογραφία που αντέχει η εξουσία στη χώρα μας είναι η υποταγμένη, η ενσωματωμένη στο σύστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του Ασάνζ

Συγκέντρωση έξω από την αμερικανική Πρεσβεία για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, με σύνθημα «Λευτεριά στον Julian Assange!».

Ο Julian Assange, ο δημοσιογράφος που μέσα από τα Wikileaks αποκάλυψε εγκλήματα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού, πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Εκεί αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βασανιστηρίων σε κολαστήρια όπως το Γκουαντάναμο ή ακόμα και θανατική ποινή, όπως έχουν ομολογήσει Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σε ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του Ασάνζ αναφέρεται:

«Το βλέπουμε και στη χώρα μας: Η μόνη δημοσιογραφία που αντέχει η εξουσία είναι η υποταγμένη, η ενσωματωμένη στο σύστημα. Αλλά και η Δικαιοσύνη, όταν δεν υπάρχει ένα δυνατό λαϊκό κίνημα ως εξισορροπητική δύναμη, συχνά λειτουργεί ως θεραπαινίδα της εξουσίας.

Όταν λοιπόν μία εξουσία, όπως το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, θέλει να συντρίψει έναν αληθινό δημοσιογράφο, όπως ο Assange, η δικαιοσύνη από μόνη της δε θα την αποτρέψει. Τα συναισθήματα που γεννιούνται από την υπόθεση αυτή είναι αντιφατικά.

Από τη μια, η απαισιοδοξία που νιώθει κανείς όταν βλέπει τη βάρβαρη δύναμη του ιμπεριαλισμού να πέφτει πάνω σε έναν άνθρωπο. Από την άλλη, το πείσμα και το σθένος του ίδιου δε μας αφήνει να υποταχτούμε στον διαφαινόμενο συσχετισμό δύναμης.

Αν ένας οργανισμός όπως τα Wikileaks, κι ένας άνθρωπος όπως ο Julian Assange κατάφεραν να αντιστρέψουν το πανοπτικόν του “Big Brother” και να αποκαλύψουν τα εγκλήματα που οι ιμπεριαλιστές ήθελαν κρυμμένα, αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Στο πρόσωπο του Julian Assange συμπυκνώνεται ο αγώνας της εποχής μας. Αν θα ζήσουμε ελεύθεροι ή σαν μοντέρνοι σκλάβοι, εξαρτάται από τον αγώνα που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε.

Σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν είναι μόνος, καμία δεν είναι μόνη. Θα είμαστε στο πλευρό του Τζούλιαν για όσο χρειαστεί. Μέχρι να επικρατήσει το δίκιο, μέχρι την απελευθέρωση».

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News