Κορωνοϊός: Απανωτά «καμπανάκια», λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος
Κορωνοϊός: Απανωτά «καμπανάκια», λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» σε όλη την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρωτική η επικράτηση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού- Ανησυχία και προβληματισμός ενόψει και των Χριστουγέννων

Η μετάλλαξη «Όμικρον» επελαύνει και σαρώνει τα πάντα στο διάβα της, γεννώντας έκδηλη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη, ειδικά ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο, με τη Βρετανία να καταγράφει την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, τη χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας όσον αφορά στον αριθμό κρουσμάτων, με 93.045 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες, το τρίτο διαδοχικό αρνητικό ρεκόρ μέσα σε τρεις μέρες.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έσπευσε να κρούσει το «καμπανάκι» για τα ακόμα χειρότερα, δηλώνοντας ότι η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί για ένα τεράστιο πέμπτο κύμα της πανδημίας.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει πάλι», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στο Αννόβερο. Ο ίδιος, που είναι γνωστός λοιμωξιολόγος, εκτίμησε πως, αν η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ηπιότερη από άλλες μεταλλάξεις, θα μπορούσε να συγκρατήσει τους θανάτους για δύο με τρεις εβδομάδες, πριν η έξαρση του ιού εξαλείψει αυτό το πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας ότι μια δύσκολη περίοδος στο εγγύς μέλλον είναι αναπόφευκτη.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Πορτογαλία, με τη χώρα να εκτιμά πως οι μολύνσεις με τη ραγδαία διαδιδόμενη παραλλαγή «Όμικρον» του κορωνοϊού διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και μπορεί να φτάσουν το 80% όλων των νέων μολύνσεων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το «καμπανάκι» χτυπά και στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» διπλασιάζονται κάθε δύο μέρες, με την αύξηση να είναι 50% μέσα σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Washington Post”, η νέα μετάλλαξη βρίσκεται ήδη σε 39 Πολιτείες και μεγάλη άνοδος παρατηρείται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στις μεσο-δυτικές Πολιτείες. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» πρόκειται να «εξαπλωθεί πολύ ταχύτερα» από οποιαδήποτε άλλη, προβλέποντας πως «ένας χειμώνας βαριάς ασθένειας και θανάτου» περιμένει πιθανόν τους ανεμβολίαστους.

«Στο πόδι» όλη η Ευρώπη

«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή “Δέλτα”, μας απειλεί η “Όμικρον”». Με τα λόγια αυτά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε το στίγμα της αγωνίας ολόκληρης της Ευρώπης για τη μάχη κατά της πανδημίας. Η ίδια κατέγραψε από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τη διαπίστωση ότι η νέα παραλλαγή του ιού, που έχει μεταλλάξεις οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες, εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό.

Η ίδια συνέδεσε την πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών, ενώ εξήγησε ότι οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται να χορηγούνται το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της “Όμικρον”. Τα μέσα είναι ο τριπλός εμβολιασμός, βέβαια οι μάσκες, οι αποστάσεις και η μείωση των επαφών», επισήμανε η φον ντερ Λάιεν και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την ενδεχόμενη προσαρμογή τους.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης ενός «αυστηρού» lockdown για τα Χριστούγεννα,  

Η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, ένα «αυστηρό» lockdown για τα Χριστούγεννα, καθώς αναμένεται ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, πλην των απολύτως απαραίτητων, μετά από φόβους για την εξάπλωση της της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, όπως μετέδωσαν ολλανδικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας συσκέπτεται σήμερα Σάββατο, με τους ειδικούς στον τομέα της Υγείας, που έχουν συστήσει τη διακοπή της λειτουργίας όλων των μη απολύτως απαραίτητων καταστημάτων, σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, αλλά και άλλων χώρων δημόσιας συγκέντρωσης προσώπων.

Η εθνική τηλεόραση NOS και το πρακτορείο ειδήσεων ANP επικαλέστηκαν κυβερνητικές πηγές, μεταδίδοντας ότι μία συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, θα πραγματοποιηθεί στις επτά το απόγευμα (τοπική ώρα), μόλις λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση ενός μερικού lockdown.

Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας δεν σχολίασε σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά και την ώρα πραγματοποίησης της συνέντευξης Τύπου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News