Αυξήσεις μισθών αναμένονται για 6 στους 10 εργαζόμενους στην τεχνολογία

Κόσμος
Αυξήσεις μισθών αναμένονται για 6 στους 10 εργαζόμενους στην τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

'Ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό των εργαζομένων στον κλάδο της τεχνολογίας, που φτάνει το 74%, δηλώνει ότι το να μην πάρει αύξηση είναι επαρκής λόγος για να αναζητήσει άλλη δουλειά

Οι μισθοί των εργαζομένων στον κλάδο της τεχνολογίας συνεχίζουν να αυξάνονται, μαζί με τις μισθολογικές προσδοκίες των εξειδικευμένων και έμπειρων στον κλάδο απασχολούμενων, με τους ίδιους να θεωρούν ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισοδήματα τους.

Σύμφωνα με την έκθεση της Hired, μόνο το 3% των εργαζομένων στον χώρο της τεχνολογίας αναμένουν ότι οι μισθοί τους θα μειωθούν τους επόμενους μήνες. Το 40% πιστεύει ότι οι μισθοί τους θα παραμείνουν ίδιοι, ενώ το 57% ότι θα αυξηθούν.

Μάλιστα, ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό των εργαζομένων στον κλάδο της τεχνολογίας, που φτάνει το 74%, δηλώνει ότι το να μην πάρει αύξηση είναι επαρκής λόγος για να αναζητήσει άλλη δουλειά.

«Η ανάγκη για ταλέντα αυξάνεται διαρκώς, αλλά ο αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκεί για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης. Για να επιταχύνουν τις προσλήψεις τους και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες για επιπλέον προσωπικό, οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέους υποψηφίους με λιγότερη εμπειρία και επενδύουν στην ανάπτυξή τους», διαπιστώνει η έκθεση «State of Tech Salaries 2021» της Hired, εταιρείας του ομίλου Adecco.

Όπως προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, αυτή η πρακτική οδηγεί σε πτώση του μέσου όρου των μισθών, καθώς αυξάνονται οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, που αναλαμβάνουν ρόλους στους οργανισμούς. Ωστόσο, οι μισθοί των εξειδικευμένων και έμπειρων ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Εξ αποστάσεως εργασία

Όπως αναφέρει το sepe.gr, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στους μισθούς για εξ αποστάσεως εργασία στον τομέα της τεχνολογίας και στους υποψηφίους από μικρότερες αγορές. «Προσφέροντας την ευκαιρία στα ταλέντα να εργαστούν από απόσταση, οι εταιρείες μπορούν να διευρύνουν και να ενδυναμώσουν τις δεξαμενές ταλέντων τους, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να βρουν ικανούς υπαλλήλους και να καλύψουν θέσεις εργασίας με τα κατάλληλα στελέχη», σημειώνει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι οι αμοιβές ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο, την αγορά και τις απαιτήσεις των ρόλων.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Microsoft Work Trend Index, οι αναρτήσεις για εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας στο LinkedIn έχουν αυξηθεί κατά 5 φορές από την έναρξη της πανδημίας.

Η «Μεγάλη Παραίτηση»

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι, τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους εγκαταλείπουν τις δουλειές τους μαζικά, ενώ η ζήτηση για ταλέντα αυξάνεται. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους από κάθε επίπεδο θέσης, σκέφτονται να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό το φαινόμενο της μαζικής εγκατάλειψης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ως η «Μεγάλη Παραίτηση».

«Οι εργοδότες θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις στρατηγικές προσλήψεων τους, ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες, που ορίζει το μέλλον της εργασίας. Η νέα πραγματικότητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη δουλειά και την επαγγελματική τους ταυτότητα», αναφέρει η έκθεση.

Σε μια αγορά εργασίας, που γίνεται ολοένα και περισσότερο καθοδηγούμενη από την ανάγκη για ταλέντα, η διαφάνεια σε σχέση με τους μισθούς και τα πακέτα αποδοχών και παροχών είναι σημαντική και καθοριστική για την προσέλκυση και διακράτηση των κατάλληλων εργαζομένων.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η μελέτη, μια εταιρεία για να διατηρήσει τους ταλαντούχους εργαζομένους της θα πρέπει να παρέχει έναν καλό συνδυασμό αποδοχών και πρόσθετων παροχών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των εργαζομένων. Το ευέλικτο ωράριο εργασίας, η άδεια μετ’ αποδοχών και η ασφάλιση υγείας είναι ελκυστικές παροχές για τους εργαζόμενους.

Παρόλα αυτά, η ηλικία και η εμπειρία φαίνεται να επηρεάζουν καταλυτικά τις προτεραιότητες. Με τους νέους εργαζόμενους να κάνουν θετική αξιολόγηση των παροχών, όπως επί παραδείγματι η αποζημίωση διδάκτρων, περισσότερο από τους έμπειρους εργαζόμενους, οι οποίοι αξιολογούν θετικά κυρίως τις παροχές που είναι σχετιζόμενες με τη φροντίδα των παιδιών και τη γονική άδεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News