NASA: Οργανικά υλικά εντοπίστηκαν στον Άρη

Κόσμος
NASA: Οργανικά υλικά εντοπίστηκαν στον Άρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ιζήματα, τα οποία έχει ως τώρα εξετάσει το διαστημικό όχημα Perseverance αποκαλύπτουν ότι είχαν έρθει σε επαφή με νερό πολλές φορές ενώ κάποια από αυτά διαθέτουν και οργανικά μόρια

Δέκα μήνες μετά την προσεδάφισή του στον “Κόκκινο Πλανήτη”, το ρόβερ Perseverance έχει συλλέξει στοιχεία ότι το έδαφος στο οποίο κινείται έχει δημιουργηθεί από αρχαίες ροές λάβας, πράγμα που εξέπληξε ακόμη και τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μη επανδρωμένη αποστολή.

Τα ιζήματα, τα οποία έχει ως τώρα εξετάσει το διαστημικό όχημα, αποκαλύπτουν επίσης ότι είχαν έρθει σε επαφή με νερό πολλές φορές, ενώ κάποια από αυτά διαθέτουν και οργανικά μόρια.

Οι ανακαλύψεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να σχηματίσουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα των φυσικών γεγονότων που έχουν λάβει χώρα στον κρατήρα Τζέζερο, χώρο όπου υπήρχε μια αρχαία λίμνη.

Επιπλέον, η NASA ανακοίνωσε πως αποκατέστησε τη ραδιοεπικοινωνία ανάμεσα στο μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity - το πρώτο που έχει πετάξει σε άλλο πλανήτη - και το Perseverance.

Έτσι το ελικοπτεράκι, που έχει γράψει ιστορία, ετοιμάζεται να κάνει τη 18η πτήση του μετά την αναγκαστική προσωρινή ακινησία του έως ότου επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα.

Η επαφή μεταξύ ελικοπτέρου και ρόβερ είχε χαθεί στις 5 Δεκεμβρίου, μετά τη 17η πτήση, καθώς λόφοι ανάμεσα στο σημείο όπου είχε προσεδαφιστεί το Ingenuity και στο σημείο όπου βρισκόταν το Perseverance μπλόκαραν το ραδιοσήμα.

Ο συνολικός χρόνος πτήσης του ελικοπτέρου στον γειτονικό πλανήτη έχει ξεπεράσει τα 30 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA.

Το Ingenuity είχε σχεδιαστεί να πετάξει μόνο για λίγα λεπτά σε διάστημα 30 ημερών, απλώς ως μια επιβεβαίωση ότι η τεχνολογία του “λειτουργεί”, αλλά μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει καλύτερα του αναμενομένου, κάνοντας πολλές σύντομες πτήσεις στη διάρκεια των περίπου 8 μηνών που βρίσκεται στον Άρη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News