Κόσμος

Ισπανία: Το άστρο της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη

Η ολοκλήρωση της εμβληματικής εκκλησίας αναμένεται να γίνει το 2026, έτος που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από το θάνατο του Γκαουντί

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε ο δεύτερος ψηλότερος από τους εννέα συνολικά πύργους που έχουν κατασκευαστεί στο αριστούργημα του Γκαουντί στη Βαρκελώνη, τη Βασιλική της Sagrada Familia, και ο πρώτος που ανοίγει τις πύλες του εδώ και 45 ολόκληρα χρόνια. Αποκορύφωμα της τελετής ήταν η φωταγώγηση του γιγαντιαίου άστρου 5,5 τόνων στο ψηλότερο σημείο του πύργου, στα 138 μέτρα.

Τα εγκαίνια του αφιερωμένου στην Παναγία πύργου πραγματοποιήθηκαν την ημέρα που οι καθολικοί γιορτάζουν την Άμωμη Σύλληψη. Το αριστουργηματικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, από το 2005, υποδέχεται περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σηματοδοτώντας τα εγκαίνια του πύργου, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τις ευχές του. Σημειώνεται ότι το τεράστιο αστέρι από γυαλί και ατσάλι στη στέψη του πύργου έχει διάμετρο 7,5 μέτρα.

Ο Αντόνιο Γκαουντί ξεκίνησε να εργάζεται στο σχέδιό του το 1883 και η εμβληματική εκκλησία της Βαρκελώνης αναμένεται να πάρει την τελική της μορφή σχεδόν ενάμιση αιώνα έπειτα από την έναρξη της κατασκευής της. Ο αρχικός σχεδιασμός έδινε ως χρονοδιάγραμμα το 2026.

«Ο Γκαουντί μόνο σχεδίασε, αλλά έκανε ξεκάθαρη τη θέση για το ύψος των πύργων και τη γενική τους μορφή, προτείνοντας ότι η συγκεκριμένη μορφή των πύργων τους έπρεπε να διαμορφωθεί με βάση τους νόμους του σκευοφυλάκου, του θόλου του σκευοφυλάκου που άφησε σε ένα γύψινο μοντέλο, δήλωσε ο Ζόρντι Φαουντί, επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας της Σαγράδα Φαμίλια.

Αν και ημιτελής, η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄.

Ο Γκαουντί αφιέρωσε περίπου 40 χρόνια στο έργο αλλά όταν πέθανε το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο του έργου είχε ολοκληρωθεί.

Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια προχώρησε με αργούς ρυθμούς καθώς βασιζόταν σε ιδιωτικές δωρεές, διακόπηκε από τον Ισπανικό Εμφύλιο και επανάκτησε περιοδική πρόοδο τη δεκαετία του '50.

Η κατασκευή πέρασε τη μέση το 2010, με μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις να παραμένουν.

Η ολοκλήρωση του αναμένεται να γίνει το 2026, έτος που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από το θάνατο του Γκαουντί.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια