Συντάξεις - ΟΟΣΑ: Έως και 2,8 χρόνια αύξηση στα όρια ηλικίας

Ελλάδα
Συντάξεις - ΟΟΣΑ: Έως και 2,8 χρόνια αύξηση στα όρια ηλικίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπροσαρμογές στα όρια συνταξιοδότησης βλέπει ο ΟΟΣΑ λόγω της ανόδου του προσδόκιμου ζωής

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8 χρόνια έως το 2050. Λόγος της παραπάνω αύξησης είναι η σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

«Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης – δηλαδή η ηλικία στην οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος που εισήλθε στην αγορά εργασίας στα 22 μετά από πλήρη καριέρα χωρίς οποιαδήποτε μείωση στη σύνταξή του – αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,8 και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντίστοιχα», εξηγεί η έκθεση.

Την τρέχουσα στιγμή το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης είναι τα 62 χρόνια για κάποιον που εργάζεται από 22 ετών, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από τα 63 χρόνια το 2035 και να πλησιάσει τα 65 χρόνια το 2050.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η σύνδεση ένα προς ένα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2010 και ισχύει από φέτος. Εν μέρει, χάρη στη σύνδεση αυτή, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% του ΑΕΠ το 2070 σε σχέση με το 2019, όταν ανερχόταν στο 15,7% του ΑΕΠ, το οποίο ποσοστό «ρεκόρ» μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι, οι αυστηρότεροι όροι συνταξιοδότησης συνέβαλαν στη βραδύτερη αύξηση των συνταξιούχων σε μία σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την Ελλάδα

Την τρέχουσα στιγμή στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν. 3863/2010) προβλέπει από το 2010, πως από 1/1/2021 ξεκινά η πρώτη διαδικασία αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας με σημείο αναφοράς τα 65 έτη και βάσει της μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής τη δεκαετία 2010 - 2020. Η ίδια ρύθμιση αναφέρει πως από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας ανακαθορίζονται ανά τριετία με βάσει πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Το φετινό έτος παρόλα αυτά, δεν εκκίνησε η διαδικασία αναπροσαρμογών, πιθανότατα λόγω του ανώτατου ορίου ηλικίας, το οποίο πλέον έχει αυξηθεί στα 67 έτη.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι αμφίβολο αν η οικονομική κρίση και ο κορωνοϊός επέτρεψαν την δεκαετία 2010 - 2020 την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί σε θέματα κοινωνική ασφάλισης, είναι επιτακτικής σημασίας, από το 2024 και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αύξηση των ορίων ηλικίας, με επανεξέταση των ορίων ανά τριετία.

Προβληματισμός για τη μείωση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα

Το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο αναφορικά με την μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η μείωση φαίνεται να ξεπερνά τον μέσο όρο των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει η έρευνα:

«Ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στον ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως. Θα μειωθεί κατά 35% ή περισσότερο στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, και περισσότερο από 25% στην Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ισπανία».

Οι Ελληνίδες είχαν το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ

Οι Ελληνίδες, μέχρι και πέρυσι, διατηρούσαν το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, με 58,1 χρόνια. Την ίδια ώρα, η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης στην Ε.Ε. κατά το 2020 ήταν τα 63,8 χρόνια για τους άντρες και τα 62,4 χρόνια για τις γυναίκες.

Με την αλλαγή του συστήματος καταβολής εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους που έγινε στην Ελλάδα, οι οποίες δεν συνδέονται πλέον με το επίπεδο των αποδοχών τους, η σύνταξη που θα πάρει ένας αυτοαπασχολούμενος με φορολογητέο εισόδημα αντίστοιχο με αυτό ενός μισθωτού με μέσες αποδοχές θα είναι μικρότερη από το μισό της σύνταξης του μισθωτού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκτός και αν ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλει εθελοντικά υψηλότερες εισφορές.

Κορωνοϊός και συνταξιοδοτικό σύστημα

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις συντάξεις, με τον ΟΟΣΑ στην έκθεση του να διαπιστώνει τα παρακάτω:

  • Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις για τους σημερινούς συνταξιούχους και πολλές χώρες θέσπισαν προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης.
  • Ο αντίκτυπος της κρίσης στις μελλοντικές συντάξεις ήταν περιορισμένος χάρη στην ευρεία χρήση των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης, στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, την επέκταση της προστασίας της απασχόλησης, σε συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος των αυτοαπασχολούμενων και τις ισχυρές επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών.
  • Σε λίγες χώρες επιτράπηκε η απόσυρση συνταξιοδοτικών assets από ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς.
  • Η οικονομική κατάσταση των ταμείων επιδεινώθηκε λόγω της απώλειας εισφορών, η οποία καλύφθηκε κυρίως από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Μετά την κρίση του κορωνοϊού, η πίεση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού θα έρθει πιθανόν ξανά στο προσκήνιο.
  • Λόγω της αυξημένης θνησιμότητας, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών μειώθηκε κατά 0,8% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, μειώνοντας ελαφρά τη συνταξιοδοτική δαπάνη.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News