Λευκορωσία: Η κυβέρνηση απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες από την 1η Ιανουαρίου

Κόσμος
Λευκορωσία: Η κυβέρνηση απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες από την 1η Ιανουαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ελήφθησαν μέτρα αντιποίνων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξακολουθητικές απόπειρες της Δύσης να ασκήσει, συλλογικά, παράνομη πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων στη χώρα μας», ανέφερε η κυβέρνηση

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι από την 1η Ιανουαρίου θα απαγορευτεί η εισαγωγή τροφίμων από πολλές δυτικές χώρες, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Μινσκ, το οποίο κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το διάταγμα της λευκορωσικής κυβέρνησης, διάφορα προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά από την ΕΕ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιτρέπεται πλέον να εισάγονται στη χώρα.

«Ελήφθησαν μέτρα αντιποίνων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξακολουθητικές απόπειρες της Δύσης να ασκήσει, συλλογικά, παράνομη πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων στη χώρα μας», ανέφερε η κυβέρνηση.

Το εμπάργκο θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου και θα είναι διάρκειας έξι μηνών.

Σύμφωνα με το Μινσκ, η Λευκορωσία, η οικονομία της οποίας βασίζεται στον αγροτικό τομέα, εισήγαγε προϊόντα διατροφής αξίας άνω των 530 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύσει για ορισμένα είδη, όπως για τις παιδικές τροφές, ώστε «να μην πληγούν τα συμφέροντα» των Λευκορώσων πολιτών. «Οι εισαγωγείς, παρασκευαστές και διανομείς καλούνται να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που δεν παράγονται στη Λευκορωσία με εμπορεύματα από φιλικές χώρες», πρόσθεσε.

Από το 2014 η Ρωσία σταμάτησε να εισάγει τρόφιμα από τη Δύση, διαμαρτυρόμενη για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News