Περλ Χάρμπορ: 80 χρόνια από την ιστορική επίθεση

Κόσμος
Περλ Χάρμπορ: 80 χρόνια από την ιστορική επίθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα σημαντικότερα επεισόδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - Παρόντες στη τελετή μνήμης ήταν βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν από το πρωινό της 7 Δεκεμβρίου του 1941 και την ιαπωνική αεροπορική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ κατά της αμερικανικής Ναυτικής, Στρατιωτικής και Αεροπορικής Βάσης του Περλ Χάρμπορ, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, επί της νότιας ακτής της νήσου Οάχου, των νήσων της Χαβάης.

Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τις ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες συμμετείχαν  στη Tελετή Mνήμης των πεσόντων στο θωρηκτό Utah, στη Χαβάη.

Η τελετή τιμά τους 58 άνδρες που χάθηκαν όταν βυθίστηκε το Utah που δέχθηκε τορπίλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ιαπωνικών δυνάμεων στο ναύσταθμο στου Περλ Xαρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941.

Το θωρηκτό ήταν το πρώτο πλοίο που τορπίλισαν οι Ιάπωνες εκείνη τη μέρα. Λίγο πριν τις 8 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου, μέλη του πληρώματος στη Γιούτα, παρατήρησαν τα πρώτα ιαπωνικά αεροπλάνα να πλησιάζουν για να επιτεθούν στο Περλ Χαρμπορ αλλά υπέθεσαν ότι ήταν αμερικανικά αεροσκάφη.

Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν την επίθεσή τους λίγο αργότερα.

Δεκαέξι ιαπωνικά τορπιλοβομβαρδιστικά από τα αεροπλανοφόρα Soryu και Hiryu πέταξαν πάνω από το Pearl City και πλησίασαν τη δυτική πλευρά του νησιού Ford ψάχνοντας για αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα οποία συνήθως αγκυροβολούσαν εκεί που ήταν αγκυροβολημένο η Γιούτα εκείνο το πρωί.

Δύο από τις έξι τορπίλες που εκτοξεύθηκαν κατά του Γιούτα έφτασαν στο στόχο τους.

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News