Γερμανία: Ισότητα στην πράξη

Κόσμος
Γερμανία: Ισότητα στην πράξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οχτώ άντρες και οχτώ γυναίκες στη νέα κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, που αναλαμβάνει αύριο καθήκοντα

Όλα είναι έτοιμα στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Όλαφ Σολτς να εκλέγεται αύριο Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, από τη Βουλή νέος καγκελάριος. Χθες Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και οι Πράσινοι ενέκριναν και επισήμως την προγραμματική συμφωνία τους με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους κλείνοντας και τυπικά τον κύκλο, ενώ ανακοινώθηκαν και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια. Η πρώτη αίσθηση ήταν θετική, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Όλαφ Σόλτς, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών.

Ο νέος, σε λίγες ώρες, καγκελάριος έδωσε το στίγμα σημειώνοντας πως για την ίδιο η ισότητα είναι σημαντική και «για τον λόγο αυτόν μεταξύ των 16 υπουργών θα υπάρχουν οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες».

Όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο θα ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε την ανάθεση των υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης και Δόμησης σε γυναίκες. Η 40χρονη οικολόγος συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ άλλες δύο γυναίκες προερχόμενες από τους Πράσινους θα αναλάβουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικογένειας.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ανέθεσαν μόνο το ένα από τα τέσσερα υπουργεία τους σε γυναίκα, το υπουργείο Παιδείας. Από τα πλέον αξιοσημείωτα είναι η ανάθεση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Υγείας, εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας της COVID, στον σοσιαλδημοκράτη Καρλ Λάουτερμπαχ, έναν από τους επιστήμονες μεγάλης επιρροής από την εμφάνιση της νόσου.

Η Νάνσι Φέζερ, μέχρι τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Έσσης, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Κριστίνε Λάμπρεχτ, μέχρι τώρα υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία είχε αναλάβει τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Οικογένειας μετά την αποχώρηση της Φραντσίσκα Γκίφαϊ για τον Δήμο του Βερολίνου, θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας. Η μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας και η Κλάρα Σμιτ θα είναι επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Δόμησης, το οποίο θα αναλάβει μεταξύ άλλων την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών, σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Ο Χουμπέρτους Χάιλ παραμένει υπουργός Εργασίας και θα χειριστεί πρώτα από όλα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, με τον Βόλφγκανγκ Σμιτ, στενό συνεργάτη του νέου καγκελάριου Όλαφ Σολτς, να τον ακολουθεί και στην Καγκελαρία ως προσωπάρχης, με τον βαθμό του υπουργού.

Οι Πράσινοι, εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών που ανατέθηκε στην Μπέρμποκ, αναλαμβάνουν επίσης το υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής με τον συμπρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι και αντικαγκελάριος. Επίσης αναλαμβάνουν το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος με τη Στέφι Λέμκε, το υπουργείο Οικογένειας με την Άνε Σπίγκελ και το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας με τον πρώην αρχηγό του κόμματος Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος θα γίνει και ο πρώτος τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News