ΗΠΑ: Οικονομικές κυρώσεις για Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας

Κόσμος
ΗΠΑ: Οικονομικές κυρώσεις για Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν θα μιλήσουν αύριο μέσω βιντεοκλήσης, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα υποστεί η Ρωσία, εάν προχωρήσει σε μια εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν θα μιλήσουν αύριο μέσω βιντεοκλήσης, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας, αφού η Μόσχα συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει της επικοινωνίας των δύο ηγετών, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να δώσουν μια ισχυρή απάντηση, στην περίπτωση που συμβεί μια εισβολή. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να μιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Μπάιντεν θα του μιλήσει τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει επίσης σήμερα με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ενόψει της αυριανής επικοινωνίας του με τον Πούτιν.

Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν ο Πούτιν έχει λάβει απόφαση για στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, όμως διαθέτει την ικανότητα να το κάνει, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά, εφόσον χρειαστεί, θα επιβάλλουν ουσιαστικές συνέπειες για επιβλαβείς ενέργειες.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να ενθαρρύνει τον Πούτιν να επιστρέψει στις συνομιλίες μέσω διπλωματικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας του Μινσκ.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και από τις δύο πλευρές. Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει εξάλλου ότι η συζήτηση γύρω από τις «κόκκινες γραμμές» είναι χρήσιμη και δεν θα λειτουργήσει με αυτή τη λογική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να συζητήσει με τον Πούτιν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News