Περιβάλλον: Η ανακύκλωση δεν βοηθά στον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων

Κόσμος
Περιβάλλον: Η ανακύκλωση δεν βοηθά στον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος δεν μπορεί να γλιτώσει από τα πλαστικά απορρίμματα μέσω της ανακύκλωσης, προειδοποιούν οι ειδικοί

Η ανακύκλωση δεν μπορεί να περιορίσει την κρίση των πλαστικών απορριμμάτων, δήλωσαν σήμερα ειδικοί, καλώντας τις εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή πλαστικών και να χρησιμοποιούν περισσότερες επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

Η απομάκρυνση από τα πλαστικά μίας χρήσης και η επιλογή πλαστικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν είναι μεταξύ των λύσεων που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης, όμως τόνισαν ότι θα χρειαστεί να γίνουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα παραγωγής.

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Όμως λιγότερο από το 10% των πλαστικών που παράγονται ανακυκλώνεται, εν μέρει επειδή είναι πολύ κοστοβόρα η συλλογή και η διαλογή τους. Τα υπόλοιπα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν σε χωματερές όπου θάβονται ή καίγονται.

Καθώς το σύστημα ανακύκλωσης εξασθενεί, μεγάλες εταιρείες, όπως η Unilever, η Coca-Cola και η Nestle, έχουν αρχίσει να επενδύουν σε προγράμματα καύσης των πλαστικών απορριμμάτων ως καύσιμης ύλης, αποκάλυψε το Reuters τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ η παραγωγή πλαστικού προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί ως το 2040.

«Η ανακύκλωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την υπερπαραγωγή», σχολίασε ο Βον Ερνάντες της εκστρατείας Break Free from Plastic, μια διεθνή συμμαχία που ζητεί τον τερματισμό της μόλυνσης από πλαστικά.

«Οπότε αυτό που χρειαζόμαστε είναι περιορισμός στην παραγωγή νέου πλαστικού», τόνισε.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News