Μόσχα: Η «μάχη» της Ουκρανίας

Κόσμος
Μόσχα: Η «μάχη» της Ουκρανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, δηλώνοντας πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει σαφές πως η Μόσχα δε θέλει μια νέα σύγκρουση σε σχέση με την Ουκρανία

Την ώρα που η ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία χτυπάει ξανά «κόκκινο» με αφορμή την Ουκρανία, ένα «παράθυρο» για εκτόνωση της κατάστασης φαίνεται να ανοίγει με την αναμενόμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Μια συνάντηση που, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, εκφράζεται η ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία.

Ο δρόμος, όμως, μόνο στρωμένος με ρόδα δεν είναι. Το στίγμα έδωσαν χθες Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών που συναντήθηκαν στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάνει σαφές πως η Μόσχα δε θέλει μια νέα σύγκρουση σε σχέση με την Ουκρανία, παρά τις εντάσεις που αυξάνονται στην περιοχή. Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις που ακούστηκαν και κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν εξακολουθήσει την αντιπαράθεση με την Ουκρανία, και ζήτησε να υπάρξουν «αποκλιμάκωση» και «διπλωματία».

Ως γνωστόν, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον βρίσκονται υπό νέες πιέσεις, τις οποίες το Κίεβο και η Δύση αποδίδουν στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα ωστόσο επιμένει να αρνείται ότι έχει σχέδιο εισβολής και κατηγορεί την Ουκρανία ότι ενισχύει τις δικές της δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.

Από τη Χάρις

Και διαστημικά... πυρά

Η αντιπαράθεση των δύο υπερδυνάμεων πέρασε ξανά την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και από το διάστημα. Τη σκυτάλη αυτή τη φορά πήρε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία άσκησε έντονη κριτική στην «ανεύθυνη» διεξαγωγή, τον προηγούμενο μήνα, μιας ρωσικής δοκιμαστικής εκτόξευσης που έθεσε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δημιουργώντας διαστημικά σκουπίδια, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε μια νέα στρατηγική για την υπεύθυνη χρήση του διαστήματος. Η Χάρις συγκάλεσε την εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος των ΗΠΑ και ζήτησε από τα μέλη του αναφερόμενου κυβερνητικού οργάνου να προωθήσουν την υπεύθυνη πολιτική και εμπορική συμπεριφορά, αλλά και την κατάλληλη συμπεριφορά που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στο διάστημα, όπου υπάρχουν εξελισσόμενα εμπορικά συμφέροντα και ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τη Ρωσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την αυξανόμενη δραστηριότητα σε θέματα ασφάλειας από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της Ουάσινγκτον στο διάστημα.

Η δοκιμή υπερηχητικών όπλων από την Κίνα κατά τη φετινή χρονιά ανέδειξε το ενδεχόμενο μιας κούρσας εξοπλισμών σχετικά με συστήματα σε τροχιά γύρω από τη Γη, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφεύγουν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί σήμερα.

 (φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News