Κόσμος

Κύπρος: Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου – Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Για δεύτερη ημέρα βρίσκεται ο πάπας Φραγκίσκος στο νησί της Κύπρου – Αναλυτικά το πρόγραμμά του για σήμερα – Πότε αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα

Ξεκίνησε από την Κύπρο το 35ο αποστολικό ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου, με τον ποντίφικα να έχει στην ατζέντα του την ενότητα των χριστιανών και το Μεταναστευτικό. Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση, πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος συνάντησε δώδεκα πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην Ιταλία και στο παρελθόν έζησαν για αρκετά μεγάλο διάστημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου, ενώ προσευχήθηκε σε εκκλησία κοντά στο αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας, στην οποία φυλάσσεται εικόνισμα της Παρθένου.

Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς τους πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν φτάσει στην Ιταλία το 2016, είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς, μαζί με τον Φραγκίσκο, κατά την επιστροφή του από την πρώτη επίσκεψή του στη Λέσβο. Η καταγωγή των προσφύγων είναι από τη Συρία, το Κονγκό, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πάπας θα πάρει μαζί του στην Ιταλία 50 πρόσφυγες από την Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ο κυπριακός λαός «γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς από τις πατρογονικές εστίες». Ευχαρίστησε, όμως, τον Πάπα για την πρωτοβουλία του γιατί η Κύπρος, τόνισε, «κατέστη η πρώτη χώρα προορισμού, κατ’ αναλογία πληθυσμού, στην υποδοχή προσφύγων, αλλά και μεγάλων ροών παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχόμενων περιοχών, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή τους». Αναφέρθηκε εκτενώς και στο Κυπριακό, λέγοντας πως τον χαροποιεί το ενδιαφέρον που δείχνει ο ποντίφικας για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε, από το Προεδρικό Μέγαρο, να γίνει η Μεσόγειος, η οποία στις μέρες μας δήλωσε ότι έχει γίνει χώρος συγκρούσεων και ανθρωπιστικών τραγωδιών, «σημείο αναφοράς», η mare nostrum, «η θάλασσά μας», η θάλασσα όλων των λαών «που την αντικρίζουν ελπίζοντας να τους ενώνει αντί να τους χωρίζει». «Η Κύπρος είναι ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι και χάρη σε αυτή τη θέση μπορεί να προωθεί έργα ειρήνης», τόνισε ο ποντίφικας, και συμπλήρωσε: «Ας γίνει ένα ανοιχτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο».

«Ο Θεός», είπε κλείνοντας την ομιλία του, «να ευλογεί την Κύπρο».

Θεία Λειτουργία στο ΓΣΠ και επαφές με εκπροσώπους της Εκκλησίας

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λευκωσία, θα έχει σήμερα στις 08:30 ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επαφές με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στη Λευκωσία, όπου θα προσφωνήσει.

Στις 10:00 θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ, στη Λευκωσία, παρουσία περισσοτέρων από 8.000 πιστών. Στις 16:00 θα τελέσει οικουμενική προσευχή με μετανάστες στην ενοριακή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία, όπου θα γίνει προσφώνηση.

Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνει το πρόγραμμά του αύριο το πρωί, οπότε αναχωρεί για την Ελλάδα όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια