Κόσμος

ΠΟΥ- Όμικρον: Αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια στην βαριά νόσηση

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες ώστε να υπάρξει ακριβής εικόνα της Όμικρον αλλά και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα προστατεύουν τον ασθενή από σοβαρή νόσηση σε σχέση με την Μετάλλαξη Όμικρον, επισήμανε σε αποψινή της τοποθέτηση η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμιναθάν.

Η επικεφαλής των τεχνικών θεμάτων του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκόβ, σημείωσε στην συνέχεια ότι ο ΠΟΥ περιμένει περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες αναφορικά με την μεταδοτικότητα της Όμικρον, σχηματίζοντας έτσι μια ακριβέστερη εικόνα γύρω από την νέα μετάλλαξη.

Αναπάντητο ερώτημα αποτελεί για την ώρα, τόσο η μεταδοτικότητα της Όμικρον όσο και το αν τα εμβόλια μπορούν να εξουδετερώσουν πλήρως την νέα μετάλλαξη.

Ειδικότερα, οι παρασκευαστές των εμβολιαστικών σκευασμάτων έχουν δηλώσει ότι θα χρειαστούν το λιγότερο δύο εβδομάδες, ώστε να γίνει η αξιολόγηση σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον.

Η Βαν Κερκόβ επισήμανε ότι υπάρχει το πιθανό σενάριο, η παραλλαγή Όμικρον να είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα. Προσθέτοντας δε, ότι δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσο η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα.

Ο επικεφαλής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, επανέλαβε την αντίθεση του οργανισμού στις γενικές απαγορεύσεις πτήσεων από και προς τη Νότια Αφρική, που έχουν επιβληθεί από πολλές χώρες ανά την υφήλιο, λέγοντας ότι τέτοιοι αποκλεισμοί δεν θα εμποδίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής: «Η ιδέα ότι μπορείτε απλώς να βάλετε μια ερμητική σφραγίδα σε ορισμένες χώρες δεν είναι δυνατή. Δεν μπορώ να δω τη λογική από επιδημιολογική ή δημόσια σκοπιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μποτσουάνα - Όμικρον: Ασυμπτωματικοί η πλειονότητα των ασθενών

Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε σήμερα πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι «άδικο» η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί.

Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα, είπε.

Η Μποτσουάνα δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις του κορονοϊού που βρέθηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Από τότε η χώρα ανέφερε άλλα 15 περιστατικά μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 19.

Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, στις 25 Νοεμβρίου η Νότια Αφρική, και μία ημέρα αργότερα η Μποτσούνα, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή οι μεταλλάξεις της οποίας ήταν διαφορετικές από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή του νότιου τμήματος της Αφρικής από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, μια απόφαση την οποία επέκριναν τόσο η Νότια Αφρική όσο και η Μποτσουάνα.

Οι τέσσερις ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που είχαν φθάσει στην Μποτσουάνα στις 7 Νοεμβρίου, βρέθηκαν θετικοί στις 11 Νοεμβρίου και μια περαιτέρω έρευνα των δειγμάτων τους έδειξε νέες μεταλλάξεις στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε η Σμιθ-Λόρενς, η οποία πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ανέβασε τα δεδομένα στη διεθνή βάση δεδομένων την ίδια ημέρα.

«Δυστυχώς... το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα», είπε και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.

Αρνήθηκε να πει ποιες είναι οι εθνικότητες των ανθρώπων αυτών ή από πού είχαν έρθει.

Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια